Ulcinjani snimaju film o Servantesu

Navodi se da su većina glumaca i stilista amateri i zaljubljenici u film, bez prethodnog iskustva. Glavnu ulogu igra Mirsad Suljović, a sporedne Šefćet Ljuca, Suad Mehmeti i Osman Leskovac
160 pregleda 4 komentar(a)
Migel de Servantes, Foto: Shutterstock
Migel de Servantes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2017. 07:07h

Grupa mladih Ulcinjana, članova NVO AD HOC, namjerava da legendu o boravku čuvenog španskog pisca Migela Servantesa u tom gradu pretoči u kratkometražni film.

’’Nas nekoliko prijatelja smo planirali da napravimo kratkometražni film od 10-15 minuta i da ga objavimo na Jutjubu. Međutim, kada smo počeli da realizujemo projekat, u razgovoru sa ostalim članovima tima i glumačke postave, odlučili smo da povećamo ulog i osnujemo NVO kako bi ovu priču iznijeli na pravi način”, kazao je FOS reditelj filma Robert Janković, a prenio portal Ulcinjinfo.

Servantes je, kako se navodi, 1575. godine bio zarobljen u Ulcinju, a srce mu je “ukrala” mlada Ulcinjanka po kojoj nastaje i lik Dulsineje u njegovom najpoznatijem djelu ’’Don Kihot’’...

Radnja filma fokusirana je na Servantesov boravak u Ulcinju i emocionalna stanja kroz koja prolazi zbog Dulsineje.

’’Sekundarni cilj ovog filma jeste da se kroz ovu priču baziranu na legendi o Servantesu prikaže i kulturna baština Ulcinja iz tog vremena. Upravo iz tog razloga kostimografija, scenario kao i muzika napravljeni su tako da reflektuju svakodnevni život Ulcinjana iz tog vremena”.

Navodi se da su većina glumaca i stilista amateri i zaljubljenici u film, bez prethodnog iskustva. Glavnu ulogu igra Mirsad Suljović, a sporedne Šefćet Ljuca, Suad Mehmeti i Osman Leskovac.

Za nekoliko ostalih uloga, između ostalog i za lik Dulsineje, kasting će se održati danas u Domu kulure.

“Režiju je radio Robert Janković, producent je Astrit Lajka, a scenarista Adriana Hodža. Za muziku je zadužen Imi Nimanbegu, a lider tima iz Bugarske koji radi na vizuelnim efektima je Hristo Kolev”.

Janković kaže da su za ideju zainteresovani i ljudi iz drugih gradova i da se nada da će, ako uspiju da prikupe potrebna sredstva, uraditi i dugometražni film.

Bonus video: