Kopola zaradio na Džeksonu

Poznati režiser nije se pitao na snimanju kratkog filma “Captain EO”, pa je nastao haos

2270 pregleda 0 komentar(a)
Džekson, Foto: Printscreen YouTube
Džekson, Foto: Printscreen YouTube

Tokom svoje bogate karijere, Fransis Ford Kopola je učvrstio svoj status jedne od najbitnijih figura ere novog Holivuda kroz remek-djela poput “Kuma” i “Apokalipse”. Takođe je radio na ponekim upitnim režiserskim projektima, ali nijedan od njih nije ni blizu bizarno smiješan kao što je “Captain EO”, čudna naučna fantastika iz 1986. godine, u kojoj glavnu ulogu glumi ikona pop kulture Majkl Džekson.

Napisan po scenariju Džordža Lukasa, u “Captain EO” glavni lik kreće u svemirsku misiju s potpuno ludim razvijanjem radnje. Tokom kasnijih intervjua, Kopola je priznao da je imao malo kontrole nad detaljima projekta, te je film na kraju prerastao u zajednički haos.

“Neke projekte, kao što je ‘Captain EO’, skoro pa nisam ni takao svojom rukom, jer sam imao predloge. Majkl Džekson je imao ideju, Džordž Lukas je imao ideju, pa i Dizni je imao ideju. Dakle, režiser je više neko ko uzima sve fragmente o kojima se razmišlja, pa od svega toga sklopi najbolju priču. To je totalno drugačije od isključivo samostalnog rada; tu se stalno pregovara. Kada sam prvi put pomislio o filmu ‘Captain EO’, nisam znao koju ideju u njemu treba prenijeti gledaocima”, ispričao je Kopola.

Film je prikazivan u Diznijevim tematskim parkovima tokom više od decenije, a kinematografski doživljaj sa kino-efektima definitivno je bio u skladu sa atmosferom tematskog parka. Zbog ovih specijalnih efekata, “Captain EO” je imao nerazumno visok produkcijski budžet od gotovo 30 miliona dolara, što je jednostavno nezamislivo za kratkometražni film koji traje 17 minuta. Iako je narativ priče neshvatljiv, ostvario je zaradu i publicitet zbog Majkla Džeksona.

“Znao sam da želim da na kraju filma završim plesom, koji je integrisan sa pričom, a ne da film bude kratka mala glupa priča. Ali Majkl Džekson je bio stvarno lukav, i niko nije znao koja će muzika ili pjesma biti sve do trenutka kada se sve već desilo. Nije želio da ples bude integrisan u priču. Tako smo snimili ovaj kratki film, a onda je on došao i otpjevao pjesmu, a mi smo to ostvarili na najbolji mogući način. Plesni dio bio je ostavljen za sami kraj. Majkl mi je bio veoma sladak i drag. Bio je kao veliko dijete”, prisjetio se Kopola.

Bonus video: