Deset najkontroverznijih filmskih stvaralaca svih vremena

Filmski stvaraoci koji su osvojili nagrade poput "Zlatne palme" i Oskara, a ipak izazivaju kontroverzu sa svakim filmom koji prikazuju publici, smatraju se kontroverznima uprkos uspjehu koji postižu

5301 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ponekad ljepota filma leži u njegovoj sposobnosti da vas prenese na drugo mjesto, da izazove vrstu amnezije o svijetu oko vas, da zaboravite na sve osim na ekran ispred vas tokom dva sata. Onda postoje filmovi koji ispituju vas i vaše pretpostavke, i snažni su, ali kontroverzni na način na koji vas tjeraju da se suočite sa stvarima sa kojima se nikada prije niste suočili, prenosi FarOut Magazin.

Filmski stvaraoci koji su osvojili nagrade poput "Zlatne palme" i Oskara, a ipak izazivaju kontroverzu sa svakim filmom koji prikazuju publici, smatraju se kontroverznima, uprkos uspjehu koji postižu.

Lista filmskih stvaralaca:

10. Gaspar Noi (Irréversible, Love, Climax)

Gaspar Noi je stekao svjetsko priznanje sa svojim drugim filmom iz 2002. godine, "Irréversible", dramom osvete za silovanje koja se prikazuje unazad i sadrži višestruke scene seksualnog i fizičkog nasilja.

Nakon toga, uslijedila je serija estetski hrabrih i duboko izazovnih filmova koji su potiskivali granice onoga što se smatralo prikladnim na filmskom platnu, uvijek nudeći nešto tehnički ili vizuelno što ranije niste vidjeli u bioskopu. Film "Love", objavljen 2015. godine, bio je erotska drama, dok je psihološki horor "Climax", objavljen tri godine kasnije, 2018. godine.

9. Kventin Tarantino (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Once Upon a Time in Hollywood)

Dok danas znamo Tarantina kao jednog od najpopularnijih reditelja sa posvećenom grupom obožavalaca, u ranim 1990-ima, reditelj je bio smatran posebno rizičnim. "Reservoir Dogs" su bili snažno kritikovani zbog prikaza mučenja, iako je nasilje prikazano van ekrana.

Kada je film "Pulp Fiction" osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu, žena iz publike je glasno uzviknula: "Skandal! Fašista!", na šta je reditelj odgovorio podizanjem srednjeg prsta.

Svaki njegov film od tada je istaknuto prikazivao nasilje, što je izazivalo intenzivne rasprave sa svakim novim izdanjem. Njegov najnoviji film "Once Upon a Time in Hollywood", iako bez velike količine krvi tokom većeg dijela filma, imao je posebno kontroverzan i krvav završetak.

8. Majkl Haneke (Funny Games, The White Ribbon, Caché)

Filmografija Hanekija obuhvata širok spektar crnih komedija, satira i socijalnih drama, kao i nekoliko kontroverzi bačenih u miks. "Funny Games", objavljen 1997. godine, izazvao je opšte ogorčenje zbog apsolutne, neumoljive mračnosti priče u kojem dva nasilna mladića uzimaju majku, oca i sina kao taoce u njihovoj vikendici i prisljavaju ih da igraju 'sadističke' igre za njihovu zabavu, što je dovelo do toga da trećina publike na festivalu u Kanu napusti projekciju.

"The White Ribbon", njegov film o ruralnom njemačkom selu koje doživljava misteriozna nasilna djela uoči Prvog svjetskog rata, dočekan je obiljem pohvala, ali i šokantnim reakcijama.

7. Leri Klark (Kids, Another Day in Paradise, Bully)

Svojom prikazom maloljetne djece kako siluju jedno drugo, koriste droge i šire HIV, film "Kids" iz 1995. godine istovremeno je stekao pohvale i osude, sa najboljim reakcijama koje su uključivale nominaciju za Zlatnu palmu, dok su najgore reakcije film nazivale "dečjom pornografijom".

Reditelj Klark, koji se već bio uspostavio kao izuzetno uticajan reditelj, nastavio je u istom tonu sa filmom "Bully" iz 2001. godine, zasnovanim na stvarnim događajima u kojima je grupa imućnih tinejdžera ubila jednog od svojih vršnjaka. Ponovo, Klarkov način snimanja bio je potpuno kontroverzan i podijelio je publiku na dva tabora. Do danas, publika žestoko raspravlja da li je film suštinska analiza američke srednje klase ili sramno uzbuđujući eksploatacijski film.

6. Lars Von Trir (Dogville, Antichrist, The House that Jack Built)

Danski reditelj, poznat po radu u trilogijama, uvijek je imao fascinaciju tamnim dubinama ljudske prirode koje su ga često dovodile u neprilike.

Iako je "Dogville" bio više kritikovan zbog svog dugog trajanja i percipirane pretencioznosti nego zbog kontroverznog sadržaja, horor film "Antichrist" je izazvao žestoku osudu zbog prikaza smrti novorođenčeta.

5. Čan-Vuk Park (Oldboy, Stoker, The Handmaiden)

Sa temama incesta, mentalne i fizičke torture i samoubistva, film "Oldboy" pružio je publici mnogo za razmišljanje. Kroz kulminaciju u kojoj protagonist otkriva šokantnu istinu i zatim sebi odsijeca jezik, reditelj je bio optuživan za sadizam i brutalnost, ali je ipak osvojio Grand Pri na festivalu u Kanu te godine.

Južnokorejski reditelj je nastavio da se bavi sličnim temama, pri čemu su filmovi "Stoker" i "The Handmaiden" hodali po granici erotike, nasilja, manipulacije i bola. Ovaj drugi film, iako je osvojio BAFTA nagradu, takođe je bio žestoko kritikovan zbog percipirane muške perspektive i mizoginije.

4. Vilijam Fridken (The Exorcist, Cruising, Killer Joe)

Film "The Exorcist" iz 1973. godine reditelja Fridkena bio je toliko šokantan i kontroverzan u svojoj prikazi demonske opsjednutosti da su se širile izvještaji o ljudima koji padaju u nesvijest u bioskopima i bježe sa projekcije, a prodaja filma za gledanje u kući bila je zabranjena u Ujedinjenom Kraljevstvu sve do 1999. godine.

Nepokolebljiv, reditelj se vraćao kontroverznom i provokativnom materijalu iznova i iznova, dajući nam šokantni triler "Cruising" 1980. godine, koji su mnogi u LGBTQ+ zajednici smatrali homofobičnim. "Killer Joe" iz 2011. godine je uključivao scenu simuliranja oralnog zadovoljavanja pomoću komada piletine ispržene u tiganju.

3. Džon Voters (Mondo Trasho, Pink Flamingos, A Dirty Shame)

Voters je vjerovatno reditelj koji je najviše svjestan svoje kontroverznosti. Njegovi kratki filmovi iz 1960-ih godina postavili su temelj za njegove kasnije filmove u smislu prelaženja granica dobrog ukusa, pri čemu je film "Eat Your Makeup" iz 1968. godine rekonstruisao ubistvo Džona Kenedija samo pet godina nakon događaja.

"Pink Flamingos", prvi dio Votersove "Trash trilogije", učvrstio je njegovu saradnju sa "drag queen" Divin, a zabranjen je u nekoliko zemalja zbog prikazivanja, između ostalog, kanibalizma, masturbacije, incesta i, najpoznatije, prikazivanja konzumiranja psećeg izmeta na ekranu.

2. Ken Rasel (The Devils, Altered States, Crimes of Passion)

Kultni britanski reditelj Ken Rasel preuzeo je britansko filmsko platno i, kako je opisao kritičar Mark Kermode, "dokazao da film ne mora biti o realizmu svakodnevnog života". Raselova kreativna istraživanja vodila su ga od horora do romantičnih filmova, pa čak i naučne fantastike, a kontroverze su pratile njegov rad.

Film "The Devils", njegov biografski film o katoličkom svešteniku, sa eksplicitnim prikazom seksa i religije, bio je toliko zapaljiv da je "Warner Bros." jednostavno odbio da ga distribuira. Kasniji filmovi nastavili su da istražuju ekstreme ljudske psihe, ali kontroverza je pratila reditelja i izvan filmskog platna. Tokom televizijskog intervjua, reditelj je udario filmskog kritičara po glavi zato što mu je nazvao film "veoma nepristojnim".

1. Anjes Varda (Cléo from 5 to 7, Kung Fu Master, The Beaches of Agnés)

Nepokolebljiva snaga ženskog filmskog talenta, Varda se izražavala kroz karijeru koja je trajala preko 60 godina i obuhvatila preko 20 filmova. Dok danas s pravom slavi svoj pionirski rad kao žena, biti feministička rediteljka sredinom 20. vijeka izazivalo je ogromnu kontroverzu u to vrijeme.

Ni njeni filmovi nisu prošli bez kontroverzi. Film "Kung Fu Master" fokusira se na seksualni odnos između 40-godišnje žene i 15-godišnjeg prijatelja njene ćerke, dok je njen poluautobiografski dokumentarni film "The Beaches of Agnés" iz 2008. godine izazvao talas ogorčenja tadašnje javnosti zbog prikazivanja erekcije odraslog muškarca.

Bonus video: