Omiljene uloge holivudskih glumaca

Iako ih nijesu proslavile, niti im donijele nagrade, neke role pamte kao značajne u svojoj karijeri

6554 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Kijanu Rivs, Foto: Shutterstock
Kijanu Rivs, Foto: Shutterstock

Neki glumci su zauvijek povezani sa određenim ulogama ili radovima određenih reditelja.

Kada pomislimo na Roberta de Nira, odmah ga povezujemo sa filmovima njegovog čestog saradnika Martina Skorsezea i rolama Džejka la Mote u filmu “Raging Bull” iz 1980. godine ili Rupertom Papkinom u filmu “The King of Comedy”.

Za druge je teško zamisliti Kijanua Rivsa koji bez razmišljanja kaže da je njegova najznačajnija uloga rola Nea u “The Matrix”, a jednako je teško zamisliti Kurta Rasela, a da on ne bude obučen u kožu i sa okom Snake Plisskena iz flma Džona Karpentera “Escape of New York”.

Glumci poput ovih jednostavno će biti vezani za određene uloge do kraja karijere, takav je njihov kultni status.

Međutim, nije uvijek omiljena ili najzapamćenija uloga nekog glumca zapravo njegova sopstvena omiljena uloga. Na to mogu uticati razni faktori; možda uslovi na snimanju nisu bili idealni uprkos ukupnoj superiornosti filma, ili su lični problemi mogli da utiču na ukupno zadovoljstvo glumca datim poslom.

Ovo je lista koju je sastavio Farout Magazin na kojoj se našli glumci koji su javno otkrili koje su njihove omiljene uloge. Međutim, postoje nekoliko iznenađujućih izbora, s obzirom na to da mnoge zvijezde odbacuju svoje najpoznatije uloge u korist filmova koji su možda prošli neprimijećeno.

Kijanu Rivs - “Constantine” (2005)

Kijanu Rivs zauvjek će biti povezan sa njegovom najslavnijom ulogom u franšizi “The Matrix”. Međutim, njegova omiljena uloga i jedina kojoj se zaista želi vratiti je Džon Konstantin, negativac koji ubija demone, iz horor akcionog filma “Constantine” iz 2005.godine.

”Oduvijek sam želio da ponovo igram Džona Konstantina”, jednom je rekao Rivs.

”Volim taj svijet i volim taj lik. Veoma sam se zabavio igrajući ovu rolu”.

Pored Rivsa, u ovom filmu igraju i Rejčel Vajs i Šaja Labaf. Nadajmo se da će Rivs jednog dana ostvariti svoju želju dok se pričalo da će se u bliskoj budućnosti pojaviti nastavak ovog filma.

Kejt Vinslet - Vječni sjaj besprekornog uma (2004)

Teško je kad se zamisli Kejt Vinslet ne sjetiti se njene role u kultnom ostvarenju “Titanik”, ali sama glumica je naglasila da se njena omiljena uloga zapravo pojavila mnogo godina kasnije u drami Čarlija Kaufmana iz 2004.godine, “Vječni sjaj besprekornog uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)”, u kojoj je glumila bivšu djevojku Džima Kerija koja ga je izbrisala iz svojih sjećanja.

Kejt Vinslet
Kejt Vinsletfoto: Shutterstock

”Mislim da je moja omiljena uloga Klementine iz “Vječnog sjaja besprekornog uma”, rekla je o svojoj ulozi.

”Zaista je bilo zabavno rizikovati i igrati sa puno različitih likova. Klementina je bila najekscentričnija uloga koju sam ikada igrala”.

Ovaj film donio joj je i dvije nominacije na zajbolju glumicu te godine - Oskar i Zlatni globus.

Robert de Niro - “Svi su dobro” (2009)

Robert de Niro ima širok spektar filmova u kojima može da odabere svoju omiljenu ulogu, a prvobitno se mislilo da će odabrati jednu od svojih klasičnih kolaboracija sa Martinom Skorsezeom.

Robert De Niro
Robert De Nirofoto: Shutterstock

Ipak, De Nirov omiljeni film, iako nerado bira samo jedan, je film Kirka Džonsa iz 2009. godine “Svi su dobro (Everybody’s fine)”, i to ne zato što je to najbolji film, već “zato što mu taj film najviše znači”.

Inače, ovo ostvarenje u kojem pored De Nira igra i Dru Barimor je rimejk istoimenog italijanskog filma reditelja Đuzepa Tornatorea iz 1990. godine.

Morgan Frimen - “Street Smart” (1987)

Morgan Frimen ima nekoliko najvećih filmova ikada snimljenih iz kojih može da odabere svoju omiljenu ulogu, “The Shawshank Redemption”, “Unforgiven” i “Se7en”, za početak.

Međutim, njegova prava omiljena uloga je u filmu “Street Smart” iz 1987. godine sa Kristoferom Rivsom u glavnoj ulozi. Frimenov nastup u filmu zaslužio mu prvu nominaciju za Oskara, ali i za Zlatni globus.

Skarlet Johanson - “Crna udovica” (2021)

Kada razmišljate o najboljim dostignućima Skarlet Johanson, odmah se prisjećate njenog herojskog nastupa u dirljivoj drami Sofije Kopole “Lost in Translation” iz 2003. godine. Međutim, njena omiljena uloga je noviji rad u filmu “Black Widow” iz 2021.godine, u kojem je igrala rusku superheroinu.

Skarlet Johanson
Skarlet Johansonfoto: Shutterstock

”Zaista sam voljela da igram Natašu, Crnu udovicu”, jednom je rekla Johanson.

”To je zaista misteriozan lik sa nevjerovatnom pričom o porijeklu, tako da sam imala na čemu da radim”.

Film “Crna udovica” je dobio uglavnom pozitivne kritike, a naročito su pohvaljeni gluma i akcione scene.

Samjuel L. Džekson - “Poljubac za laku noć” (1996)

Kada su u pitanju nastupi Samjuela L. Džeksona, svi se sjećamo svih onih slučajeva kada je svoj talenat testirao u filmovima Kventina Tarantina.

Samjuel L. Džekson
Samjuel L. Džeksonfoto: Shutterstock

Međutim, njegova omiljena uloga može biti iznenađujuća. Džekson je jednom izjavio da je najviše ponosan na ulogu u filmu Renija Harlina “The Long Kiss Goodnight” iz 1996.godine.

U ovom akcionom kriminalističkom trileru Džekson glumi Miča Henesija, koji je angažovan kao privatni detektiv da sazna više o ženi koja pati od amnezije.

Anđelina Džoli - Moćno srce (2007)

Anđelina Džoli je možda najpoznatija po svojim humanitarnim aktivnostima usred svoje filmske karijere. Ali kinematografija je prva privukala pažnju ćerke glumca Džona Vojta. Probila se u “Girl, Interrupted” i igrala je nekoliko poznatih uloga tokom svoje glumačke karijere, prije nego što se orpobalai u režiranju filmova i filantropskim aktivnostima.

Anđelina Džoli
Anđelina Džolifoto: Shutterstock

Međutim, što se tiče njene omiljene uloge, ona je jednom izjavila da je njen najbolji izbor film “Moćno srce (A Mighty Heart)” iz 2007. godine, koji je adaptacija stvarne priče o otmici pisca Danijela Prla od strane pristalica Omara Šeika. Džoli je glumila Prlovu suprugu Marijanu.

Inače, ovo ostvarenje imalo je loš učinak na blagajnama, zaradivši samo ukupan prihod od 18 miliona dolara u poređenju sa budžetom za produkciju od 16 miliona dolara.

Robin Vilijams - “Buđenje” (1990)

Kad se pomene komičar Robin Vilijams svi se prisjete njegovih rola u filmovima “Mrs. Doubtfire”, “Good Will Hunting” i “Dead Poet’s Society”. Međutim, njegova omiljena filmska uloga koju je ikada igrao zapravo je bila u filmu “The Awakeings” iz 1990. godine u režiji Peni Maršal, koji je baziran na priči o britanskom neurologu Oliveru Saksu.

Robin Vilijams
Robin Vilijamsfoto: Shutterstock

Vilijams je objasnio da mu se svidjela uloga jer je upoznao Saksa i istraživao ljudski mozak iznutra.

Leonardo Dikaprio - “Avijatičar” (2004)

Leonardo Dikaprio možda je jednako povezan sa radom Martina Skorsezea kao i Robert de Niro. Glumio je u filmovima “The Wolf of Wall Street”, “The Departed” i mnogim drugima. Omiljena uloga mu je u biografskom filmu gdje je igrao pilota koji je postigao nekoliko rekorda Hauarda Hjuza u “The Aviatoru” iz 2004. godine.

Leonardo Dikaprio
Leonardo Dikapriofoto: Shutterstock

Razgovarajući o ulozi, Dikaprio je jednom izjavio:

”To je sasvim drugi splet okolnosti u kojoj možete sebi reći:’ Znate, jednog dana ću igrati ovog lika’, a onda ga možete razviti. I razvijao sam ga više od osam godina, a onda je veliki Martin Skorseze postao moj režiser. Dakle, to je nešto na šta sam vjerovatno najviše ponosan”.

Hjuzov san je, nakon što je postigao rekorde, bio da izgradi najveći avion svih vremena, letjelicu po imenu Herkules. Bio je poznat po svom bogatstvu, neustrašivoj briljantnosti, romantičnim izletima i duhovnoj potrazi za budućnošću. Film takođe istražuje svijet postignuća, ali i emocionalni život Hauarda Hjuza, uključujući ljubavne afere s dvije holivudske dive - Ketrin Hepbern i Avom Gardner.

Bonus video: