Deset filmova u kojima je pas glumio za Oskara

Tu smo da odamo počast onima koji su je zaslužili: našim četvoronožnim, psećim prijateljima koji zaslužuju Oskara

5315 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Možda neće moći da održe počasni govor ili poziraju na crvenom tepihu, ali njihovi nastupi nesumnjivo zaslužuju Oskara. Plus, za ime Boga, preslatki su, zar ne?

Sada smo tu da odamo počast onima koji su je zaslužili: našim četvoronožnim, psećim prijateljima koji zaslužuju Oskara, navodi startefacts.com.

Lista filmova:

1. Toto, The Wizard of Oz (1939)

Prva stavka na našoj listi je ni manje ni više nego jedan od najpoznatijih pasa u filmskoj istoriji, Toto iz filma "Čarobnjak iz Oza". Glumio ga je Teri, Kern terijer, a prirodna harizma i potpuna posvećenost ulozi su neosporne kod Tota. Samo jednim pogledom ili lajanjem, Toto prenosi dubinu emocija koja se može uporediti s nekim od ljudskih glumaca. A ko je spasio Doroti iz polja maka? Tačno, naš Toto zaslužuje Oskara.

2. Tramp, Lady and the Tramp (1955)

Da razjasnimo: Znamo da je Tramp animirani lik. Shvatamo to. Ali poslušajte, ovo nije lista o realizmu, već o istinskim izvedbama koje diraju naša srca. A Tramp je upravo to uradio. Bio je smiješan, elegantan, buntovan i, iz svega srca, jeo je špagete na način koji bi natjerao svakog italijanskog kuvara da zaplače od radosti. Izvedba vrijedna Oskara, zar ne?

3. Huč, Turner & Hooch (1989)

Pas rase bordoška doga može da bude nasilan, destruktivan, ali je i neodoljivo meden. Njegova izvedba u filmu "Tarner i Huč" bila je ništa manje nego zadivljujuća. On je tako autentično utjelovio lik Huča da bi bilo lako povjerovati da ovo nije gluma već dokumentarni prikaz života psa u malom gradu. Hemija između Huča i Toma Henksa na ekranu je bila očigledna. Mislim, Huč je čak uspio da zasijeni Henksa, a to nešto znači!

4. Betoven, Beethoven (1992)

Ah, Betoven. Bernardinac koji nam je svima stvorio sliku o tome kako je biti vlasnik divovskog psa. Betovenov razigrani duh i nepokolebljiva odanost očarali su publiku širom svijeta. Budimo iskreni, koliko ljudskih glumaca bi moglo tako ubedljivo izvesti radostan nastup?

5. Šedou i Čens, Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)

Ovdje malo ima protekcije, ali me poslušajte: kako Šedou, mudri zlatni retriver, tako i Čens, živahni američki buldog, su pružili nezaboravne izvedbe. Šedou sa svojom smirenošću i pameću a Čens svojom veselošću i nepresušnom energijom, utjelovili su dubinu i raznolikost glume pasa. Plus, ko nije pustio suzu kada je Šedou klecajući sišao niz onaj brijeg na kraju?

6. Majlo, The Mask (1994)

Džim Kerijeva izvedba kao Stenli Ipkis u filmu "Maska" ogromno je dostignuće, ali Maks, koji je glumio njegovog vjernog psa Majla, svakako je bio impresivan. Komedijske vratolomije i izrazi lica ovog Džek Rasel terijera ukrali su svaku scenu u kojoj se pojavio, čineći ga pravom zvijezdom filma. Čak je i uspio nositi poznatu zelenu masku s više gracioznosti i šarma od bilo kog drugog člana glumačke ekipe.

7. Badi, Air Bud (1997)

Dobro, recite mi, koliko ljudi može igrati košarku s nosom ili udariti bejzbol šapom? Badi, koga je talentovani Zlatni retriver po imenu Er Badi glumio, nije samo pokazao različite emocije, već i različite sportske sposobnosti u ovom klasiku iz devedesetih. Badi nas je nasmijao, rasplakao i učinio da želimo da naši psi budu barem upola tako kul kao on. Zar to nije suština dobre glume?

8. Skip, My Dog Skip (2000)

Evo jedne suptilne i snažne izvedbe. Glumili su je dva Džek Rasel terijera po imenu Enco i Mus. Skip nam je pokazao ljepotu i jednostavnost priče o dječaku i njegovom psu. Skipova nevina naivnost i hrabrost su nas oduševili tokom cijelog filma, a radovali smo se dok je pomagao svom ljudskom prijatelju Viliju da se snađe u usponima i padovima života.

9. Marli, Marley & Me (2008)

Marli, koga je glumio tim labrador retrivera, nas je nasmijao svojim nestašlucima i rasplakao svojom nepokolebljivom odanošću. Ko bi mogao zaboraviti scenu kada je vuče Dženifer Aniston kroz snijeg ili tugaljivi oproštaj Ovena Vilsona na kraju filma? To nisu samo scene; to su majstorski prikazi glume pasa. Njegov prikaz ljubavi, odanosti i nestašluka zasluživao je pažnju Akademije.

10. Ugi, The Artist (2011)

Možda "najmodernija" stavka na našoj listi, Ugi, Džek Rasel terijer, pokazao je svoj ogroman talenat u kritički priznatom filmu "Umjetnik". Nijemi filmovi su zahtjevni; zahtijevaju više od glumca, ali Ugi je dokazao da je dorastao zadatku. Sa svakim pomjeranjem glave i mahanjem repom, Ugi je izražavao mnoštvo emocija, osvajajući srca i umove publike. Zaista izvedba vrijedna Oskara.

Bonus video: