Crna Gora zemlja sporta i kulture

Sve je spremno za prvi međunarodni festival sportskog i umjetničkog filma BSAFF tvrdi Miloš Todorović, direktor manifestacije

9363 pregleda 156 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Risto Božović
Foto: Risto Božović

Sve je spremno za prvi međunarodni festival sportskog i umjetničkog filma BSAFF, koji će biti održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, ističe direktor ove manifestacije Miloš Todorović.

Tokom trodnevne manifestacije u crnogorskoj Prijestonici turizma biće prikazano preko 30 ostvarenja, a najboljima će biti dodijeljene nagrade u pet kategorija i Gran prix festivala.

“Dosta je teško bilo napraviti selekciju od 34 filma iz 15 zemalja svijeta. Naravno, ovo smo uspjeli uz pomoć stručnog žirija koji su činili Vanja Kovačević, Slobodan Bobo Šćepanović i Marija Nikčević koji su dali svoj konačni sud, tako da sam siguran da će i publika tokom sva tri dana uživati”, siguran je Todorović čiji će nagrađivani dokumentarac “Put prazne šake” otvoriti prvo izdanje BSAFF-a.

“Drago mi je što će publika opet imati priliku da ga vidi i što za ovaj film vlada veliko interesovanje”, ističe on.

No, ovo neće biti jedini crnogorski film koji će biti prikazan na festivalu, u takmičarskom dijelu prvog dana publika će imati priliku da vidi ostvarenje “Ponos grada - 100 godina primorja Crne Gore”, autora Dušana Vulekovića, dok će zavjesu na takmičarski dio drugog dana spustiti dokumentarac “Više od igre, više od života”, autora Milutina Grgura.

“Sklopili smo program tako da i prvog i drugog dana upravo filmovi iz Crne Gore zatvore takmičenje. Želja mi je bila da se na ovaj način promovišu i crnogorski filmovi jer se ovakav festival prvi put dešava na našim prostorima. Teško je bilo naći filmove iz Crne Gore, ima nekoliko njih koji se rade. Mora više da se radi jer Crna Gora je zemlja sporta i kulture, tako da imamo o čemu da pišemo i snimamo kad su te dvije oblasti u pitanju”, napominje Todorović.

Kako kaže, nada se da će se crnogorski autori aktivirati jer imamo brojne sportiste čije su životne i sportske priče za velike ekrane.

“Toliko ima priča, počev od pojedinačnih do ekipnih sportova, do raznih životnih priča veterana sporta. Tu može da se napravi i priča o Paraolimpijskom komitetu i specijalnoj Olimpijadi. Baš je mnogo raznih tema”, ističe Todorović.

Tokom festivala biće prikazan i dugometražni igrani film “Zlatni dečko” koji, kako napominje Todorović, nije u takmičarskoj konkurenciji.

“U pitanju je film koji je već dosta nagrađivan. Drago mi je što su i oni prepoznali naš festival i poslali pomenuto ostvarenje da bude još jednom prikazano u Budvi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

S ponosom ističe da je interesovanje za festival ogromno, te da je siguran da su sa BSAFF-om napravili pravu stvar.

“Ponosni smo i zadovoljni što smo uspjeli jedan ovako ozbiljan projekat da donesemo Crnoj Gori i kako sad stvari stoje, baš sam zadovoljan, a siguran sam da ćemo se svake godine penjati stepenicu više”, obećao je on i podsjetio da će na festivalu biti dodijeljene nagrade našim poznatim sportistima, veteranima sporta.

Manifestaciju su pomogli Opština Budva, TO Budva, Olimpijski komitet, Filmski centar i Proteini.si.

M. V.

Bonus video: