Dodjela Emi nagrada odložena za sredinu januara zbog štrajka u Holivudu

Poslednji put je dodjela Emi nagrada odložena 2001. godine, u kontekstu terorističkih napada na SAD 11. septembra

3043 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ceremonija dodjele najprestižnijih američkih televizijskih nagrada Emi, odložena je za gotovo četiri mjeseca i umjesto u septembru će se održati u januaru, zato što je štrajk glumaca i scenarista paralisao Hollivud.

Ceremonija koja je kao ekvivalent Oskara za televiziju trebalo je prvo da se održi 18. septembra, a održaće se sredinom januara 2024. godine, objavili su organizagori, televizija Foks i Akademija za televiziju, u zajedničkom saopštenju.

"Imamo zadovoljstvo da vam objavimo da će 75. ceremonija dodjele Emi nagrada biti emitovana u ponedeljak 15. januara 2024. godine" rekao je portparol američke televizije Foks.

To je za sada najveća svečanosti iz svijeta filma i televizije koja je pogođena dvostrukim štrajkom scenarista i glumaca, koji nije viđen u Holivudu od 1960-ih.

Poslednji put je dodjela Emi nagrada odložena 2001. godine, u kontekstu terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Posle više od 100 dana štrajka, nikakav sporazum nije pronađeni između predstavnika scenarista i studija za bolje plaćanje scenarista uzimajući dio dobiti od striminga, ili oko ograničenja vještačke inteligencije u toj industriji. Glumci su se u julu pridružili protestima scenarista.

Novo vrijeme za dodjelu Emija, kada se odaju priznanja najboljim televizijskim emisijama, je sada samo nekoliko nedelja prije dodjele nagrade Udruženja filmskih glumaca (SAG) kada se odaju priznanja filmskim i televizijskim glumcima.

Brojne druge ceremonije kao dodjela Zlatnog globusa, za koju još nije potvrđeno da će se vratiti na televiziju, i Nagrada izbora kritičara, takođe se održavaju u januaru.

Iako je dodjela prvih Emi nagrada bila u januaru 1949. godine, te nagrade se tradicionalno održavaju i prenose preko televizije u septembru, što je ranije najavljivalo novu televizijsku sezonu. Ali taj tajming potiče iz vremena kada su televizije dominirale kako po broju gledalaca tako i po broju kandidata za nagradu Emi što su sada prevazišli kablovska televizija i striming servisi.

Bonus video: