Holivudske zvijezde podržale glumce u štrajku tokom skupa u Njujorku

Glumci su od 14. jula pridružili štrajkujućim scenaristima poslije neuspjeha pregovora sa studijima o njihovim platama i garancijama naspram vještake inteligencije

6385 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više holivudskih filmskih i televizijskih zvijezda kao što je glumac iz serije "Čista hemija" Brajan Kranston govorili su na skupu na Tajms skveru u Njujorku u odbranu holivudskih glumaca u štrajku.

"Nećemo prihvatiti da naša radna mjesta budu ukinuta i povjerena robotima", rekao je Brajan Kranston govoreći o svojim strahovanjima oko vještačke inteligenicje pred gustom masom štrajkača i pristalica okupljenih na trgu u srcu pozorišnog kvarta Brodveja.

U majici sindikata glumaca SAG-AFTRA on je uputio poruku šefu Diznija Bobu Ajgeru protiv koga je uperen pokret.

"Nećemo dozvoliti da nas lišite našeg prava na rad i pristojno zarađivanje za život. I na kraju i iznad svega nećemo vam dopustiti da na uzmete dostojanstvo", rekao je Kranston.

F Mari Ejbraham, poznat po ulogama u filmu Amaedus za koji je dobio Oskar za najboljeg glumca 1984, ili po serijama "Domovina" i "Bijeli lotus", stao je u odbranu sindikalizma koji je kako je rekao "dobar za Ameriku".

Bile su prisutne i druge zvijezede kao što su Kristin Baranski, Kloi Grejs Morec, Stiv Buskemi, Brendan Frejzer, Kristijan Slejter, ili Džesika Častejn. Ona se 18. jula preko Tvitera (sada preminovanog u X) usprotivila što 87 odsto članova sindikata SAG-AFTRA zarađuje manje od 26.000 dolara godišnje i nemaju prava na zdravstveno osiguranje.

Glumci su od 14. jula pridružili štrajkujućim scenaristima poslije neuspjeha pregovora sa studijima o njihovim platama i garancijama naspram vještake inteligencije. Prema njima vještačka inteligencija prijeti njihovoj budućnosti, posebno ona koja dozvoljava da se lako stvaraju vrlo realistični glasovi i slike.

Ovakav dupli društveni protest i glumaca i scenarista nije viđen 60 godina u Holivudu.

Prema direktivama sindikata SAG-Aftra, koji predstavlja 160.000 glumaca, kaskadera, igrača i drugih profesinalaca sa velikog i malog ekrana zabranjuje se svim članovima da snimaju ali i da promovišu svoje podukcije lično ili preko društvenih mreža, što je jako poremetilo Holivud.

Bonus video: