Rangiranje Svih Spajdermen filmova

Spajdrmena su igrala tri različita glumca na velikom platnu, a i još mnogo u raznoraznim animiranim serijama i video igrama

8981 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Spjdermen je jedan od najomiljenijih superheroja, iako će Betmen zauvjek biti na prvom mjestu. Njega su igrala tri različita glumca na velikom platnu, a i još mnogo u raznoraznim animiranim serijama i video igrama.

Pored klasičnih filmova iz serijala, uključili smo oba Venom filma, kao i Morbius. I naravno, ovo ragniranje je isključivo mišljenja autora. Samim tim, pišite nam u komentarima šta mislite, prenosi farout.com.

Lista filmova:

13. Venom: Let There Be Carnage (2021)

Zasigurno najveće razočarenje 2021. godine. Na kraju ostaje kao bespotreban projekat koji je mogao itekako biti bolje urađen. Čak i apsolutno minimalna očekivanja koja sam imao nisu ispunjena. Stvoren je samo kako bismo se podsjetili malo lika nakon nekoliko godina i kako bi Sony zaradio malo novca.

Studiju su propali svi prošli serijali sa i iole potencijala, te im je Venom ostao kao posljednja nada da mogu nešto da postignu. Iako su nešto i uspjeli sa prvim filmom, nastavak će samo ostati kao mrlja na donekle i finoj filmskoj 2021. godini.

U prvih desetak minuta se dogodi priča vrijedna sigurno 45 minuta. Brzo se skače sa scene na scenu i nepotrebno se prelijeću bitni djelovi priče. Tako se i donekle zanimljivi djelovi filma samo brzo završe i na kraju se dobije i utisak da tih dobrih momenata nema.

Glumci kao glumci su dobri, ali u drugim projektima. Tom Hardi, Vudi Harelson, Naomi Harrs, Mišel Vilijams, iako talentovani glumci, ne mogu da sijaju u filmu sa ovako lošim scenarijem. Neću mu se nikad vraćati, za razliku od prvog filma, koji je donekle i bio fin i zabavan film.

12. Morbius (2022)

Naspram prethodno pomenutog filma, Morbius je zapravo i okej. Ovo je film koji prati klasičnu narativnu nit osobe koja usljed eksperimenta postane nešto natprirodno i to uključuje neku vrstu moći; znate već kako to sve ide...

Iako smo takvu priču vidjeli već previše puta, meni je ovdje prijala. Od silnih prevelikih filmova baziranih na stripovima, bilo mi je drago da vidim neki film koji nije toliko grandiozan i nekako pun sebe, već zna šta je: bezmozgovna zabava.

Zabava sa izuzetno lošom konstrukcijom priče, gradnjom likova i njihovih odnosa, ali svakako zabava... Džered Leto se iznenađujuće slaže sa ulogom, ali je pretežno neprijatan u većini scena. Ostali glumci su dobro kastovani, ali im jednostavno nije dato vremena da se razviju.

11. The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Spadermen je meni vrlo drag, ali ovo je jednostavno loš film. Imam osjećaj kao da je film samo snimljen kako bi najavio nastavke i samim tim ne može da stoji za sebe, kao na primjer prvi The Amazing Spider-Man.

Zlikovci su nedovoljno razvijeni i žao mi je, jer po prvi put imamo priliku da na velikom platnu vidimo poznate zlikovce kao što su Elektro i Rino. Endru Garfild i Ema Stoun su zato za svaku pohvalu i snalaze se odlično u svojim ulogama.

Pohvaljujem kostim koji je ovdje jedan od najboljih koje smo dobili, kao i uvijek vrhunsku muziku velikana Hansa Zimera. Iako ima nekih dobrih momenata, The Amazing Spider-Man 2 je haos od filma koji ne zna šta želi da postigne i zato je za mene najgori od glavnih filmova ovog nezaboravnog super heroja.

10. Spider-Man: Far From Home (2019)

Drugi samostalni Spajdermen film u Marvelu i peto pojavljivanje Toma Holanda u kostimu je na mene ostavio osrednji utisak.

Ipak je došao nakon jednog od najvećih filmova ikada, a svakako u Marvelu, a u pitanju je Avengers: Endgame. Samim tim, nekako je bio odbojan i nije se toliko posevetila pažnja na posljedice apokaliptičnih dešavanja iz prethodnih filmova.

Tom Holand je izvrstan kao Spajdermen, ali ovaj film nekako nije uspio da prenese isti osjećaj lika kao ostali filmovi. Njegov lik bolje radi u ansamblu sa ostalim Marvel likovima.

9. Venom (2018)

Ne razumijem kako Sony misli da može da ima svoj poseban Spajdermen univerzum filmova bez njega. Trend pravljenja filmova o zlikovcima još uvijek traje i uglavnom ne uspije baš kako treba, ali Venom je okej ispao.

Odrađen je kao filmovi devedesetih: filmska konstrukcija je takva, cio fazon je na foru filmova tog doba, a i način na koji se sve odvija. Bilo je zabavno vidjeti Venom-a na prvi put na velikom platnu kako doliči, a Tom Hardi je zaista savršeno odabran za ulogu.

Zlikovac je klasično kliše, kao i odnosi između likova, ali Venom je jednostavno okej film.

8. The Amazing Spider-Man (2012)

Kad sam ga gledao sa 11 godina sam mislio da je najbolji film ikada, ali je ipak izašao prebrzo nakon trilogije reditelja Sema Raimia. Ali, Garfild je vrlo dobro odabran za ulogu i iako naizgled drugačiji od Tobija, zadržao je srž lika koja je bitna.

Dopada mi se što je ovaj put njegova simpatija Gven, a ne MJ. Rekavši to, odnos između Pitera i Gven je odrađen vrlo slatko i uvjerljivo, vjerovatno jer je reditelj Mark Veb već snimio jednu odličnu romantičnu komediju, 500 Days of Summer.

Isto tako, dobro je bilo vidjeti zlikovca kojeg prije nismo viđali na velikom platnu. Lizard je bio solidno realizovan, ali opet bih radije volio da vidim šta je Raimi htio da uradi sa tim likom, jer ga je nekoliko filmova pripremao.

Nažalost, Sony se ponovo umiješao u kreativni tok autora i nije dozvolio da se u potpunosti stvori dobra Spajdermen priča, te je nakon prethodno pomenutog drugog filma, cio "ribut" pao u vodu.

7. Spider-Man: Homecoming (2017)

Prvi samostalni pokušaj Toma Holanda u kostimu. Njegovo pojavljivanje u Captain America: Civil War je obećavalo malo drugačijeg lika, koji je ovaj put stvarno tinejdžer.

Prvi put kad sam ga gledao mi je bio izuzetan, ali vremenom je taj utisak malo opadao. Ovo jeste dobar Marvel film, ali i ne toliko dobar Spajdermen film.

Sadrži klasične motive Spajdermen priče, ali toliko oslanjanje na Ajron Mena je primjetno. Ponovo pohvaljujem novog zlikovca, ovaj put je Vulčur. Majkl Keton je iznenađujuće odličan u ulozi kojoj se vidno posvetio.

Nažalost, ko zna kad ćemo ga vidjeti ponovo... Svakako, Homecoming nije loš film, ali ima i boljih Spajdermen ostvarenja.

6. Spider-Man 3 (2007)

Prvo i prije svega, rekao bih da je film potcijenjen. Dosta fanova ga šikanira, što razumijem donekle, ali je svakako dovoljno dobra Spajdermen priča.

Raimi je reditelj koji najbolje razumije njegov lik i zato i ovaj film ima upečatljive i zapravo nezaboravne scene. Nažalost, u produkciju se dosta miješao studio i zato nismo dobili baš ono što je Raimi htio, ali mislim da je film dobro ispao gledajući na to.

Žao mi je što je Spider-Man 4 "ugašen" zbog neuspjeha ovog filma, ali mi je neviđeno drago što smo imali priliku da vidimo ponovo Tobija u kostimu u završetku Holandove trilogije. Iskreno se nadam da ćemo ga ponovo vidjeti u nekom narednom Marevel projektu.

5. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Top 5 listu otpočinje odličan nastavak na jedan od najboljih superherojskih, ali i animiranih filmova.

Sve što je radio prvi film, ovaj radi na višem nivou. Priča je spektakularnija, odnosi između likova razvijeniji, a animacija je nekako još bolja.

Koliko god dobar bio, ipak fali konkluzivnost: razdvajanje na dva filma naglo koči narativ i gledaoca vuče iz cjelokupnog iskustva koje je bilo posve vrhunsko.

4. Spider-Man: No Way Home (2021)

Zasigurno najiščekivaniji film 2021. godine i jedno od lično najboljih bioskopskih iskustava do sad. Solo Spajdermen Marvel filmovi mi nisu nikada bili toliko bliski srcu, ali No Way Home je uspio da mi se barem malo više približi nego prethodni, noseći sa sobom osećaj pravog Spajdermen filma.

Snimljen je za vrijeme pandemije, te je to produkciju ograničilo, ali i pored toga bih rekao da su autori uspjeli u onome što su htjeli: da naprave dobar dostojanstven Spajdermen film. Pojavljivanje Garfilda i Megvajera je bila najgore očuvana tajna, ali je uspjela da me oduševi.

Vidjevši sve tri igrane verzije Spajdermena je bilo nevjerovatno i te scene bih mogao da gledam zauvjek. Film je uspio da u meni ponovo probudi nostalgični osjećaj djetinjstva i bezuslovne sreće koja mi je obuzela tijelo na čitavih dva i po sata koliko traje film.

3. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

Top 3 listu otpočinje definitivno jedan od najboljih animiranih filmova koje sam ikada gledao.

Bukvalno je svaki minut ispunjen zanimljivim i raznobojnim kadrovima. Svaki trenutak krije neki detalj i animacija je zaista izvanredna. Ovaj put je glavni Spajdermen Majlz Morales, što je bio osvježavajuć kreativni izbor.

Moralesov lik nije nešto mnogo istražen, pored stripova. Pojavljivanje poznatih zlikovaca iz stripova je bilo divno za vidjeti, kao i različite verzije onih već poznatih. Autori zaista razumiju naslovnog lika i zato su uspjeli da stvore jedan vrlo autentičan superherojski film koji se ne srijeće često u moru blokbastera.

2. Spider-Man (2002)

Film koji je sve otpočeo i koji je zaslužan za sveopštu popularnost superherojskih filmova, zajedno sa filmom Blade i prvim X-men filmom. Tobi Megvajer kao Spajdermen je jedan od najboljih kastinga koje sam vidio i zaista se dobro uklopio u ulogu.

Sam Raimi se isto tako dobro snašao kao reditelj i uspio je da naslovnog lika uvede u svoj čudni svijet horora-komedije. Vilem Dafou kao Grin Goblin je odličan i njegov performans u ovom filmu je izvanredan.

Zaista mi je nepoznato zašto je toliko potcijenjen kao glumac. Raimi i ostali autori su uspjeli da stvore autentičan Spajdermen film koji kao da je preslikan sa stranica stripova i takav film zaista zaslužuje dobar nastavak. To me dovodi do broja jedan na rangiranju.

1. Spider-Man 2 (2004)

Staviti ovaj film na broj jedan nije nešto neočekivano, ali mislim da je itekako opravdano.

Kao i mnogi, odrastao sam uz ovaj film i on će mi zauvjek biti definitivni Spajdermen film, ali i jedan od najboljih superherojskih filmova. Raimi i ostali autori su sve što su dobro uradili sa prvim dijelom, u nastavku su podigli na viši nivo i poboljšali.

Alfred Molina kao Dok Ok je zaista jedan od najboljih filmskih zlikovaca i ne pretjerujem kada to kažem. Koliko je savršen za ulogu je samo još više potvrdio njegovim pojavljivanjem u No Way Home.

Kompozitor Dani Elfman je ponovo u note utkao identitet naslovnog lika i poklonio je publici neku od najbolje komponovane muzike za superherojki film.

Ovaj film nikad ne uspije da me razočara i svaki put kada ga odgledam ponovo me podsjeti zašto je Spajdermen jedan od najboljih superheroja.

Bonus video: