FOTO Protesti holivudskih glumaca zbog zarada i korišćenja vještačke inteligencije

Ovo je prvi dan da su se glumci zvanično pridružili redovima protesta, više od dva mjeseca nakon što su scenaristi počeli da štrajkuju u nastojanju da dobiju bolje plate i uslove rada

5688 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Holivudski glumci pridružili su se filmskim i televizijskim scenaristima na protestima 14. jula koji su primorali filmske studije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da prekinu produkciju.

U Njujorku i Los Anđelesu, glumci su protestovali ispred kancelarija Vorner Bros, Paramaunt i drugih velikih studija.

"Zapravo zarađujem manje novca radeći na filmu nego 1990. godine", rekla je Andrea Salum, glumica koji se pridružila protestu ispred Netfliksove kancelarije u Los Anđelesu.

SAG-AFTRA, najveći holivudski sindikat, koji predstavlja 160.000 filmskih i televizijskih glumaca, kao i Savez američkih pisaca (VGA) zahtijevaju povećanje osnovne plate i dodatne zarade, ili honorara koji se plaćaju od striming televizije.

Traže i uvjeravanja da njihov rad neće biti zamijenjen vještačkom inteligencijom (AI).

Sindikat glumaca najavio je štrajk nakon što nije uspio da postigne dogovor sa studijima, uključujući Volt Dizni Co i Netfliks.

Štrajk je počeo u ponoć, a zvaničnici su rekli da će se glumci pridružiti protestima u Njujorku i Los Anđelesu od 14. jula ujutru.

Ovo je prvi dan da su se glumci zvanično pridružili redovima protesta, više od dva mjeseca nakon što su scenaristi počeli da štrajkuju u nastojanju da dobiju bolje plate i uslove rada.

Alijansa filmskih i televizijskih studija (AMPTP), grupa koja pregovara u ime studija, rekla je da je ponudila značajno povećanje zarada članovima sindikata.

Ponuda uključuje, prema njihovim navodima, najveće procentualno povećanje minimalnih plata u posljednjih 35 godina i zaštitu u vezi sa korišćenjem slika glumaca korišćenjem vještačke inteligencije, saopštila je organizacija.

"Umjesto da nastavimo sa pregovorima, SAG-AFTRA nas je stavila u situaciju koji će produbiti finansijske probleme hiljada ljudi kojima život zavisi od ove industrije", navodi AMPTP.

Bonus video: