Deset glumaca koji su savršeno odgovarali liku kojeg su glumili

neki glumci idu korak dalje u shvatanju suštine lika, toliko da metodska gluma postaje nepredvidiva i pretjerana

12167 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nema sumnje kada se glumac savršeno uklopi u ulogu, kao da je stvoren za nju. Tajna leži u tome kako glumac pristupa napisanom liku i počinje da upliće svoje osobine kako bi lik postao autentičniji. Jedan od najpopularnijih primjera bio bi način na koji Džek Blek prožima sebe u svoje likove, poput onog kojeg tumači u kultnom filmu "Škola roka" (School of Rock). Međutim, neki glumci idu korak dalje u shvatanju suštine lika, toliko da metodska gluma postaje nepredvidiva i pretjerana, prenosi movieweb.com, koji je sastavio listu.

Robert Dauni Džunior kao Toni Stark u filmu "Iron Man"

Tumačenje Roberta Daunija Džuniora kao Ajron Mena će ostati zabilježeno u istoriji kao jedno od najboljih sklapanja glumca i lika u filmskoj industriji. Gotovo je teško odrediti gdje se završava Toni Stark, a gdje počinje Robert Dauni Džunior, jer i lik i glumac dijele sličan smisao za humor i ličnost.

Lik je zasnovan na istoimenom liku popularizovanom u Marvelovim stripovima. Glumac igra ženskaroša, izumitelja i industrijalca koji stvara futurističko gvozdeno odijelo koje koristi u borbi protiv negativaca. Glumac se udaljio od dobročiniteljskog imidža superheroja i zadržao nesavršenosti milijardera u liku. Toni Stark svakako nije običan čovjek. Lik voli svoje bogatstvo i maksimalno ga koristi kako bi spasio čovječanstvo, čak i kada to znači lično žrtvovanje.

En Hatavej kao princeza Mia u filmu "The Princess Diaries"

En Hatavej je proslavila svoju glumačku karijeru tumačeći društveno nespretnu Miu Termopolis, koja saznaje da je zapravo Amelija Minjone Termopolis Renaldi, princeza Đenovije. Lik je zasnovan na istoimenom romanu koji je napisala Meg Kabot, gdje je Mia prikazana kao stidljiva tinejdžerka, što je En savršeno dočarala.

U filmu "Princezini dnevnici", Mia je prikazana kao nespretna osoba koja prolazi kroz program obuke kako bi postala dama i kako bi se uklopila u ulogu princeze. Poznato je da je En bila anksiozna tokom audicije, toliko da je čak pala sa stolice, što je samo dodalo karakteru. Glumica je takođe izjavila da se mnogo poistovjetila sa likom, jer nije bila popularna u srednjoj školi. Glatki prelaz lika od obične školske djevojčice do skromne princeze, zadržavajući istinsku suštinu ličnosti, predstavlja srž lika, a En je definitivno razumjela svoj zadatak.

Hit Ledžer kao Džoker u filmu "The Dark Knight"

Izazovni lik Džokera, koji je tumačio Hit Ledžer, učinio je lik jednim od najdirljivijih svih vremena. "The Dark Knight" ne pruža pozadinsku priču o svom zastrašujućem negativcu, ali Džoker ima svoje priče o tome šta ga je pretvorilo u megalomanijaka.

Inicijalno, izbor Hita Ledžera za ulogu Džokera bio je skeptično dočekan nakon njegove kritički hvaljene uloge homoseksualnog muškarca u filmu "Brokeback Mountains". Međutim, odmah nakon prvog pogleda na trejler filma, publika i kritičari su prihvatili lik. Glumac je pružio izvanrednu izvedbu, preuzimajući haotično stanje uma lika iz djela Frensisa Bejkona. Izgled Džokera bio je sličan onom iz stripova, ali Ledžer je koristio šminku za lice umjesto izbjeljivanja kože. Nažalost, glumac je preminuo prije premijere filma i posthumno je nagrađen Oskarom za svoju izvedbu.

Meril Strip kao Miranda Pristli u filmu "The Devil Wears Prada"

Lik Mirande Pristli iz filma "Đavo nosi Pradu" navodno je inspirisan urednicom magazina "Vog", Anom Vintur, s tim što je nekoliko njenih osobina prikazano kroz lik od Meril. Glumica je poznata po pažljivoj obradi svojih likova, pa je i kod Mirande istakla njen narcisoidni i hladnokrvni karakter.

Zanimljivo je da, suprotno popularnom mišljenju, glumica ističe da je inspiraciju za Mirandu crpjela od svojih muških kolega poput Klinta Istvuda i Majka Nikolsa. Njena interpretacija Mirande donijela je Stripovoj nominaciju za Oskara za najbolju glumicu, a Miranda Pristli je postala ikonički lik u popularnoj kulturi.

Džef Bridžis kao Djud u filmu "The Big Lebowski"

Djud iz filma "Veliki Lebovski" nije samo lik, već i filozofija, a Džef Bridžis sa lakoćom dočarava opušteni stav Džefrija Lebovskog koji je vrijedan divljenja. Lebovski je lijenština iz Los Anđelesa koji puši travu i nađe se u središtu brutalnog ispitivanja. Lik je djelimično dobio inspiraciju od nekoliko stvarnih ličnosti bliskih braći Koen, koji su režirali film.

Najočiglednija inspiracija je reditelj i politički aktivista Džef Daud, koji je takođe bio poznat kao Djud i pio je White Russian" koktele baš kao i lik. Lik je takođe inspirisan Piterom Ekslajnom, veteranom Vijetnamskog rata koji je živio u stanu nalik kontejneru i bio opčinjen svojim tepihom, baš kao Lebovski. Bridžis se takođe mnogo poistovjetio s navikama lika u vezi sa drogama zahvaljujući svojim životnim iskustvima iz 1960-ih i '70-ih. Lik je stekao kultnu popularnost i čak ima religiju inspirisanu njegovom filozofijom.

Entoni Hopkins kao Hanbial Lektor u filmu "The Silence of the Lambs"

Hopkinsov jeziv prikaz Hanibala Lektora je savršena kombinacija intelekta i ravnodušnosti u filmu "Kad jaganjci utihnu" ("The Silence of the Lambs"). Lektor je psihijatar koji je postao hanibal, a nalazi se iza rešetaka. On pomaže obučavanoj agentkinji FBIa, Klaris Sterling, u hvatanju drugog serijskog ubice, zauzvrat tražeći traumatične priče iz njenog detinjstva. Lektor se hrani ljudskom slabostima, ali poštuje Klarisinu iskrenost.

Hopkinsov prikaz Lektora nije usmjeren iz perspektive negativca, već je glumac naglasio njegove meditativne osobine: njegovu smirenost, odmjerene riječi i meku narav koja ga čini bezazlenim, što je takođe pripisao svojim ličnim osobinama. Međutim Lektorove hladne plave oči koje su noćna mora i budne u svakom trenutku ostaju centralne za njegov nedostatak empatije prema drugima. Lik je kreirao Tomas Haris za svoj serijal romana o Lektoru, ali Hopkins je našao inspiraciju u vještačkoj inteligenciji računara HAL 9000 iz filma Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru", što je doprinijelo mirnoći lika hanibala.

Džena Fišer kao Pem Bisli u seriji "The Office"

Pem Bisli iz "The Office" je tipična djevojka iz komšiluka. Džena Fišer je utjelovila Pem kao mladu ženu koja je zaglavljena u svom poslu kao recepcionarka, u vezi i u životu. Na papiru, niko ne bi želio Pemin život, ali na ekranu, Fišer privlači publiku dok uči da voli jednostavnosti života.

Pemin život se vrti oko nje i njenog budućeg supruga Džima. Fišer je zamoljena da bude što normalnija i dosadnija na audiciji za lik Pem. Prije nego što je postala glumica, Fišer je radila kao recepcionarka i obavljala razne čudne poslove kako bi plaćala račune, nakon čega je okušala sreću u svijetu zabave. Glumica se inspirisala sopstvenim borbama i teškoćama kako bi dočarala Pem, koja je imala niska očekivanja od sebe kako se ne bi razočarala u životu. U većini slučajeva, to je funkcionisalo za Pem i druge likove u seriji, što je dovelo do toga da je "The Office" redefinisala žanr "feel-good" (osjećaj zadovoljstva) na ekranu.

Eliot Pejdž kao Džuno u filmu Džuno

Eliot Pejdž u filmu "Džuno" sjajno tumači ekscentričnu tinejdžerku koja postaje trudna, a dijete je začeto sa Polijem Blikerom, kojeg igra Majkl Sera. Lik Džuno je upamćen po svom smislu za humor i podršci koju uživa od svojih roditelja zbog svoje individualnosti. Džuno je očigledno drugačija od svojih vršnjaka u srednjoj školi i ne pokazuje interes za ukapanje u masu. Međutim, njeno loše prosuđivanje ukazuje da možda neće biti najbolja majka.

Džuno je odlučna da pronađe savršene roditelje za svoju nerođenu bebu i suočava se sa činjenicom da možda nije najbolje vrijeme za rađanje djeteta, ali hrabro odlučuje da mu pruži šansu. Eliot Pejdž na senzibilan način prikazuje ranjivost mlade majke i vješto izražava anksioznosti koje se tiču porođaja, abortusa i roditeljstva iz perspektive mlade osobe.

Kristofer Valc kao Kolonel Hans Landa u filmu "Inglourious Basterds"

Kolonel Hans Landa ima dostojanstvo labuda, nemilosrdnost šakala i voli da pije mleko s šarmom nevinog školarca u filmu "Prokletnici" (Inglourious Basterds). Kristof Valc je oživio ovog lovočuvara Jevreja, što reditelj Kventin Tarantino smatra svojim najboljim likom ikada napisanim. Reditelj je bio odlučan da za ulogu odabere njemačkog glumca, ali je izabrao austrijskog glumca koji je govorio nemački i bio je impresioniran dijalogom i dubinom lika.

Prema riječima Valca, Landa nije imao nikakvu ideološku kost u sebi. Lik je jednostavno bio stvarno neljudski i shvatao je svoju ulogu u širem okviru nacizma. To se potvrđuje kada Landa mijnja strane u filmu i nudi da ubije Adolfa Hitlera u zamjenu za imunitet od gonjenja za zločine koje je počinio. U Landi ima nečeg šerlokovskog jer dijeli intelekt s Morijartijem i Holmsom, a puši lulu poput ovog drugog.

Džejms Gandolfini kao Toni Soprano u seriji "The Sopranos"

Pratiti nasljeđe Sopranovih i kako je Džejms Gandolfini oblikovao lik Tonija Soprana istovremeno je dirljivo i srceparajuće. Kreator serije, Dejvid Čejs, uglavnom je uključio italijansko-američke glumce u seriji, što je publici pružilo uvid u propadajuće carstvo mafije nakon 11. septembra u Americi.

Gandolfini je pozvan na audiciju za ulogu nakon što je imao malu ulogu u filmu "Istinita romansa" (True Romance), i bio je savršen izbor za Tonijevu građu i dramatičnu ličnost. Karakterizacija glumca antiheroja uglavnom se fokusirala na anksioznosti mafijaškog šefa, neuspjelo roditeljstvo i njegovu nezavidnu obavezu ubijanja ljudi.

Poznato da je Gandolfini potpuno uronio u lik, kako bi izvukao nemilosrdnost Tonija, na načine koji uključuju udaranje sebe po glavi, namjerno izazivanje nesanice i hodanje sa kamenom u cipeli.

Bonus video: