Ovo su 20 filmskih ostvarenja iz 90ih koji nam pokazuju da filmovi više nisu kao ranije

Devedesete su bile vrijeme kada filmovi nisu bili samo dvosatno bezbrižno zabavljanje, bili su kulturni simboli, utkani u naše životae i urezani u našu kolektivnu memoriju

13227 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Devedesete su nam donijele ne samo pramenove u kosi i gumene trake za kosu, već i beskrajno mnogo kultnih filmova, prenosi startefacts.com, koji je sastavio ovu listu.

U svijetu gdje vladaju ponovna snimanja i nastavci, gdje se CGI širi nekontrolisano i gdje često prevladava magija praktičnih efekata, ovi filmski dragulji nas prenose u vrijeme kada su video kasete vladale našim dnevnim sobama i kad je odlazak u bioskop bio događaj sam po sebi.

Devedesete su bile vrijeme kada filmovi nisu bili samo dvosatno bezbrižno zabavljanje, bili su kulturni simboli, utkani u naše životae i urezani u našu kolektivnu memoriju.

Lista filmova:

20. Hackers (1995)

Pre nego što je svijet bio pod vlašću pametnih telefona, film "Hackers" nam je pružio uzbudljiv pogled u tadašnji, usko specifični svijet "cyber" kulture. Film, u kojem se pojavljuju mladi Anđelina Džoli i Džoni Li Miler, prikazuje grupu srednjoškolskih hakera koji se snalaze u mutnim vodama korporativne špijunaže. "Hackers" je živopisan pogled na trenutak kada je digitalni svijet bio misteriozno, opasno i uzbudljivo mjesto, osjećanje koje je primjetno odsutno u našoj trenutnoj stvarnosti preplavljenoj aplikacijama.

19. Empire Records (1995)

Dan u životu zaposlenih u prodavnici ploča možda ne djeluje kao materijal za blokbaster, ali "Empire Records" je osvojio srca generacije svojim prikazom tinejdžerske tuge iz 90-ih protiv pozadine "grunge" i pop muzike. Film uspijeva da bude istovremeno vremenska kapsula muzičke scene 90-ih i priča koja je uvijek svježa o tinejdžerskom buntu. "Empire Records" zagovara mladalački idealizam i posebnost koja nedostaje današnjim tinejdžerskim filmovima prepunim pažljivo odabranih sadržaja.

18. Clueless (1995)

Kao da bismo zaboravili "Clueless"! Ova duhovita romantična komedija srednjoškolskog života, slobodno inspirisana romanom "Emma" od Džejn Ostin, ostaje apsolutno očaravajuća. Alisija Silverstoun blista kao preokupirana sobom, dobrodušna Čer, koja se snalazi u tinejdžerskom životu na raskošnom Beverli Hilsu. Sa svojim citabilnim dijalozima, modom karakterističnom za devedesete godine i satiričnim prikazom mladalačke kulture tog doba, "Clueless" uspijeva da bude savršen trenutak iz svoje epohe i vanvremenski klasik za tinejdžere.

17. My Own Private Idaho (1991)

Dugo prije nego što su indi filmovi postali kategorija na Netflixu, film "My Own Private Idaho" reditelja Gasa Van Santa dotakao je teme identiteta, klase i seksualnosti sa suptilnošću. Film ima u glavnim ulogama Rivera Finiksa i Kijanu Rivsa kao mlade ulične prevarante. Njegov hrabar narativni stil, iskreni nastupi i predivna kinematografija čine ga zanimljivim filmskim iskustvom koje je bilo rijetko za to vrijeme i i danas ostaje takvo.

16. Waiting for Guffman (1996)

Ova pseudodokumentarna komedija o pozorišnoj grupi iz malog gradića koja priprema istorijsku predstavu je Kristofer Gest u svom najboljem izdanju. Njegovi urnebesni likovi, improvizovani dijalozi i srdačna ismijavanja zajednice amaterskog pozorišta čine ga komedijskim draguljem koji nedostaje u današnjim previše sređenim komedijama.

15. Chasing Amy (1997)

Romantična komedija Kevina Smita, oštroumnog i emotivno iskrenog, predstavlja vrhunac nezavisnog filmskog stvaralaštva devedesetih. Istraživanje ljubavi, seksualnosti i prijateljstva, smješteno u kontekst industrije stripova, osvježavajuće je iskreno i iznenađujuće duboko. Neobična ljubavna priča "Chasing Amy" pruža dubinu i složenost koja se znatno razlikuje od površnih romantičnih komedija današnjice.

14. Goodfellas (1990)

Ah, dani slave kada je mafija vladala filmskim svijetom. "Goodfellas", sa svojim sirovim i neumoljivim prikazom mafijaškog života i nezaboravnim nastupima, ostaje remek-djelo Skorsezea. Danas se uzbuđujemo zbog superheroja, a tada su to bili gangsteri u elegantnim odijelima koji su pričali o "zanimljivim načinima" kako su stvari funkcionisale.

13. Saving Private Ryan (1998)

Kada vas je posljednji put ratni film ostavio istinski emocionalno iscrpljene kao Spilbergova surova, srceparajuća epopeja o Drugom svjetskom ratu? Ona 20-minutna scena otvaranja na plaži Omaha još uvijek je jedna od najuzbudljivijih sekvenci ikada prikazanih na filmu. To je intenzivan, ličan i nevjerovatno ljudski prikaz rata koji je teško pronaći u danas.

12. The Lion King (1994)

Evo vam začarani krug života: odrasli smo uz animirani "The Lion King", a sada naša deca dobijaju "live-action" verziju?! Možemo li se vratiti čaroliji crtaća, zaraznim pjesmama i emotivnoj dubini originala, molim vas? "Hakuna Matata" nikada nije bila toliko duševna kao što je bila devedesetih.

11. The Sixth Sense (1999)

Znaš da je film ostavio trag kada njegov iznenadni kraj postane dio kulturnog rječnika. "I see dead people" i dalje nam izaziva jezu, a majstorsko spajanje nadljudskog i emotivnog pripovijedanja koje je M. Najt Šamalan izveo čini da današnji horor filmovi djeluju pomalo plitko.

10. Trainspotting (1996)

Priča o zavisnosti od droge možda ne zvuči kao veselo iskustvo, ali "Trainspotting" Denija Bojla, sa svojim nezaboravnim likovima, inventivnim vizualima i pulsirajućom muzikom, je teško zaboraviti. To je sirova i brutalno iskrena priča koja je hrabrija od većine onoga što danas vidimo.

9. Fargo (1996)

Prekriven sniježnim pejzažima, ekscentričnim likovima, minnesotskim akcentom, "Fargo" je vrhunac stvaralaštva braće Koen. To je mračna komedija-triler koja uspijeva da bude urnebesno smiješna, mračna i potpuno jedinstvena. U moru generičkih trilera koji danas postoje, malo više "Farga" nam ne bi škodilo, zar ne?

8. Schindler's List (1993)

Ova srceparajuća priča o čovječanstvu usred neljudskosti je Spilbergu svom najdubljem izdanju. Siromašna, emotivna snaga filma "Schindler's List" odjekuje decenijama kasnije i predstavlja snažan podsjetnik na dubinu koju film može postići.

7. Run Lola Run (1998)

Ko bi rekao da trčanje može biti tako uzbudljivo? Ovaj njemački triler je eksperiment u pripovijedanju koji izaziva napetost i igra s vremenom, i danas je jednako svjež kao i tada. Sa tehno muzikom koja i dalje puni plesne podijume, i odlučnom protagonistkinjom sa vatreno crvenom kosom, ovo je kinematičko iskustvo puno energije koje savremeni filmovi rijetko dostignu.

6. Dumb and Dumber (1994)

Partnerstvo Džima Kerija i Džefa Denijelsa u ovoj filmu nezaboravna je komična kombinacija koja dokazuje da imati "visoko čelo" nije uvijek dobro. Njihovo epsko putovanje ispunjeno smiješnim vratolomijama i dječijim humorom i dalje nasmijava do suza. Nedostaje nam vrijeme kada komedije nisu morale biti ironične ili lukave da bi bile zabavne. Ponekad jednostavno trebate dobru šalu.

5. Before Sunrise (1995)

Takođe, devedesete su nam pružile jedan od najiskrenijih i najromantičnijih filmova svih vremena. Priča koju nam donosi Ričard Linklejter, ljubav na ulicama Beča, istovremeno je prelijepa i srceparajuća. To je divan podsjetnik na vrijeme kada upoznavanje nekoga nije uključivalo "prevlačenje prstom lijevo ili desno", kao na danšnjim dejting aplikacijama.

4. The Fifth Element (1997)

Daleko pre nego što su "Guardians of the Galaxy" pokušali da zauzmu tržište sa čudnovatim naučnofantastičnim filmom, "The Fifth Element" je spajao futurističke kulise, ekscentrične likove i neobičnu modu u jedinstveni paket. Ko može da zaboravi nezaboravno opersko izvođenje ili Rubija Roda? Kultni klasik Luka Besona budi u nama želju za hrabrom originalnošću naučnofantastičnih filmova iz 90-ih.

3. The Blair Witch Project (1999)

Nije lako zaboraviti koliko je revolucionaran bio film "The Blair Witch Project". Snimljen sa minimalnim budžetom, ovaj jezivi film nas je natjerao da vjerujemo u moć sugestije i podrhtavajućih kamkordera. Naučio nas je da pravi strah ne dolazi od iznenadnih šokova, već od dugog iščekivanja. U doba atraktivnih "CGI" spektakala, nedostaje nam sirova i uznemirujuća jednostavnost Blair Witch.

2. Office Space (1999)

Ova komedija Majka Džadža uzela je za metu korporativnu kulturu i monotonu svakodnevicu sa nezaboravnim šarmom. Ko nije poželio da sruši svoj neispravan štampač bejzbol palicom? Satirični prikaz kancelarijskog života iz filma ostaje bolno smiješna stvarnost.

1. 10 Things I Hate About You (1999)

Hit Ledžer je ukrao naša srca svojim nestašnim osmjehom i pjevačkim podvizima u ovom pametnom i duhovitom prikazu Šekspirovog "The Taming of the Shrew.". Njegov oštar scenario, nezaboravne izvedbe i romansa ispunjena tinejdžerskim bijesom čine ga klasikom 90-ih. To je romantična komedija koja djeluje autentično, nešto što često ne možemo reći za današnje filmove ovog žanra.

Bonus video: