Robert Dauni Džunior: Uz pomoć AI i robotike možemo očistiti planetu

U novoj emisiji glumac Robert Dauni Džunior modifikuje stare automobile iz svoje kolekcije kako bi bili održivi u budućnosti, čineći ih bržima, moćnijima i učinkovitijima, dok njihova duša ostaje netaknut

5591 pregleda 3 komentar(a)
Robert Dauni Džunior, Foto: HBO
Robert Dauni Džunior, Foto: HBO

Nagrađivani američki glumac Robert Dauni Džunior vodi novu emisiju o automobilizmu, a u pitanju je dokumentarna serija koja nosi naziv “Daunijevi automobili iz snova”.

Robert Dauni Džunior veliki je ljubitelj restauracije klasičnih automobila, a ujedno je i posvećen borbi protiv klimatskih promjena, zato u ovoj emisiji modifikuje modele iz svoje kolekcije kako bi bili održivi u budućnosti. Tako voljene stare automobile dovodi u budućnost, čineći ih bržima, moćnijima i učinkovitijima, dok im duša ostaje netaknuta.

“Mi smo ono što vozimo, a s obzirom na to da sam tokom godina skupio impresivnu kolekciju klasičnih automobila, postao sam olupina koja raspršuje benzin”, istakao je Džunior te dodao da su posljednje tri godine bile eksperiment pun nade, gdje je angažovao najbolje i najpametnije umove kako bi procijenili, unaprijedili, uzdigli i dekarbonizovali vozila na način koji pokazuje neograničeni potencijal kreativnog rešavanja problema. Za njega je to bio veliki izazov i prosvjetljujuće putovanje.

Seriju su producirali “Boat Rocker’s Matador Content” i “Team Downey”, a voditelj je proslavljeni glumac.

Za “Team Downey” izvršni producenti su Robert Dauni Džunior, Suzan Dauni i Emili Barkli Ford, dok su za “Matador Content” izvršni producenti Džej Peterson, Tod Lubin i David Larzelere.

Koji je Vaš motiv za započinjanje ovog putovanja i transformisanja Vaše kolekcije u ekološki prihvatljiva vozila?

Ja sam Amerikanac, odrastao u Njujorku, gledajući “French Connection” i “Bullet”. Poslije četiri decenije, tačnije 42 godine kasnije, sakupio sam kolekciju, jer sam mislio da je to ono što treba da uradite kada postanete uspješni. Trebalo bi da sakupljate stvari, trebalo bi da imati artefakte svog uspjeha. Trebalo bi da možete da vozite ove automobile kao dokaz da ste uspjeli u Americi. Moji prioriteti sada potpuno drugačije stoje, ali ipak volim ove automobile. Osjećam da oni predstavljaju nešto jedinstveno i lijepo iz prošlosti. Zato želim da ih dovedem u sadašnjost, možda čak i u budućnost.

Možete li nam reći kako ste osnovali organizaciju FootPrint Coalition?

Završavao sam svoj ugovor s Marvelom i tada sam primijetio mnoge sličnosti između mog putovanja u Marvel univerzumu i onoga što se zaista dešavalo s vještačkom inteligencijom i robotikom u posljednjih 10, 15 godina. Tada sam pomislio da bih, dok to radim, trebalo da se nekako posvetim zaštiti životne sredine. Okupio sam grupu genijalaca koji su mi rekli da uz pomoć vještačke inteligencije i robotike vjerovatno možemo očistiti planetu u naredne dvije godine. Rekao sam im: “Hajde da to uradimo, hajde da to završimo!”. Međutim, odmah su počeli da se povlače i bio sam bijesan zbog neučinkovitosti ljudskog iskustva. Tada sam pomislio: “Pokušaću nešto da uradim u vezi s tim.”

Šta za Vas predstavlja vaša kolekcija?

Ne znam da li je to nostalgija prema automobilima ili nostalgija prema tom vremenu, ali za mene su oni kao dodiri s uspomenama, to je način da ih ne pustim da izblijede. To me smiruje, pruža mi utjehu.

Odakle potiče Vaša ljubav za vožnjom?

Zaista sam svoju strast prema vožnji naslijedio od svoje majke. Moja majka je voljela da vozi i bila je zaista dobar vozač, 20 puta bolji od mog oca! Mogla je voziti bilo koji tip automobila, čak i kamion ili prikolicu ako je trebalo. Do sredine svojih dvadesetih godina dovoljno sam je gledao da bez obzira u koji auto bih sjeo, mogao sam da ga pokrenem.

Možete li nam reći nešto više o prvom automobilu koji ste transformisali u emisiji? Kakva je pozadinska priča toga?

Nazvali smo ga “Thanos Thumper” jer je velik, glasan, ljubičast i izgleda kao da može progutati svijet, a sigurno troši mnogo goriva! I tako, kada sam dobio ideju da modifikujem neke od automobila iz svoje kolekcije u ekološkom smislu, nije prošlo dugo dok sam gledao ovo čudovište od kamiona i razmišljao: “Šta ako ga prebacim na električni pogon, da li je to uopšte moguće?” Mogu primijetiti da ovi momci misle da sam lud što se igram s automobilom koji je već besprekorno restaurisan, a sada ću ga ja ponovno restaurisati! Ali, stvar je u tome da je taj kamion nevjerovatno glasan, nevjerovatno snažan i ispušta ogromnu količinu izduvnih gasova. To je poput ultimativnog spomenika sa “unutrašnjim sagorijevanjem”. Sada želim da ga rasklopim i pretvorim u drugu vrstu spomenika: tihog, ali jednako moćnog. Želim da ga pretvorim da bude snažan i tih, baš kao ja!

(HBO, prevela Jelena Vujović)

Bonus video: