BSAFF - Značajan projekat za kulturu, sport, ali i ekonomiju Crne Gore

Festival sportskog dokumentarnog i igranog filma BSAFF biće održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, a organizatori najavili oko 50 ostvarenja u takmičarskom dijelu

21470 pregleda 98 reakcija 12 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare BSAFF festivala, Foto: Privatna arhiva
Sa jučerašnje konferencije za novinare BSAFF festivala, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski festival sportskog dokumentarnog i igranog filma BSAFF biće održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, a tokom tih dana ljubitelji će imati priliku da vide preko 100 ostvarenja, potvrdili su organizatori.

“Festival se održava pod okriljem svjetske federacije sportskog filma FICTS-a i prvi je ovakav na Balkanu. Ovo je jedna ozbiljna priča jer već imaju 20 ovakvih festivala širom svijeta. S obzirom na to da sam i sam prošle godine bio na Festivalu sportskog filma u Milanu koji postoji 40 godina i osvojio nagrade, želio sam da pokrenem ovu priču i kod nas”, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Miloš Todorović, direktor festivala.

FICTS je Savez sportskih televizija i slika na ekranu osnovan 1983. godine, priznat od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta koji promoviše vrijednosti sporta kroz film i televiziju. FICTS broji članstvo od 130 zemalja, a kroz svoj rad podržava olimpijske vrijednosti, timski duh, povećanje razvoja različitih sportskih događaja, kao i promovisanje fer pleja i timskog rada, odlučnosti, poštovanja pravila. Zahvaljujući BSAFF festivalu koji će se održati u Budvi, Crna Gora je postala 131. članica velike svjetske porodice FICTS sa sjedištem u Milanu.

“FICTS organizacija kroz svoj rad podržava olimpijske i paraolimpijske vrijednosti. Imao čvrstu saradnju sa Olimpijskim komitetom. Imamo preko 20 festivala širom svijeta, a Crna Gora je pronašla mjesto među njima. Srećan sam što je Crna Gora, tačnije Budva domaćin jednog ovakvog događaja, a sve to zahvaljujući predanom radu Miloša Todorovića i njegovom trudu i naporu da se ovako nešto ostvari. Prvi put sam u Crnoj Gori, posjetio sam lokacije na kojima će se održati festival i zadovoljan sam strukturom, tako da sam siguran da će ovo biti jedan veoma uspješan festival”, istakao je Enco Kapieli generalni sekretar FICTS-a.

Todorović je naglasio da već danima sa Encom posjećuje državne institucije, te da su svi zadovoljni pričom koju nudi festival.

“Imaju veliko interesovanje i želju da nam pomognu da ovaj festival preraste u tradicionalno druženje. Zahvaljujem se Kapelu što je došao da nas podrži, što će biti tu za nas. Kako se festival bude bližio, tako ćemo imati i detaljne informacije, ono što sada znamo je da će biti preko 100 filmova, od čega ćemo napraviti selekciju da njih 50 bude u takmičarskom dijelu. Imaćemo sedam kategorija - Gran prix, najbolji dugometražni, srednjemetražni i kratkometražni film, zatim najbolja režija, najbolja ideja i najbolji igrani film. Na dodjeli nagrada nećemo zaboraviti ni ljude koji su dali svoj doprinos kulturi i sportu, pa ćemo svake godine iz tih oblasti dodjeljivati i nagrade za životno djelo. Njih zaista ima dosta i ne želimo da ih im na ovaj način ukažemo čast i priznanje za njihov rad i trud”, potvrdio je Todorović.

On sa ponosom ističe da BSAFF Festival, ne samo da ima dobra priču, već je značajan za Crnu Goru i njenu kulturu, sport, turizam, ali i ekonomiju.

“Na festivalu će biti isključivo filmovi koji su snimljeni u protekle dvije godine. Ono što me posebno raduje je što ćemo imati i crnogorske filmove, a ovo je pravi način da se i domaća kinematorgrafija kroz jednu sportsku priču promoviše. Imaćemo ozbiljnu selekciju”, pohvalio se Todorović i dodao da će najbolji filmovi u svim kategorijama imati priliku da se prikažu i na finalnom takmičenju u Milanu u novembru.

Enco je obećao da je FICTS u potpunosti podržati festival u Crnoj Gori, te istakao da je bitna i podrška koju ovakvi projekti dobijaju i od države.

“Ovo je prvi korak u čitavom razvoju festivala, a ono što nas očekuje u budućnosti zaista veliko” obećao je Kapieli, te otkrio koliko su ovakvi događaji podstrek scenaristima i režiserima da snimaju filmove sa sportskom temom.

“U Milano 131 zemlja članica FICTS-a šalje svoje filmove, a iz godine u godinu stiže sve više filmova, što znači da su režiseri, scenaristi, producenti zainteresovani da kroz svoje projekte ispričaju i neke sportske priče. Izuzetno mi je drago što će i Crna Gora od sada imati svoje predstavnike. Mislim da će upravo ovaj događaj u Budvi motivisati ne samo Miloša, već i ostale režisere i producente da kreiraju svoje filmove, te da će kroz ovaj festival i saradnju dobiti veću vidljivost”, istakao je Kapieli.

Iako je konkurencija jaka, upamtio film Todorovića

Kapieli se osvrnuo na dokumentarac Todorovića “Put prazne šake” koji je prošle godine u kategoriji srednjemetražnog filma u Milanu osvojio nagradu.

Milošev film govori o istorijatu crnogorskog karatea, počev od dolaska japanskog majstora karatea Tetsutija Murakamija koji je posjetio Titograd 1964. godine, pa do danas. U filmu su, između ostalih, sagovornici i doktor Ilija Jorga, Dragan Kopitović, Milojica Dakić, Milorad Terzić, Puniša Vojičić, Duško Smonović, Vesko Mićović, Rajko Vujošević.

Cilj mu je bio da kroz film prikaže koliko se karate nekad cijenio, te da to vide i mlađe generacije. Zato film obiluje jedinstvenom foto i video dokumentacijom u vezi sa Titogradom, Crnom Gorom i SFR Jugoslavijom.

“Nama svake godine stigne veliki broj filmova, kako za takmičarski, tako i za revijalni dio. Teško je upamtiti baš sve priče koje se tih dana prikažu u Milanu. Imamo i žiri koji čine sedam sudija sa kojima FICTS sarađuje, a odluka o nagradama je samo njihova, mi im se ne miješamo. Međutim, i pored velikog broja filmova, Milošev sam zapamtio jer mi se dopala priča koju je kroz svoje ostvarenje ispričao. Sjećam se da je čak želio da se vrati u Crnu Goru i prije nego se festival završio, međutim savjetovao sam ga da ostane, jer sam bio siguran da će osvojiti neku od nagrada. Tako je i bilo”, prisjetio se Kapieli.

100 filmova biće prikazano na prvom BSAFF festivalu koji će biti održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, a dodijeliće se nagrade u sedam kategorija.

Bonus video: