Najčudniji filmovi svih vremena

U listu najčudnijih filmova svih vremena ušli su filmovi Dejvida Linča, Arija Astera, Eliasa Meriga, Kventina Dipija i Dejvida Kronenberga

5181 pregleda 2 komentar(a)
Scena Florens Pju iz filma 'Midsommar', Foto: Printscreen YouTube
Scena Florens Pju iz filma 'Midsommar', Foto: Printscreen YouTube

Neki horor filmovi su veoma zastrašujući, neki imaju zanimljivu priču, a drugi su zabavni i savršeni za ljubavni sastanak. Ima horor filmova tužnih, koji govore o današnjem vremenu i stanju svijesti populacije, a ima i onih koji su jednostavno dosta čudni.

Dolje ćemo nabrojati 5 najčudnijih i najuznemirujućih horora svih vremena koji je izdvojio nmemagazine.

‘Inland Empire' (2006.)

Dejvid Linč je režiser koji je najviše doprinio za žanr čudnih horora, počevši od svog prvijenca, nadrealističkog horora ‘Eraserhead’ (o djetetu sa zmijskim licem, koje više liči na spermatozoid, ženi koja živi u radijatoru i čovjeku koji ima čudne, pa i bolesne vizije…) Vrhunac svoje karijere Linč je dosegao 2006. godine, iako je tročasovni nadrealistički horor snimljen na videokameri i bez scenarija. Postoji neka vrsta zapleta o nedovršenom poljskom filmu koji se ponovno snima nakon ubistva, ali glavna tema se vrti oko Laure Dern koja prolazi kroz svoje noćne more. Ili je možda riječ samo o sitkomu sa ogromnim zečevima, ili o majmunu, ili pak o najviše zastrašujućem osmijehu svih vremena.

‘Midsommar’, ‘Hereditary’ (2019)

Otkako je film ‘Sredina ljeta’ izašao u javnost, postao je toliko popularan da se svuda po internetu vrtio snimak "uplakane Florens Pju”. Ipak, nastavak ‘Hereditary’ režisera Arija Astera je bio nešto dosta čudnije od onoga što je publika očekivala. Kako Vam se sviđa film koji se završava hramom paganskog demonskog kralja Paimona koji zaposjeda ljude i odrubljuje glave? Kako je gledati čovjeka, ušivenog u tijelo medvjeda, ili spaljivanje njega živog dok pripadnici sekte pjevaju i plešu?

‘Videodrome’ (1983)

Još jedan čudan film jeste klasik ‘Videodrome’ Dejvida Kronenberga, o zabranjenom tjelesnom hororskom opusu, radnja kojeg je smještena u Torontu početkom 80-ih, u kojem se predviđa opasnost društvenih medija na najuznemirujući mogući način. Naravno, radi se o opasnostima novih medija i našoj opsjednutosti nasiljem i pornografijom, ali takođe sadrži bolesne scene glumca Džejmsa Vudsa i Debi Hari koja se nalazi unutar velikog gumenog TV ekrana.

‘Begotten’ (1990)

Najbliži film zrnatom crno-bijelom eksperimentalnom prvijencu E. Eliasa Meriga vjerojatno je video koji ubija svakoga u filmu Krug. Prvo što vidite je Bog koji se uništava britvom. Žena ispadne iz njega, otrese se tijela i, greškom, zatrudni - kasnije rađa deformisano stvorenje koje iskašljava organe i bude mučeno do smrti od strane druida. Miragov metafizički film kasnije je inspirisao video Merlina Mensona, čineći sve još gorim.

‘Rubber’ (2010)

Ne moraju svi horor filmovi da vam izazivaju noćne more, neki vas jednostavno natjeraju da nikada više ne poželite da promijenite gumu na automobilu. Nadrealni film o čudovištima Kventina Dipijo ima zaplet, jer je čudovište samo guma automobila po imenu Robert. Tiho se kotrljajući kroz kalifornijsku pustinju, eksplodirajući ljude psihokinetičkim moćima, Robert čak nije ni najčudniji dio filma. Film se završava tako što Robert bude snimljen izvan ekrana i reinkarniran kao ubica tricikl, a najmeštena lažna publika počne da se žali na antiklimaks.

Bonus video: