Džordž Kluni: Snimio sam bijesan film za bijesnu zemlju

"SAD su trenutno najbjesnije otkako ja pamtim, a živio sam u vrijeme 'Votergejta'. Nad našom zemljom je tamni oblak", rekao je poznati glumac i reditelj
98 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Kluni, Foto: Shutterstock
Džordž Kluni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2017. 19:05h

Američki glumac i reditelj Džordž Kluni rekao je da je njegovo najnovije ostvarenje "Suburbicon" bijesan film za bijesnu zemlju i priča o tami u srcu "američkog sna".

"Mnogi od nas su bijesni, bijesni na sebe, na smjer kojim se zemlja kreće, na smjer kojim se svijet kreće. SAD su trenutno najbjesnije otkako ja pamtim, a živio sam u vrijeme 'Votergejta'. Nad našom zemljom je tamni oblak", rekao je Kluni novinarima u Veneciji, gdje se "Suburbicon" takmiči za "Zlatnog lava".

U filmu su Met Dejmon i Džulijen Mur stanovnici naizgled idiličnog bjelačkog predgrađa pedesetih godina u kome se dešava izliv bijesa kada se doseli crnačka porodica. Podjele koje SAD proživljavaju danas daju "Suburbiconu" uznemirujući osjećaj savremenosti.

Tome doprinosi i uklapanje scenarija na kome su radila braća Koen sa narativom o rasnim podjelama koje je inspirisala kampanja Donalda Trampa. "Tokom kampanje sam vidio mnogo govora o podizanju ograda i manjinama kao žrtvenim jarcima", rekao je Kluni.

To je Klunija i partnera u produkciji Grenta Heslova navelo da razmišljaju o drugih momentima iz američke istorije kada su snage podjela bile u usponu. Sjetili su se dešavanja u Levitaunu u Pensilvaniji 1957, kada su bijeli stanovnici predgrađa izazvali nerede zbog doseljavanja crne porodice. Ta ideja se odlično uklopila sa scenariom Džoela i Itana Koena o sličnoj zajednici u kojoj zločin kreće veoma naopako na farsično krvav način. Slike bijesa bijelaca u filmu djeluju savremeno, imajući u vidu nerede u Šarlotsvilu prošlog mjeseca.

"Nažalost, ti problemi nikada nisu van fokusa u našoj zemlji. I dalje pokušavamo da ih se riješimo. I dalje imamo mnogo da uradimo povodom našeg prvobitnog grijeha ropstva i rasizma", rekao je Kluni.

Na jednom nivou, "Suburbicon" je komedija, ali društvena pitanja nikada nisu duboko ispod površine. "Htjeli smo da bude zabavan i zloban, ali htjeli smo da bude i bijesan. I postajao sve bjesniji kako je snimanje odmicalo", naveo je Kluni.

Bonus video: