NEJEDNAKOST HONORARA U HOLIVUDU

Glumice i dalje mnogo manje zarađuju od svojih kolega

Svih deset glumaca sa liste najplaćenijih muškaraca Holivuda zaradilu su više od zvijezde filma "La La Lend"
4 komentar(a)
Ema Stoun, Foto: Reuters
Ema Stoun, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 22:31h

Javnost je nedavno saznala da je glumica Ema Stoun u protekloj godini bila najplaćenija u svojoj branši, ali i da je u kategoriji muškaraca tu titulu zahvaljujući analizi Forbesa, ponio Mark Valberg, međutim pomenute liste potvrdile su ono o čemu se priča već neko vrijeme - nejednakosti honorara.

Deset najplaćenijih svjetskih glumaca ukupno je zaradilo 488,5 miliona dolara u periodu od godinu dana, što je gotovo tri puta više od koleginica koje su “sakupile” 172,5 miliona.

Zvijezda “Transformersa”, Mark Valberg našao se na vrhu liste glumaca sa 68 miliona dolara, dok je njegova koleginica Ema Stoun zaradila “svega” 26 miliona.

Zapravo, svih deset glumaca sa liste najplaćenijih zaradilu su više od prvoplasirane Stoun - Dvejn The Rock Džonson (65 miliona), Vin Dizel (54,5), Adam Sendler (50,5), Džeki Čen (49), Robert Dauni Džunior, (48), Tom Kruz (43), Šah Ruk Kan (38), Salman Kan (37) i Eškej Kumar (35,5).

Ovo je rezultat nejednakosti u zaradama iako se zvijezda filma “La La Land” nedavno pohvalila da su se neke njene kolege odrekle dijela svog honorara kako bi bili jednaki.

“Tokom moje karijere dešavalo se da partner u filmu mora da se odrekne dijela svog honorara kako bi bili jednaki. I to je nešto što su neki od njih radili, jer su osjećali da je taj potez ispravan i fer”, ispričala je ona tada.

Uprkos tome što su među deset najplaćenijih glumica njih šest starije od 40 godina, Forbes je upozorio da na listi nema dovoljno raznolikosti.

“Ovogodišnje rangiranje nije obuhvatilo nijednu glumicu obojene kože. Prošle godine Dipika Padukone i Fan Bingbing su napravile progres, ali su u 2017. godini obije pale na 11,5 miliona dolara”, ispričala je Natali Robehmed, urednica Forbes magazina.