Deset najčudnijih filmova koji su zabranjeni širom svijeta

Ipak, čak i ako je film omražen, rijetko se događa da se film potpuno zabrani. Ipak, takve zabrane se dešavaju, kada neke vlade odluče spriječiti prikazivanje filma unutar granica njihove zemlje iz različitih političkih i socijalnih razloga

7978 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bez obzira koliko se trudili, nikada nećete uspjeti zadovoljiti sve. Samo pogledajte filmove koji su osvojili nagradu za najbolji film u posljednjih nekoliko godina, neki su obožavali dramu "Everything, Everywhere All at Once", dok su drugi smatrali da je jedan od najgorih dobitnika Oskara svih vremena. Slično je i s filmovima Larsa von Trira, kritičari umjetničkog filma ga nazivaju genijem, dok drugi kritikuju njegov provokativni pristup.

Ipak, čak i ako je film omražen, rijetko se događa da se film potpuno zabrani. Ipak, takve zabrane se dešavaju, kada neke vlade odluče spriječiti prikazivanje filma unutar granica njihove zemlje iz različitih političkih i socijalnih razloga, navodi magazin "Far Aut".

U sljedećem popisu ćemo razmotriti deset najčudnijih filmova koji su zabranjeni širom svijeta, fokusirajući se na naizgled bezopasne filmove namijenjene cijeloj porodici.

Lista filmova:

300 (Zak Snajder, 2006)

Američki reditelj Zak Snajder ima vjernu vojsku obožavatelja, nakon što je režirao filmove poput "Watchmen" iz 2009. i "Justice League" iz 2021. Jedan od njegovih najvažnijih filmova bio je "300" iz 2006. godine, visoko stilizovani akcijski film koji je ispričao priču o kralju Leonidu iz Sparte i njegovoj vojsci od 300 ljudi koji su se borili protiv Persijanaca kod Termopila 480. godine p.n.e.

Film je adaptacija stripa napisanog od strane Franka Milera, a zabranjen je u Iranu zbog svoje provokativne prirode. Persijanci su prikazani kao arogantni i raskošni pojedinci, dok su Grci predstavljeni kao plemeniti i snažni.

Abominable (Džil Kalton, 2019)

Mislite da je teško izazvati kontroverzu sa dječijim filmom, zar ne? Varate se. Film "Abominable" iz 2019. godine, rediteljke Džil Kalton, koji je ispričao šarmantnu priču o troje tinejdžera koji moraju pomoći jednom jetiju da se vrati svojoj porodici, bio je zabranjen u Vijetnamu, Filipinima i Maleziji. Razlog kontroverze je prilično specifičan, film koristi snimak mape na kojoj je ucrtana demarkaciona linija koja označava potpuno kinesko vlasništvo nad dijelom Južnog kineskog mora.

Spomenute zemlje imaju teritorijalne zahtjeve nad tim područjem, stoga je izazvalo kontroverzu.

Back to the Future (Robert Zemekis, 1985)

Film Roberta Zemekisa "Back to the Future" s pravom se smatra jednim od najvećih porodičnih filmova svih vremena, koji priča priču o avanturama Martija Mekflaja u prošlosti s dr. Emetom Braunom. Ipak, trilogija filmova, objavljena od 1985. do 1990. godine, nije baš voljena od svih, budući da je Kina odlučila cenzurisati sve filmove i TV emisije povezane s putovanjem kroz vrijeme još 2011. godine.

Prema mišljenju kineske vlade, takvi zapleti su jednostavno "površni", zbog čega je film "Bill And Ted's Excellent Adventure" doživio istu sudbinu kao i "Back to the Future".

Barney’s Great Adventure (Stiv Gomer, 1998)

Dobro, utvrdili smo da politika ima veliku ulogu u cenzuri određenih filmova, ali sigurno nijedna zemlja ne bi imala problema s objavljivanjem filma "Barney's Great Adventure" iz 1998. godine? Zar ne? Pa, istina je da je simpatični ljubičasti dinosaurus bio zabranjen u Maleziji zbog toga što je "neodgovarajući za djecu", iako je film namijenjen upravo maloj djeci.

Iznenađujuće, njihovo obrazloženje ne ide dalje od ove prilično neodređene objave, ostavljajući obožavatelje filma da se pitaju o odluci tokom mnogo godina. Hoćemo li ikada saznati zašto je film "Barney's Great Adventure" zabranjen? Vjerojatno ne.

Christopher Robin (Mark Forster, 2018)

Sa jednog dječjeg filma prelazimo na drugi. Godine 2018., Dizni i reditelj Mark Forster su bili iznenađeni kada su otkrili da je njihov naizgled bezopasni film "Christopher Robin", "spinof" Vini Pua, bio zabranjen u Kini. Cenzura ovog specifičnog naslova proizlazi iz nesigurnosti vođe Si Đinpinga u vezi usporedbi sa Vini Puom, zbog čega je zabranjeno sve što je povezano s omiljenim medvjedićem.

Film prati stariju verziju Kristofera Robina, koji ponovo srijeće svoje krznene prijatelje iz djetinjstva kako bi mu pomogli da ponovo pronađe iskru za život.

E.T. the Extra-Terrestrial (Stiven Spilberg, 1982)

Već smo spomenuli kako je film "Back to the Future" Roberta Zemekisa bio zabranjen u Kini, ali kakva je situacija sa porodičnim klasicima? Film "E.T. the Extra-Terrestrial" Stivena Spilberga iz 1982. godine, koji prati dječakovu avanturu kroz djetinjstvo uz pomoć izgubljenog vanzemaljca, bio je zabranjen za mlađu publiku u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj prilikom izlaska filma, navodno zbog prikazivanja "odraslih kao neprijatelja djece".

Odluka je izazvala bijes kod publike koja je željno iščekivala novi Spilbergov klasik, ali cenzori nisu popustili, pa je film bio dostupan samo gledaocima starijima od 11 godina.

The Simpsons Movie (Dejvid Silvermen, 2007)

Nema sumnje da su Simpsonovi jedna od najomiljenijih televizijskih porodica svih vremena, a likovi poput Homera, Mardž, Barta i Lise postali su ikone za sebe. Ipak, nisu svi bili oduševljeni njihovom avanturom na velikom platnu 2007. godine, pa je vladajući režim u Mjanmaru zabranio film, ne zbog kratkog prikaza Bartovih intimnih dijelova, već zbog prekomjerne upotrebe žute boje.

Nije sasvim poznato zašto su smatrali da je to dovoljan razlog za potpunu zabranu filma, ali ta zemlja ima vrlo čudna uvjerenja, pa se film smatra još jednim primjerom ostvarenja njihovih strahova.

Shrek 2 (Endru Adamson, Konrad Vernon, Keli Osburi, 2004)

Još jedan animirani film, voljeni klasik studija "DreamWorks", "Shrek 2", povučen je sa prikazivanja u Izraelu kada je jedan od članova glumačke postave pokušao napraviti šalu koja se odnosila na kulturu te zemlje. Šala se rugala glasu Davida Dora, izraelskog pjevača, koji je bio uvrijeđen verzijom njegovog glasa koja je korišćena u trenutku koji aludira na kastraciju, te je potom tužio distributera koji je povukao film iz bioskopa.

Do danas, "Shrek 2" se smatra jednim od najvoljenijih animiranih filmova svih vremena, s izvrsnim glumačkim radom.

Wonder Woman (Peti Dženkins, 2017)

Univerzum "DCjevih" filmova nije dobio istu količinu pohvala kao njegov suparnik "Marvel", a mnogi su kritikovali gotovo svako izdanje koje izlazi iz njihovih vrata. Ipak, film "Wonder Woman" rediteljice Peti Dženkins iz 2017. godine bio je jedan od boljih, pričajući priču o Diani (Gal Gadot), amazonskoj ratnici koja napušta svoj dom kako bi se borila u Prvom svjetskom ratu zajedno sa Stivom Trevoro (Kris Pajn).

Međutim, nije svima film bio drag. Arapska liga zabranila je film zbog činjenice da je Gal Gadot služila u izraelskim obrambenim snagama dvije godine i javno podržavala tu zemlju. Zbog tog istoriskog sukoba, Tunis i Katar takođe su zabranili prikazivanje filma.

Zoolander (Ben Stiler, 2001)

Posljednji film na našem popisu je komedija "Zoolander" iz 2001. godine s Benom Stilerom u glavnoj ulozi, koja je okupila cijeli niz holivudskih talenata. Film, koji satiriše modnu industriju, bio je zabranjen u Iranu zbog stroge politike te zemlje koja zabranjuje sve što izgleda ili promoviše homoseksualnost.

Čudno je to što Stilerov film nema ništa prekomjerno "homoseksualno". Navodno su kostimi, frizure, šminka i dizajn scenografije bili previše raskošni za cenzore te zemlje.

Bonus video: