Deset glumaca koji su zamalo igrali Džokera

Izuzetno talentovani glumci koji bi inače mogli izbjeći standardne superherojske filmove su iznova i iznova bili zavedeni mračno kompleksnom i haotičnom energijom koju predstavlja Džoker, zlikovac iz Betmenovog svijeta

6151 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Džoker, Foto: Printscreen YouTube
Džoker, Foto: Printscreen YouTube

Nije slučajnost što je najpopularniji negativac u istoriji DC comicsa viđen u interpretacijama glumaca poput Džeka Nikolsona, Hita Ledžera, Džereda Leta i, najskorije, Berija Kogena u adaptacijama uživo. Izuzetno talentovani glumci koji bi inače mogli izbjeći standardne superherojske filmove su iznova i iznova bili zavedeni mračno kompleksnom i haotičnom energijom koju predstavlja Džoker, zlikovac iz Betmenovog svijeta.

Kao konačni protivnik Betmena, nijedan drugi stripovski negativac nije privukao tako raznolike talente kao što je to bio slučaj sa Džokerom, a malo koja druga uloga se toliko željno iščekuje kao "Clown Prince of Crime". Nikolsonova interpretacija možda nije bila shvaćena previše ozbiljno, a možda i s razlogom, ali od trenutka kada je Ledžer zasijenio sve ostale u filmu Mračni vitez iz 2008. godine, nastavku Betmenovog početka u režiji Kristofera Nolana, ova uloga je postala izuzetno tražena.

Džoker je glumcima dao nešto pikantno za rad, a vidjeli smo ga kako je prikazan u liku logoraša i karnevalista, nihilističkog filozofa i gangstera iz Los Anđelesa.

Ovu listu glumaca sastavio je Farout Magazin...

10. Dejvid Boui

Dokazavši svoje glumačke sposobnosti krajem 1970-ih i 1980-ih godina sa filmovima poput "The Man Who Fell to Earth" i "Labyrinth", ne bi bilo nerealno vidjeti kako pokojni, veličanstveni Dejvid Bouvi uskače u superherojski film pod odgovarajućim okolnostima.

U produkciji koja nikada nije vidjela svjetlost dana, Betmen je trebao biti film iz 1985. godine, autora Toma Mankeviča, pisca Supermena, i reditelja Ivana Reitmana koji je bio zadužen za ostvarenje "Ghostbusters". Ostalo je da se pitamo kakve bi rezultate Bouvi kao Džokera mogao donijeti, nešto posebno čudno i jedinstveno.

Dejvid Boui
Dejvid Bouifoto: Shutterstock

9. Adrien Brodi

Iako je Adrien Brodi izuzetno talentovan i prilično vješt glumac, ne možemo biti previše razočarani zbog njegovog izostanka u Džokeru. Glumac iz filma "Pijanist" bi sigurno ponudio nešto zanimljivo, ali uloga za koju je bio u trci bila je ni manje ni više nego za Nolana.

Možemo žaliti što smo propustili Džokera u izvedbi Brodija, ali moramo biti zahvalni što smo dobili Ledžerovog Džokera umjesto toga.

Adrien Brodi
Adrien Brodifoto: Printscreen YouTube

8. Frenk Sinatra

Možete li zamisliti "The Dark Prince of Crime" kako ga tumači Frenk Sinatra? Pokušajte, jer Sinatra je veoma rano izrazio interes za to.

Vlasnik albuma "Ol Blue Eyes" nije prošao audiciju, a uloga je na kraju pripala Cezaru Romeru. Međutim, Burt Vord, glumac koji je igrao Robina, je izjavio da je "Frenk Sinatra bio vrlo razočaran što nije mogao glumiti Džokera."

Frenk Sinatra
Frenk Sinatrafoto: Printscreen YouTube

7. Vilem Dafou

Kada je potvrđeno da će Vilem Dafou u nekoj mjeri biti dio "DC" univerzuma u filmu Liga pravde, mnogi su pomislili da će on tumačiti ključnog negativca u pokušaju "Vorner Brosa" da se izjednači s "Marvelom". Nije teško pronaći mišljenja na internetu o tome kako bi Dafou bio savršen za tu ulogu.

Nažalost, za neke, Dafouova uloga je bila relativno mala, on je tumačio sporednu ulogu Nuidisa Vulka u filmu Aquaman. Ipak, prije gotovo 20 godina, bio je razmatran za ulogu Džokera. Glumac se borio za tu ulogu u filmu Betmen iz 1989. godine u režiji Tima Burtona, međutim, kao što sada znamo, uloga je pripala Džeku Nikolsonu.

Vilem Dafou
foto: Printscreen YouTube

6. Tim Kari

Sa svojim jezivim nastupom kao Penivajz u miniseriji IT iz 1990. godine, zaista je vrlo lako zamisliti kako bi ta poremećena i zastrašujuća klovnovska energija mogla biti prenesena na ulogu Džokera.

Betmen ima ogromnu i strastvenu bazu fanova, od kojih mnogi smatraju da je to najbolji prikaz plašljivog borca i zbirke negativaca koji su ikada bili prikazani na ekranu. Mark Hamil će postati poznat i pohvaljen od strane "betmanovske" zajednice zbog davanja svog glasa Džokeru. Međutim, nekoliko početnih epizoda, Cari je tumačio Džokera prije nego što je dobio bronhitis i morao odustati od produkcije.

Tim Kari
foto: Printscreen YouTube

5. Robin Vilijams

Ovo je jedna od onih odluka o odabiru glumaca koja je mogla zauvjek promijeniti "lik" Betmena. Preminuli Robin Vilijams, najpoznatiji po izvanrednim komičarskim nastupima u filmovima poput Gospođa Doubtfire, Džumandži i Kavez za ptice, bio je razmatran od strane Burtona za ulogu Džokera u njegovoj adaptaciji iz 1989. godine.

Iako je verzija Džokera koju je odigrao Nikolson svakako bila izvrnuta, ne možemo se ne zapitati šta bi Vilijams mogao prikazati, pogotovo nakon što je demonstrirao svoju sposobnost da se suoči s ozbiljnim ulogama u filmu "Dobri Vill Hanting" i svoju sposobnost za apsolutno zlo u psiho-trileru "Nesanica".

Robin Vilijams
Robin Vilijamsfoto: Shutterstock

4. Pol Betani

Kada je njegovo učešće u filmovima baziranim na stripovima bilo samo kao glas Jarvisa, vještačke inteligencije u filmovima Ajron Men 1 i Ajron Men 2, Pol Betani bi možda mogao da se pojavi i u "Marvelovom" i "DC-jevom" filmskom univerzumu.

Još jedan sjajan glumac koji je bio u konkurenciji za ulogu Džokera u Nolanovom drugom filmu o Betmenu, Betani je očigledno izgubio trku protiv Ledžera.

Pol Betani
Pol Betanifoto: Printscreen YouTube

3. Rajan Gosling

Kada je David Ajer pripremao film Suisajd Skvad, a svi su mislili da će "DC" verzija njihovog filmskog univerzuma zvanično otpočeti, uloga Džokera se uzela za ozbiljno. Nakon što su posljednji put vidjeli izuzetno nagrađivanu izvedbu, filmski stvaraoci su bili željni barem pokušati dosegnuti sličan nivo ozbiljnosti.

Tu ulazi Rajan Gosling. Iako još nismo vidjeli da taj čovek igra zlog negativca, njegova čelična odlučnost u filmu Vožnja i složena i duboko slojevita izvedba koju će godinu dana kasnije pružiti u filmu Istrebljivač 2049, su više nego dokazali raspon glumčevih sposobnosti. Međutim, pošto nije imao želju da se obaveže na više filmskih ugovora, glumac je odbio Džokera, a Džered Leto je uskočio da ga zamijeni.

Rajan Gosling
Rajan Goslingfoto: Printscreen YouTube

2. Džon Litgou

Pored Bouvija, postojala je mogućnost da glumac Džon Luitgou, poznat po ulozi u seriji Kruna, nosi šminku klovna u neostvarenom filmu o Betmenu iz 1985. godine. Pored Ivana Reitmana, u studiju je kao mogući reditelj projekta bio razmatran i Džou Dante.

Tokom tog perioda razmatranja, Dante je već odlučio ko će to igrati Džokera:

"Džoker je bio važan lik u filmu. Htio sam da angažujem Džona Litgoua za tu ulogu jer sam ga upoznao u filmu "Zona sumraka"', ispričao je Dante.

Iako je Litgou veoma sposoban glumac sa impresivnim mogućnostima, gubitak njega u ulozi Džokera vjerovatno je najmanje 'tužan' na ovoj listi.

Džon Litgou
Džon Litgoufoto: Printscreen YouTube

1. Leonardo Di Kaprio

Kada je Tod Filips 2019. godine dao svoju verziju Džokera, imao je inspiraciju Martina Skorsezea. Kanališući ozbiljnu energiju filmova Taksista i Kralj komedije, Filipsova interpretacija Džokera kao izolovanog, odbačenog, mentalno ranjivog običnog čovjeka koji postaje negativac, djelovala je kao da se dešava u istom filmskom univerzumu kao Skorsezeovi filmovi iz 1970-ih i 1980-ih. Čak je i Robert De Niro imao značajnu ulogu.

Nije iznenađenje, s obzirom na njegovu snažnu vezu sa Skorsezeom, da je ime Leonarda Di Kaprija spomenuto tokom predprodukcije filma. Svi znamo da je Di Kaprio jedan od najraznovrsnijih, najuvjerljivijih i najprivlačnijih glumaca svoje generacije, koji se jedino može uporediti sa nekoliko drugih, od kojih je jedan i Hoakin Finiks, koji nam je pružio najinteresantnijeg Džokera od vremena Ledžera prije više od deset godina. Da li bi Di Kaprio bio bolji? Nikada nećemo saznati.

Leonardo Di Kaprio
Leonardo Di Kapriofoto: Shutterstock

Bonus video: