Publika voli spektakl i nemoguće akcije

Zašto serijal “Paklene ulice” i nakon desetog nastavka nije dosadio, već puni bioskope

2198 pregleda 0 komentar(a)
Paklene ulice, Foto: screennearyou.com
Paklene ulice, Foto: screennearyou.com

Najnoviji film iz serijala “Paklene ulice”, “Fast X”, objavljen je širom svijeta 19. maja, čime je postao deseti dio popularne franšize, vrijedne više milijardi dolara. Počevši od prvog dijela “Paklenih ulica”, prije više od 20 godina, ovaj niz visokobudžetnih filmova čvrsto se ukorijenio u svijetu ilegalnih uličnih trka, piše “Farout” magazin. Od tada je napravio alarmantan odmak od žanra, podijelivši svoje obožavaoce kao nijedna druga franšiza. Međutim, prihodi na bioskopskim blagajnama ne mogu da lažu: obožavaoci se stalno vraćaju “Paklenim ulicama”.

Priča prva četiri filma prati agenta Brajana Okonera, kojeg je slavno glumio pokojni Pol Voker, koji se infiltrira u bandu koja se bavi uličnim trkama koju predvodi lik Vin Dizela Dominik Toreto, čija razmišljanja, shvatanja i životni stil su slikovito dočarani u svakom dijelu franšize.

U početku napravljen na osnovu članka “Racer X”, pisca Kena Lija u izdanju časopisa “Vibe” iz 1998. godine, prvi film u potpunosti se držao svoje priče o krađi automobila i ilegalnim trkama. Sa svakim nastavkom franšize, ta priča se širila i dobijala novi opseg. Dizel se povukao iz dijelova “2 Fast 2 Furious” i “The Fast & The Furious: Tokyo Drift”, koji su se fokusirali na potpuno drugu ekipu i mjesto.

Kada se glavna grupa Okonera, Toreta i Leti vratila u četvrtom dijelu, to je značilo da će filmovi biti posljednji put fokusirani na kulturu automobila, uvodeći osvetnički zaplet i zlikovca koji trguje drogom.

Peti dio franšize “Fast Five” je potpuno odustao od svog temeljnog koncepta, a film nam je dao zaplet koji uključuje pljačku od 100 miliona dolara, kao i uvođenje borbi, pucnjava i globalne špijunaže; elementi koji su od tog trenutka dalje definisali seriju. To može biti ili veoma ciničan ili nevjerojatno pametan potez, zavisi od toga kako na to gledate. Svakako, “Universal Pictures” se vrlo savjesno potrudio da ubaci film u mnogo šire područje kinematografije.

Na kraju krajeva, uspjeh “Fast Five” zacementirao je ono što je franšiza na kraju postala: iako su ljubitelji automobila/trka dosta nezadovoljni promjenom priče, nevjerovatna zarada koju filmovi ove franšize neprestano ostvaruju govori mnogo o publici i kinematografiji uopšteno.

Mnogi se pitaju zašto su “Paklene ulice” još toliko popularne? Slično kao i u bilo kojoj dugotrajnoj TV seriji, pa čak u prosječnoj sapunici, nakon što se obožavaoci vežu za glumačku ekipu, režiseri i producenti mogu da rade od filma/serije šta god hoće. Koliko god se šalili na tu temu, gledaoci “Paklenih ulica” zavoljeli su tu “porodicu”.

Štaviše, sve smješnija priča i prkoseće ludorije Toreta, Dvejna Džonsona i drugih podstakli su neku vrstu razdragane histerije kod gledaoca.

Na kraju krajeva, publika voli besmislenu zabavu, veliki spektakl i nemoguće crtane akcije, ali samo ako ima duše u svemu tome. Filmovi imaju dušu možda baš zbog toga, što gledaoci poznaju likove više od 20 godina. Svakako, jedno je sigurno: fanovi se stalno vraćaju “Paklenim ulicama”, a sudeći po uspjehu “Fast X”, ne planiraju da staju.

Bonus video: