Kako je Stenli Kjubrik snimao film “Isijavanje”

Duval nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kjubrik ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom
502 pregleda 1 komentar(a)
Stenli Kjubrik, Foto: Cinephiliabeyond.org
Stenli Kjubrik, Foto: Cinephiliabeyond.org
Ažurirano: 03.09.2017. 12:41h

Kad je film “Isijavanje”, nastao prema istoimenom romanu majstora horora Stivena Kinga, pojavio u bioskopima, reakcije publike i kritike bile su užasne. Priča o ludilu porodice Torens i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Kolorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su reditelja Stenlija Kjubrika i glavnu glumicu Šeli Duval nominovali za dvije Zlatne maline, a čak ni te nagrade nisu mogli da osvoje. Istovremeno, Stiven King se javno odrekao te ekranizacije zbog Kjubrikovih odstupanja od knjige. Posebno mu je zamjerao što je lik Torensove supruge, koju je glumila Duval, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu “samo da vrišti i bude glupa”.

“To nije lik o kojem sam pisao”, govorio je King, čiji scenarij za film Kjubrik navodno nikad nije ni pročitao.

No, Duval nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kjubrik ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom.

“Moraš izgledati očajno, svima traćiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao”, kazao je reditelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka “iza kamere”.

Prema glavnom glumcu Džeku Nikolsonu, Kjubrik se ponašao ipak “ljudski”, dok je Šeli doslovno maltretirao i mučio. Držao ju je izolovanu danima kako bi što uvjerljivije odglumila Vendi, zarobljenu u pustom hotelu sa podivljalim mužem.

Duval nije smjela da komunicira sa bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbol palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja. Reditelj nije dao filmskoj ekipi da saosjeća sa umornom glumicom te im je to često ponavljao na setu.

Nakon snimanja, Duval je Kjubriku poklonila otpale pramenove svoje kose da mu pokaže pod kolikim je stresom bila.

Kultna scena u kojoj Džek Nikolson razbija vrata kupatila sjekirom snimana je tri dana. Većinu tog vremena, Šeli je zaista provela u zamračenoj prostoriji, bez znanja o tome što će se sljedeće dogoditi. Njeni su krici u filmu stvarni.

Glumica je zbog stresa kasnije imala ozbiljnih psihičkih problema, a u jednom intervjuu kod Dr Fila rekla je kako još viđa pokojnog Robina Viliamsa, s kojim je glumila u “Popeyu”.

“Jako volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo mijenja oblike”, izjavila je Šeli.

Sličnu torturu prošao je i Skatman Kraders, koji glumi šefa kuhinje. Kraders je prihvatio ulogu na insistiranje svog prijatelja Nikolsona. No Kjubrik se potrudio da i on zapamti snimanje, pa je scenu razgovora između njega i dječaka

Denija snimao preko 100 puta. Kraders je u jednom trenu izgubio živce i izdrao se na Kjubrika: 'Pa, dobro, Stenli, što želiš od mene'. Reditelj je samo nastavio da snima.

Dječak Deni Lojd na snimanjima je bio fantastičan, ali iskustvo s Kjubrikom mu je zapečatilo karijeru. Kasnije je snimio još jedan TV film i to je bilo to. U vrijeme snimanja Lojd, koji je imao samo pet godina, nije bio svjestan da snima horor. Kjubrik je prema njemu pokazao dozu obzira i rekao mu je da snimaju dramu.

Blizankinje Liza i Luiz Barns glumile su duhove koje Deni viđa dok se na biciklu vozi jezivim hodnicima hotela. Ni one nisu imale karijeru nakon “Isijavanja”.

“Na snimanju nam je bilo dobro, pogotovo zato jer nas je Džek Nikolson prihvatio, ali kasnije nas nijedna glumačka agencija nije htjela angažovati jer smo glumile u hororu”, ispričale su u jednom intervjuu. Na snimanju su proslavile 11. rođendan, koji im je organizirao Kjubrik. Na poklon su od njega dobile bočicu lažne krvi.

“To je bila ista ona tečnost u kojoj smo morale da ležimo u jednoj sceni”, prisjetile su se kasnije. Dok ih je Kjubrik u toj sceni polivao lažnom krvlju, morale su biti jako mirne.

“Bilo nam je hladno. Ali nije nam smetalo, tada nam je to bilo fora”, rekle su sestre.

Hotel “Overluk”, u kojem se odvija radnja romana i filma, u stvari je 'glavni negativac' u filmu, zgrada izgrađena na indijanskom groblju iz kojeg isijavaju zle sile. Na kraju priče hotel izgori, no život je na snimanju imitirao dešavanj u filmu. Naime, dok su snimali jednu scenu izbio je veliki požar i spalio set unutar hotela. Kjubrik je navodno umirao od smijeha zbog te podudarnosti.

Da li je Kjubrik snimio slijetanje “Apola 11” na Mjesec?

Teoretičari zavjera su u detaljima iz brojnih kultnih scena “Isijavanja” iščitali Kjubrikovo priznanje kako je on zapravo autor snimka slijetanja Apolla 11 na Mjesec. Budući da je Kjubrik uvjerljivo prikazao putovanje svemirom u svom remek-djelu '2001: Odiseja u svemiru', oni koji ne vjeruju da je čovjek ikad sletio na Mjesec vjeruju kako je šetnja Nila Armstronga i kolega astronauta zapravo snimljena u nekom studiju, a da je autor Kjubrik kojem je NASA platila da to snimi.

U “Isijavanju” se tako u ostavi vide velike količine 'Tang' soka u prahu, kojeg je pila posada Apolla 11. Kada Džek na pisaćoj mašini ispisuje 'All work and no play', All izgleda kao A11, što se opet odnosi na misiju Apollo. Duhovi bliznskinja koje se ukazuju Deniju prema teoretičarima zavjere predstavljaju NASA-in svemirski program 'Gemini'.

Bonus video: