I Kuvajt zabranio Barbi i jedan film strave i užasa

"Barbi" koja je za samo tri nedjelje prikazivanja širom svijeta zaradila više od milijardu dolara, prikazuje se u Saudijskoj Arbiji, UAE i Bahreinu

5555 pregleda 2 komentar(a)
Reklama za najavu projekcije filma u Dubaiju, Foto: Reuters
Reklama za najavu projekcije filma u Dubaiju, Foto: Reuters

Kuvajt je zabranio prikazivanje hit-filma "Barbi" u bioskopima zbog zabrinutosti za "javni moral", rekli su zvaničnici i potvrdili da je zabranjen i jedan film strave i užasa u kojem glumi transrodna osoba.

Ti filmovi - "Barbi" i "Pričaj sa mnom" (Talk to Me), "šire ideje i uvjerenja strana kuvajtskom društvu i javnom redu", izjavio je šef Odbora za cenzuru kinematografije Lafi al-Subeie zvaničnoj novinskoj agenciji KUNA, prenosi danas AFP.

Odlučujući o svakom stranom filmu, Odbor obično naređuje "cenzurisanje scena koje su protivne javnom moralu", rekao je njegov šef.

"Ali ako u film sadrži strane koncepte ili neprihvatljvio ponašanje, Odbor odlučuje da ga zabrani u cjelini", dodao je on.

Zemlje Zaliva, uključujući Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju, koje sve zabranjuju homoseksulanost, rutinski cenzurišu filmove ako aludiraju na LGBTQ zajednicu.

Nedavno je zabranjen najnoviji animirani film "Spajdermen" zbog scene u kojoj se vidi LGBT zastava duginih boja.

"Barbi" koja je za samo tri nedjelje prikazivanja širom svijeta zaradila više od milijardu dolara, prikazuje se u Saudijskoj Arbiji, UAE i Bahreinu.

U Libanu je ministar kulture Muhamed Mortada rekao da je tražio zabranu "Barbi" zbog navodnog "promovisanja seksualnosti" iako u filmu nema otvorenih aluzija na to.

U filmu "Pričaj sa mnom" koji se prikazuje u bioskopima u UAE i Saudijskoj Arabiji, igra transrodni australijski glumac Zoe Terakes, ali nema eksplicitnih LGBTQ aluzija.

Taj glumac je u nedjelju, kada je zabrana objavljena, na društvenim mrežama objavio da u filmu nema takvih tema.

"Ja sam transrodni glumac koji je dobio ulogu. Nisam ja tema. Ja sam osoba", napisao je Terakes koji za sebe kaže da je "nebinarna osoba".

Bonus video: