Serija “Barry” hladno TV remek-djelo

Komedija, akcija, impresionistička sanjarenja, vraćanja u prošlost, krvava ubistva i sulude digresije uklopljene u cjelinu

2502 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prikazivanje završne serije “Barry” desilo se na isti dan kada i rasplet serije “Nasljednici”, a to je bilo veoma okrutno. Možda su htjeli da budu okrutni prema Bariju Berkmanu (ulogu tumači Bil Hader), što bi bilo u skladu sa svime kroz šta je prošao ovaj iscrpljeni, pretučeni i traumatizovani američki marinac, glumac, bjegunac.

Serija “Barry” je jedno hladno TV remek-djelo. Nijedna serija nije mogla da spoji tako hrabro formalno eksperimentisanje sa tako zadovoljavajućim razvojem likova i kompulzivnim pripovijedanjem. Njegov jedini nedostatak ostaje glupavo ime glavnog glumca, vjerovatno je i to bilo namjerno, kaže Benji Vilson, prenosi britanski Telegraf.

Serija je izašla 2018. godine kao holivudska satira Aleka Berga i Bila Hedera, koji takođe glumi depresivnog ubicu koji se slučajno upisao na časove glume, gdje je počeo da razmišlja o smislu života prvi put. Serija je vrlo smiješna, lijepo izvedena, savršeno upakovana u dobrih pola sata, što je omogućilo Henriju Vinkleru (kao Barijevom profesoru glume Genu Kosinu), Sari Goldberg (kao Barijevoj saigračici glumici i djevojci Seli) i samom Hederu da izvrše neke prekrasne vinjete.

Iznad svega je, međutim, visila Barijeva pretpostavka da, kada bi se njegov stari život sukobio sa novim, svi bi saznali da je ubica, to bi bio kraj priče.

Taj se trenutak dogodio u finalu treće sezone, gdje je Bari u zatvoru zbog ubistva Kosinove djevojke, policajke, tada se njegova “izvedba” otkrila. Gotovo svaki trenutak posljednje sezone uveliko je potvrdio njeno stvaranje - bila je puna incidenata, sa bijesnim, krvavim, gotovo nesposobnim Barijem i tornadom osvete i skrivene krivice u centru priče.

Neočekivani skok naprijed u vremenu, u budući život Barija i Seli kao bogobojaznih roditelja uspio je. Ponovljena invencija NoHoa Hanka, čečenskog mafijaškog gurua (koji se u posljednjih nekoliko epizoda ponovno rodio kao krijumčar pijeska i tajkun nekretnina) takođe je odradila svoje, dajući Entoniju Kariganu otvoren cilj za još jednog najboljeg sporednog glumca.

Barijev bivši voditelj Fuches (Stiven Rut) koji je pušten iz zatvora, mišićav i tetoviran nalazi se na osvetničkoj misiji, saradnik sa NoHo Hankom, takođe je doprinio tome. Uspjela je i priča, u kojoj je Kosin slučajno upucao sopstvenog sina, a zatim, još jednom, uspio da obnovi taj odnos.

“Barry” je najbolji televizijski kolaž ikada. Svi naizgled disonantni žanrovi i tonovi - komedija, akcija, impresionistička sanjarenja, vraćanja u prošlost, krvava ubistva i sulude digresije - nekako su uklopljeni u zadovoljavajuću cjelinu. Cijeli život-kao-izvedba, Barijevo pronalaženje sebe odbačeno je negdje u drugoj sezoni, kako bi se ostavila prilično duboka rasprava o ljubavi (romantičnoj, platonskoj, očinskoj između Barija i Seli, Henka, Fuchesa i Gena), izdaji, mržnji i posljedicama nasilja.

Ipak, pisanje i, posebno, režija bili su previše samouvjereni i toliko voljni da ignorišu svete zapovijesti televizije, da je serija uspjela u tome da ostane suzdržana i uzbudljiva, promišljena i puna akcije, smiješna, šašava i dirljiva do samog kraja.

Bonus video: