Deset TV serija koje bi trebalo da imaju samo jednu sezonu

"Startefacts" je sastavio listu od deset serija koje su mogle da se zaustave dok su bile na vrhuncu, štedeći nas od bola gledanja njihovog pada

10664 pregleda 1 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

Samo jedan, kratak podsjetnik da ponekad manje zaista znači više kada je u pitanju pripovijedanje.

U svijetu televizije, rijetka i prelijepa pojava je kada serija savršeno obuhvati svoju priču u jednoj sezoni. Međutim, iskušenje uspjeha često mami autore da produže ove priče preko njihovog prirodnog trajanja.

"Startefacts" je sastavio listu od deset serija koje su mogle da se zaustave dok su bile na vrhuncu, štedeći nas od bola gledanja njihovog pada.

Lista serija:

10. Heroes (2006-2010)

"Heroes" je sa velikom energijom započela prvu sezonu koja je vješto isplela priče običnih ljudi koji otkrivaju izvanredne sposobnosti. Međutim, kasnije sezone nisu uspjele da ponovo uhvate tu magiju, uranjajući u lavirint zapetljanih zapleta koji su nas ostavili željnim onih jednostavnijih vremena prve sezone.

9. Prison Break (2005-2017)

Početna ideja serije "Prison Break", fokusirana na složen plan bjekstva iz zatvora, bila je uzbudljiva i puna napetosti. Međutim, nakon što je samo bjekstvo ostvareno, serija je gubila korak u pokušajima da održi taj zamah, vodeći nas kroz sve sumnjivije priče koje su na kraju oslabile početni utisak serije.

8. Glee ( 2009-2015)

Prva sezona serije "Glee" bila je pravo osvježenje: živahna mješavina srednjoškolske drame, zaraznih muzičkih numera i neusiljene podrške individualnosti. Međutim, kako je serija odmicala, upala je u šablon recikliranih zapleta i nepredvidivog razvoja likova, blijeda sjenka svojih prvobitnih obećanja.

7. Dexter (2006-2013)

"Dexter" je počeo kao jedinstveno i uzbudljivo istraživanje serijskog ubice koji vodi dvostruki život. Dok je prva sezona bila napeti psihološki triler, kasnije sezone su se borile da budu inovativne, često koristeći izvještačene zaplete, i tom prilikom su izgubile kredibilitet, što je dovelo do veoma kritikovanog završetka serije.

6. Under the Dome (2013-2015)

Na osnovu romana Stivena Kinga, serija "Under the Dome" je započela intrigantnom premisom grada koji je iznenada izolovan od svijeta ogromnom staklenom kupolom koja kompletan gradić sa dijelom okruga odsjeca od ostatka svijeta i zarobljava sve njegove stanovnike. Međutim, kasnije sezone, udaljavajući se od izvornog materijala, postale su miks loše osmišljenih zapleta i nelogičnosti u razvoju likova.

5. True Blood (2008-2014)

Serija "True Blood" koja je bazirana na knjigama "Southern Vampire Mysteries", pružila je primamljivu mješavinu horora, romantike i jugoistočnog gotičkog ugođaja u prvoj sezoni. Serija je predstavila inovativnu premisu vampira koji izlaze iz sanduka i žive otvoreno u društvu. Međutim, kako je serija napredovala, zaplela se u mrežu slabije osmišljenih zapleta koji su uključivali mnoštvo natprirodnih bića. Serija je odstupila od svoje prvobitne vampirsko-fokusirane premise, postajući pretrpan spektakl koji je, prema mišljenju nekih, izgubio svoj početni šarm i pripovijednu koheziju.

4. Riverdale ( 2017-2023)

Na početku, "Riverdale" se predstavila kao tamnija, zrelija verzija Archie Comics univerzuma, ispunjena tinejdžerskom dramom, primjesama noara i malo misterije, i mi smo se odmah navukli na to! "Riverdale" je odmah osvojila gledaoce svojom prvom sezonom, koja se fokusirala na ubistvo Džejsona Blosoma. Međutim, kako su se sezone gomilale, serija je počela da pati pod teretom pretjerane melodrame, neskladnih razvoja likova i apsurdnih i bizarnih zapleta koji su imali malo veze sa realističnom misterijom prve sezone.

3. The Walking Dead (2010-2022)

Senzacija u prvoj sezoni serije "The Walking Dead" je donijela žanr apokalipse zombija na malom ekranu sa sirovošću, napetošću i emotivnošću. Gledaoci su bili privučeni borbom grupe preživjelih da zadrže svoju ljudskost usred horora. Međutim, kako su se sezone odvijale, serija je izgubila iz vida svoju početnu etiku, postajući kombinacija ponavljajućih zapletnih struktura, smrti likova radi šokiranja publike i razvučenih priča.

2. 13 Reasons Why (2017-2020)

"13 Reasons Why" je počeo kao dirljivo istraživanje tinejdžerske tragedije, bazirano na romanu Džeja Ešera. Prva sezona je uglavnom bila dobro prihvaćena zbog osjetljivog obrađivanja teških tema. Međutim, kasnije sezone su se upustile u kontroverze i upitne narativne izbore, razvodnjavajući početni utisak serije. Ono što je započelo kao moćan društveni komentar izgledalo je kao da se pretvara u senzacionalističku dramu koja je trajala mnogo duže nego što je bilo potrebno.

1. Lost (2004-2010)

Pa, pretpostavili ste da ovo moramo uključiti, zar ne? "Lost" je počeo kao zarazna misterija o preživjelima avionske nesreće zarobljenim na navodno pustom ostrvu. Početna priča, sa svojim uzbudljivim likovima i intrigantnim flešbekovima, odmah nas je sve zauzela. Ali kako se serija spiralno uvukla u složenu i često zbunjujuću mrežu vremenskog putovanja, metafizičkih elemenata i zapletenih misterija, mnogi fanovi su osjećali da je jednostavna, ali duboka ljudska drama prve sezone izgubljena. Uprkos bazi fanova koja je ostala do kraja, zaključak je bio jasan: serija se suviše udaljila od svojih uzbudljivih početaka.

Bonus video: