Vodič za putovanje do najboljih lokacija iz Indijane Džonsa: Od džungli Havaja do Jordana

Stvoren iz mašte Džordža Lukasa odmah je postao ikona filmskog svijeta, a ostvarenja iz franšize snimana su na predivnim mjestima

16218 pregleda 0 komentar(a)
Nacionalno utočište za divlje životinje “Huleia” na Havajima gdje je sniman prvi dio “Raiders of the Lost Ark”, Foto: Shutterstock
Nacionalno utočište za divlje životinje “Huleia” na Havajima gdje je sniman prvi dio “Raiders of the Lost Ark”, Foto: Shutterstock

Kada pomislite na filmske avanturiste koji putuju svijetom, hrabri arheolog Indijana Džons svakako vam padne na pamet. Sigurno, tu su i likovi poput Džejms Bonda i porodice iz serijala “Brzi i žestoki” koji su izvrsni u istraživanju raznih djelova zemlje, ali niko to ne radi s istim stilom kao kultni junak kojeg tumači Harison Ford, a koji je tokom 42 godine postojanja istražio bezbrojne tajanstvene lokacije.

Stvoren iz mašte Džordža Lukasa, Džons se prvi put pojavio u filmu “Raiders of the Lost Ark” iz 1981. godine, koji je režirao Stiven Spilberg, i odmah postao ikona filmskog svijeta. Nastavak je uslijedio 1984. godine, kada se ime lika pridružilo naslovu za zlokobnu avanturu “Indiana Jones and the Temple of Doom”, film koji čak i sam Spilberg priznaje kao “previše mračan i veoma strašan”.

Ostvarenje “Indiana Jones and the Last Crusade” je zatvorio originalnu trilogiju 1989. godine, sa junakom koji se oprostio sa stilom, prije nego što je iz mrtvih vaskrsnut 19 godina kasnije za izuzetno razočaravajućim dijelom “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”. Stoga, dok je u žiži javnosti zbog premijere Fordov konačni nastup kao Indiana Džouns u filmu “Dial of Destiny” koji režira Džejms Mangold, Farout Magazin odlučio je da prođe kroz najuzbudljivija putovanja ovog arheologa.

Od džungli Havaja do pjeskovitih istorijskih lokacija u Jordanu, krenite na putovanje uz naš vodič, poručuje Farout Magazin.

Nacionalno utočište za divlje životinje “Huleia”, Havaji, SAD- “Raiders of the Lost Ark”

Početna scena filma “Raiders of the Lost Ark” iz 1981. godine je dio filmske istorije i prikazuje naslovnog lika kako prolazi kroz smrtonosnu grobnicu u kojoj mora da savlada niz složenih zamki. Kultno uvodno poglavlje navodno se odvija u Peruu, Južnoj Americi, ali je trenutak zapravo snimljen u rezervatu divljine “Huleia” na Havajima, gdje je produkcijski tim koristio džunglu kako bi dočarao peruansku divljinu.

Spilbergova otvarajuća scena savršeno predstavlja hrabrog, lojalnog i nemilosrdnog naslovnog lika, pružajući nam mnoštvo razloga da volimo Indijanu. Međutim, putnici ne mogu doći tako blizu ovog područja kao Indijana, budući da je rezervat za divlje životinje zatvoren za javnost, iako se još uvijek organizuju ture kajakom i helikopterom.

Kairuan, Tunis - “Raiders of the Lost Ark”

Ne vadite mač protiv pištolja. To je glavna pouka koju možemo izvući iz scena u Kairu iz filma “Raiders of the Lost Ark”, gdje se Indijana Džons suočava s impresivnim mačevaocem u “jedan na jedan” duelu, gdje je mogao samo da ga obori jednim nonšalantnim hicem iz svog pištolja. Međutim, ove scene nisu snimljene u Kairu, Egiptu, već su se zapravo odvijale iza kulisa u Kairuanu, Tunisu.

Umjesto u Kairu scene su se zapravo odvijale iza kulisa u Kairuanu
Umjesto u Kairu scene su se zapravo odvijale iza kulisa u Kairuanufoto: Shutterstock

Kairuan je grad u sjevernom tunižanskom pustinjskom području i UNESCO-voj svjetskoj baština koja sadrži Veliku džamiju “Sidi Uqbah”, ključno obilježje grada koje privlači muslimane i turiste iz cijelog svijeta.

Kandi, Šri Lanka - “The Temple of Doom”

Drugo putovanje Indijane Džonsa podiglo je uloge i budžet, odvodeći lik u Indiju gdje se borio protiv podmuklog vjerskog kulta. Iako su Spilberg i njegov produkcijski tim zatražili dozvolu za snimanje na sjeveru Indije i Amer Fortu, odbijeni su zbog toga što je vlada smatrala da je materijal eksploatatorski i uvredljiv. Umjesto toga, produkcija je otišla u Kandi, Šri Lanku, gdje su koristili modele i slikarske tehnike da bi dočarali indijski ambijent.

Umjesto u Indiju otišli u Kandi, Šri Lanku
Umjesto u Indiju otišli u Kandi, Šri Lankufoto: Shutterstock

Najupečatljivija lokacija je brana “Victoria”, preko koje je produkcijski tim izgradio viseći most od konopca. Nažalost, taj most više ne postoji, pa ako tražite sličnu visinu, najbolja opcija je “Ruvanvela” viseći most.

Brzaci rijeke Tolumin, Nacionalni park Josemiti, Kalifornija, SAD - “The Temple of Doom”

Za sve koji su gledali avanturu Stivena Spilberga, “The Temple of Doom”, znate da se veliki dio filma odvija pod zemljom, u dubokoj pećini koja je zapravo snimljena u studijima Elstre u Hertfordširu, Engleska. To znači da veći dio filma, osim uvoda i završnice, zapravo nije sniman na lokaciji. Scena sa splavom na početku filma snimljena je u Nacionalnom parku Josemiti, Kalifornija.

Preko 40 brzaka prostiru se na više od 18 milja, rijeka Tolumin u Kaliforniji
Preko 40 brzaka prostiru se na više od 18 milja, rijeka Tolumin u Kalifornijifoto: Whitewaterguidebook

Sa preko 40 nazvanih brzaka koji se prostiru na više od 18 milja, ova lokacija je bila savršena za uzbudljiv uvod u film. Ako želite krenuti stopama Indijane Džonsa, danas se i dalje mogu organizovati avanture splavarenja niz istu lokaciju.

Al-Kazne, Petra, Jordan - “The Last Crusade”

Postoji argument da nema lokacije u franšizi Indijana Džons koja je impresivnija od Al-Kazne u Petri, Jordanu. To je ogromna struktura uklesana u stranu stijene koja pruža zadivljujući pogled u prošlost. Ova lokacija je domaćin završnice trećeg filma iz serijala “Indiana Jones”, a drevni grad Petra, koji je proglašen jednim od Novih sedam svjetskih čuda, brzo je postao popularna turistička destinacija.

Nema lokacije u franšizi Indijana Džons koja je impresivnija od Al-Kazne u Petri
Nema lokacije u franšizi Indijana Džons koja je impresivnija od Al-Kazne u Petrifoto: Shutterstock

Procjenjuje se da grad potiče iz 9000. godine prije nove ere, i bio je savršeno mjesto za tajanstveni završetak filma “The Last Crusade”, u kojem Indijana Džons mora proći kroz smrtonosnu mrežu pećina i prolaza kako bi stigao do čuvenog Svetog grala.

Veliki kanal, Venecija, Italija - “The Last Crusade”

Impozantna veličina Al-Kaznea u Petri, Jordan, može da privuče najviše pažnje kao najbolja lokacija u filmu “The Last Crusade”, ali Spilberg je iskoristio pažljivo odabrane lokacije tokom filma, snimajući trku čamaca na Velikom kanalu u Veneciji, Italija. Crkva San Barnaba di Venezia korišćena je kao eksterijer biblioteke u filmu, pružajući izvanrednu pozadinu za epsku akcionu scenu u kojoj Indijana izbjegava hapšenje na gliseru.

Trka čamaca snimljena na Velikom kanalu u Veneciji, Italija
Trka čamaca snimljena na Velikom kanalu u Veneciji, Italijafoto: Shutterstock

Iako je veći dio ove scene snimljen na Velikom kanalu, kao i mnoge kultne lokacije na ovom spisku, mnogi složeniji trenuci su snimljeni u studijima Elstre u Boremvudu, Engleska.

Hilo, Havaji - “The Kingdom of the Crystal Skull”

Iako je hajp za film “Kingdom of the Crystal Skull” bio izuzetno visok pri njegovom izlasku 2008. godine, malo ko je mogao poreći da je ovo na kraju jedan od najvećih razočaranja svih vremena. Napravljen u vrijeme kada je “CGI” kompanija značajno uticala na savremene filmske produkcije, u ostvarenju su zamijenjene mnoge stvarne lokacije onima koje su napravljene uz pomoć zelene pozadine.

S tim se ipak može reći da film nije bio potpuno loš, a Spilberg je koristio nekoliko stvarnih lokacija, uključujući Hilo na Havajima, čije su džungle služile kao zamjena za amazonsku prašumu u filmu. Spilberg je zapravo planirao snimanje borbenih scena kod obližnjeg vodopada, ali zbog nadolazećeg uragana, druga ekipa je poslata da snimi kadrove Iguazu vodopada u Brazilu i Argentini umjesto toga.

Jejl univerzitet, Konektikat, SAD - The Kingdom of the Crystal Skull

“Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull” je jedinstven film u franšizi akcione avanture koji je u potpunosti snimljen u Sjedinjenim Američkim Državama. To je uglavnom zbog činjenice da Spilberg nije želio da bude odvojen od svoje porodice, pa je režiser odlučio da snima tamo gdje je njegov sin Teo studirao, na Univerzitetu Jejl.

Iako je dio fasade univerziteta promijenjen kako bi se uklopio u kontekst filma iz 1950-ih godina, veći dio je ostao isti, a svjetski poznati koledž je bio domaćin scene potjere koja je bila vrhunac filma iz 2008. godine.

Bonus video: