Ovog ljeta stiže film o Salvadoru Daliju, Daliland

Ekscentrični slikar i vajar rođen je 1904. u Kataloniji i umro je u 84. godini

3055 pregleda 0 komentar(a)
Salvador Dali, Foto: Shutterstock
Salvador Dali, Foto: Shutterstock

Sve ljubitelje umjetnosti ovog ljeta čeka posebna poslastica: Novi film "Dalíland" u kojem Ben Kingsli glumi ekscentričnog slikara dvadesetog vijeka Salvadora Dalíja, donosi dašak kasnijeg života umjetnika nadrealizma i priča njegovu priču protežući se kroz pop-kulturu sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Često se misli da slikari postaju slavni tek nakon smrti. Ali mnogi su tokom života bili istaknute zvijezde, poput Endija Vorhola ili Mikelanđela. Među umjetničkim genijima koji su u svoje vrijeme postali žive legende bio je španski nadrealista Salvador Dali, prenosi N1.

Ekscentrični slikar i vajar rođen je 1904. u Kataloniji i umro je u 84. godini. U međuvremenu je živio životom umjetnosti, ekstravagancije i društvenih komentara u svijetu koji se neprestano mijenjao.

U nadolazećem filmu Dalíland, koji bi trebao izaći u junu ove godine, ljubitelji umjetnosti širom svijeta moći će sami iskusiti haos Dalíjevih kasnijih godina, prateći umjetnikove uspone i padove u Njujorku 1970-ih.

Film je režirala Meri Haron, koja je također režirala “I Shot Andy Warhol” i “American Psycho”. Njen uvid u Dalíjev svijet smješten je 1974. u hotel St. Regis gdje će umjetnik i njegova supruga Gala provoditi zime uz velike troškove i u raskošnom stilu.

Džejms (glumi ga Kristofer Brini), mladi galerijski radnik, biva upetljan u ovaj krug, a nudi mu se prilika da neko vrijeme bude umjetnikov pomoćnik. Mjesto radnje je fascinantan trenutak u istoriji umjetnosti, gdje su novac, pop kultura i uveliko promjenjivi društveni običaji mijenjali sve, piše MyModernMet.

U središtu filma je sam umjetnik. Dali, s brkovima glumi ga engleski glumac indijskog i engleskog porijekla koji je osvojio Oskara za ulogu Gandija 1982. Takođe, pojavio se u bezbrojnim djelima tokom duge karijere i postao je stalan u Marvelovom svemiru, a glumi Trevora Slaterija.

Na nedavno objavljenom posteru za film, Kingsli se može vidjeti kako nosi vješte brkove i đavolski pogled koji svaki Dalíjev obožavatelj dobro poznaje. Kritičari su hvalili njegovu izvedbu. Tokom flešbekova mladog Dalija glumi Ezra Miller, glumac koji je posljednjih godina dospio na naslovnice zbog navodnog neprimjerenog ponašanja i sukoba s policijom.

Glumačku ekipu upotpunjuju Barbara Sukova kao Gala, te Andreja Pejić, Zakari Nakbar-Sekel, Avital Lvova, Suki Vaterhaus, Rupert Grejvs i drugi.

Da biste se izgubili u složenom svijetu ostarjelog Salvadora Dalija, možete gledati “Dalíland” u bioskopima i putem onlajn striminga od 9. juna 2023. i donijeti vlastite zaključke o filmu i njegovom protagonistu.

Bonus video: