Dvanaest romantičnih komedija koje će vas natjerati da više ne idete na dejtove

Ah, te romantične komedije, žanr koji tvrdi da slavi ljubav i društvo, ali često dovodi u pitanje samu ideju dejta

6006 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

Ovi filmovi imaju potencijal da čak i najzagriženije optimiste pretvore u cinike kada su u pitanju dejtovi.

Ah, te romantične komedije, žanr koji tvrdi da slavi ljubav i društvo, ali nas često dovodi u pitanje samu ideju dejta. Pridružite nam se, dragi čitaoci, dok prolazimo kroz dvanaest filmova koji će vas odvratiti od korišćenja dejting aplikacija, koji će vas podstaći da zanemarite prijedloge dobronamjernih prijatelja i navesti vas da kupite čajni set za jednu osobu i posvetite se sebi, poručuje "Startefacts" magazin.

How to Lose a Guy in 10 Days (2003)

Ovaj film prati priču momka koji se kladio sa svojim prijateljima da će moći da se zaljubi u ženu za 10 dana, ali bez njegovog znanja, žena sa kojom se muva, zapravo je kolumnista časopisa i radi na novoj kolumni pod nazivom "Kako izgubiti momka za 10 dana" i ona čini sve što može kako bi ga izludjela. Ideja da varanje i manipulacija mogu biti temelj prave ljubavi jednako je uznemirujuća koliko i zbunjujuća.

The Break-Up (2006)

Uprkos svojim komičnim trenucima, ovaj film je grub i često bolan pogled na krah veze. Od eskalirajućih sitnih svađa do uvredljivih riječi bačenih u žaru svađe, ovo služi kao oštar podsjetnik na ne tako lijepu stranu ljubavi. Film je dovoljan da natjera osobu da cijeni svoju usamljenost.

Bridget Jones's Diary (2001)

Siromašan ljubavni život Bridžit predstavlja pravu minsko polje neugodnih susreta, nesporazuma i upitnih izbora. Uprkos humorističkom pristupu, ne možemo a da se ne sažalimo nad Bridžitinom neprestanom borbom. Ko ne bi radije izabrao mirno veče kod kuće umjesto da zaroni u tu haotičnost ljubavnog života.

Failure to Launch (2006)

Postoji li išta strašnije od izlaska s odraslom osobom koja još uvijek živi s roditeljima? Ovaj film vodi tu situaciju do krajnosti, prikazujući muškarca u tridesetim godinama koji se čini da nema namjeru da napusti "gnijezdo". Film je jasan podsjetnik o važnosti nezavisnosti u vezi i preprekama koje nije moguće prebroditi kada ona nedostaje.

He's Just Not That Into You (2009)

Ovaj film, inspirisan knjigom o samopomoći, prikazuje glumce koji plove turbulentnim vodama modernih dejtova. Njegovi prikazi jednostrane ljubavi, opsesije i nesporazuma dovoljni su da svakoga uznemire pri samoj pomisli na ulazak u svijet dejtova. Ovo je čvrst podsjetnik da ljubav nije uvijek dvosmjerna ulica.

Ghosts of Girlfriends Past (2009)

Kada protagonisti treba posjeta "duhova" bivših partnera da shvati da je nepristojan, znate da vas očekuje horor priča iz dejting svijeta. Ovaj film, iako smiješan i na kraju dirljiv, takođe je jasan podsjetnik na emocionalni haos koji "igrač" može da napravi, dovoljan da natjera svakoga da zastane malo prije svog sledećeg dejta.

Trainwreck (2015)

Karakter Ejmi Šumer može biti simpatičan, ali njen haotičan ljubavni život manje je privlačan. Od neugodnih avantura jedne noći do problema sa posvećenošću, film "Trainwreck" prikazuje neuredniju stranu dejtova. On je zabavan, da, ali i primjer kako putovanje u potrazi za ljubavlju može biti složeno i zbunjujuće.

Knocked Up (2007)

Neplanirana trudnoća nakon avanture na jednu noć? To je izuzetno velika greška u svijetu dejtova. Dok dvoje protagonista prolazi kroz neplaniranu avanturu roditeljstva, film pruža više nego dovoljno razloga da se ponovno razmotri opuštenost prilikom dejta.

My Best Friend's Wedding (1997)

Dejtovi su "noćna mora" za nekog ko se zaljubio u svog najboljeg prijatelja koji je upravo u fazi vjenčanja sa nekim drugim. Od neugodnih karaoke nastupa do očajnih zavjera za sabotiranje vjenčanja, ovaj film je pravi razlog da se držite podalje od svijeta dejtova.

50 First Dates (2004)

Zamislite da svaki dan morate "osvajati" pažnju i ljubavnu zainteresovanost osobe koja pati od gubitka kratkoročnog pamćenja. To je jedinstvena premisa koja rezultira sa mnogo komičnih trenutaka, ali istovremeno i jasno podsjeća na to koliko daleko ponekad moramo ići da bi veza funkcionisala. Prilično zastrašujuće za svakoga ko razmišlja o ulasku u dejting svijet, zar ne?

The Proposal (2009)

Vrlo zahtjevno radno mjesto, šefica koja te prisiljava da je oženiš kako bi izbjegla deportaciju, sigurno je to noćna mora dejta s nekim? Iako film sve to prikazuje sa šarmom komedije, osnovna premisa nas tjera da se zastanemo prije nego što se upustimo u svijet dejtova.

What's Your Number? (2011)

Briga oko broja partnera do te mjere da progoniš bivše nadajući se pronalasku ljubavi? To je dovoljno da neko odustane od dejtovanja. Ovaj film nam pokazuje da ljubav nije igra brojeva, ali anksioznost koju ističe je suviše stvarna.

Bonus video: