Venecijanski filmski festival: Između realnog i virtuelnog

Naravno, ni ovogodišnje izdanje Mostre neće proći bez Klunija. Ovaj put će se predstaviti u još jednom autorskom izdanju - crnohumornom komedijom “Suburbicon”, u kojoj je angažovao Džulijanu Mur i Meta Dejmona, a koju su još 1986. planirala da snime braća Koen, još prije nego što im se dogodio “Arizona Junior”, iako je njihov projekat pao u vodu. Inače, Dejmon glumi i u najnovijoj satiri Aleksandra Pejna “Downsizing”, koja svečano otvara festival
68 pregleda 0 komentar(a)
Met Dejmon, Foto: Reuters
Met Dejmon, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2017. 10:04h

Sedamdeset četvrti filmski festival u Venciji, čuvena Mostra, biće svečano otvoren danas. Programska novost je selekcija posvećena virtuelnim filmovima.

Iako se u posljednje vrijeme venecijanska Mostra često opisuje kao evropska filijala razvikanijeg Toronta s čije će bogate trpeze pokupiti njegove mrvice, stvari baš i nisu tako pesimistične. Jer priznali mi to ili ne, Toronto je prije svega veliki sajam filma koji voli da svaštari, prečesto gubeći kriterijume, ma koliko poneki segmenti njegovog programa bili atraktivni, naročito njegova rubna područja poput selekcije “Wavelenghts”.

S druge strane, Umjetnički direktor Mostre Alberto Barbera koristi mnogo ličniji pristup u odabiru filmova od selektora izvikanog Toronta, premda i on priznaje da mu je upravo Toronto maznuo poneki naslov koji je htio imati u programu. To ne znači da se njegova programska politika ne ulaguje različitim apetitima publike, od one tinejdžerske koja čitav dan sjedi ispred famozne Passarelle da bi snimila selfi sa Džordžom Klunijem, pa sve do one koja na Mostru dolazi da bi prva vidjela najnoviji komad Takeshija Kitana ili Kijošija Kurosave, ali i Džona Vua, čiji je “Manhunt” uvršten u program naknadno.

Naravno, ni ovogodišnje izdanje Mostre neće proći bez Klunija. Ovaj put će se predstaviti u još jednom autorskom izdanju - crnohumornom komedijom “Suburbicon”, u kojoj je angažovao Džulijanu Mur i Meta Dejmona, a koju su još 1986. planirala da snime braća Koen, još prije nego što im se dogodio “Arizona Junior”, iako je njihov projekat pao u vodu. Inače, Dejmon glumi i u najnovijoj satiri Aleksandra Pejna “Downsizing”, koja svečano otvara festival.

Mnogo se očekuje i od novog horora Darena Aronofskog ”Mother”. A od izvikanih holivudskih akvizicija tu je hladnoratovska fantazija Benisija del Tora “The Shape of Water”, i neuništivi Pol Šreder sa novim komadom “First Reformed”, u kojem Itan Hok glumi bivšeg vojnog kapelana koji se upušta u vezu s članicom njegove kongregacije, čiji je muž počinio samoubistvo.

Nakon izvrsnih “Kriminalaca na godišnjem” (In Bruges), Martin Mekdona dobija ulaznicu za Mostru s najnovijim filmom “Thee Billboards Outside Ebbing, Missouri”, s Fransis Mekdormand u ulozi majke i Vudijem Harelsonom u ulozi šerifa koji pokušava da uđe u trag ubici njene kćeri. Od britanskih autorskih akvizicija tu je i izvrsni Endru Hejg, poznat po kultnom queer komadu “Weekend”, koji dolazi u Veneciju s najnovijim filmom “Lean on Pete” sa Stivom Bušemijem. A Italijan Paolo Virzi, angažovao je u najnovijem filmu “The Leisure Seeker” Helen Miren i Donalda Saderlenda.

Konkurencija donosi i najnovijeg Abelatifa Kečičea ”Mektoub, My Love: Canto Uno”, koji stilski slijedi tragove autorova prethodnog filma “Adelin život”, ali u heteronormativnom diskursu. A ljevičarski pjesnik proleterskog Marseja Robert Guediguian dolazi na Mostru s najnovijim filmom “La Villa”, u kojem glumi njegova muza, genijalna Arian Ascaride. U takmičarski program uvrštena su i dva dokumentarna filma koja obećavaju - “Human Flow” kineskog umjetnika Aj Vejveja koji se bavi izbjegličkom krizom, te “Ex Libris The New York Public Library” Frederika Vajzmana. U najnovijem komadu Fernanda Leona de Aranoe “Loving Pablo”, Havijer Bardem portretiše narkobosa Pabla Eskobara, dok mu je partnerka supruga Penelope Kruz.

Bonus video: