Najbolji filmovi Denzela Vošingtona

Njegova beskrajna harizma i sposobnost da bude istovremeno šarmantno ironičan i duboko iskren proživljavaju se kroz njegove najznačajnije uloge, zajedno s osjećajem savjesti i odgovornosti, protiv kojih se ponekad opirao

21988 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nošenje etikete "najvećeg američkog glumca" mora biti prilično komplikovan zadatak. Vi se bavite svojim poslom, trudeći se da birate zanimljive projekte i izazovete sebe. Ali ljudi vas posmatraju i vašu glumu, žele da vas upoznaju, da saznaju šta vas pokreće, kako se osjećate što ste jedan od najvećih glumaca Amerike. Denzel Vošington je uspio da nosi tu titulu s gracioznošću.

Njegova beskrajna harizma i sposobnost da bude istovremeno šarmantno ironičan i duboko iskren proživljavaju se kroz njegove najznačajnije uloge, zajedno s osjećajem savjesti i odgovornosti, protiv kojih se ponekad opirao. Bez obzira na to kako se usmjeravao, bio je dovoljno prilagodljiv da pronađe još više "blaga".

S Vošingtonovim najnovijim filmskim izletom "The Equalizer 3", koji se trenutno prikazuje u bioskopima, i glumcem koji se oprašta od legendarnog akcionog junaka Roberta Mekola, "Empire" magazin se vraća unazad kroz njegovu pionirsku karijeru i bira deset najboljih filmova ovog glumca.

10) Fences (2016)

Dokazavši da ima mnogo strana svojih talenata, Vošington je započeo svoju karijeru u pozorištu, a jedna od njegovih najviše pohvaljenih uloga bila je u prvoj Brodvejskoj obnovi tihe, snažne drame Agosta Vilsona iz 2010. godine.

Denzel tumači lik Troja, pedesetogodišnjeg radničkog stanovnika Pitsburga koji se bori da izdržava svoju porodicu. Glavnu žensku ulogu igra Viola Dejvis. Veza glumca sa materijalom je bila toliko dobra da mu je teatarska verzija donijela "Tony" nagradu (predstava je osvojila nagradu za najbolju obnovu drame). Zatim je bilo logično da režira i glumi u filmskoj verziji, uz Dejvis, i ostale glumce koji su svi reprizirali svoje uloge.

Vošington donosi stvarnu snagu kako pred kamerom, tako i iza nje, a rezultat je donio četiri nominacije za Oskara (i nagradu za Dejvis). Režirao je nekoliko solidnih filmova, ali "Fences" možda je njegovo dosad najveće dostignuće na tom polju.

9) American Gangster (2007)

Postoji neka vrsta nepisanog pravila da kombinacija Denzela Vošingtona i jednog od braće Skot vodi ka izvanrednim stvarima. S Tonijem je sarađivao nekoliko puta, ali njegov prvi angažman za Ridlija više je isticao njegovu dramatičnu stranu nego njegovu sposobnost akcije.

Kao Frenk Lukas, on je samouvjereni, harizmatični kriminalac koji dolazi do stvarne moći. Rijetko viđate Vošingtona kako tumači zaista zločeste likove, ali potpuno prihvata Lukasovu tamnu stranu, istovremeno ga čineći gledljivim spojem šarma i lukavstva.

Okružen velikanima poput Rasela Kroua i Džona Hoksa malo je šokantno što barem nije osvojio nominaciju za Oskara za tu ulogu.

8) Devil In A Blue Dress (1995)

Sve do svog drugog dolaska kao "The Equalizer", Denzel Vošington nikada nije snimio nastavak tokom svoje duge i slavne karijere. Ali u pravednom svijetu, bili bismo preplavljeni nastavcima filma "Devil In A Blue Dress", sjajnog noara posleratnog perioda koji je vidio Vošingtona u ulozi Izija Rolinsa - koji se uplete u slučaj nestale osobe koji uskoro postaje pun zavjera.

Vošington je, kao i uvijek, glatko i uvjerljivo odigrao ulogu Izija, dajući mu lagan šarm i duh autsajdera. Ali on je takođe dovoljno nesebičan kao izvođač da prepusti svijetlo reflektora Donu Čidlu, čiji zastrašujući, smiješan i nepredvidiv nastup kao Izijevog psihopatskog druga, Mausa, ga probija na holivudski radar. Scena u kojoj Izi pokušava da se nosi sa pijanim i nepredvidljivim Mausom je scena za sva vremena.

Prelijepo režiran od strane Frenklina (koji je takođe napisao scenario), film konačno dobija priznanje koje zaslužuje, samo nekoliko decenija kasnije.

7) Glory (1989)

Ovaj dramski film iz 1989. godine, koji govori o prvoj potpuno crnoj dobrovoljnoj jedinici u američkoj vojsci, je izvanredan - sa ansamblom glumaca koji uključuje Morgana Frimena, Andrea Brauera i Metjua Broderika.

Međutim, usred svih teških izvedbi i hrabrih scena borbe, scena po kojoj je film najpoznatiji je produženi kadar Denzela Vošingtona, gdje je njegov lik, Trip, brutalno prebijen zbog neposlušnosti. Ne izgovarajući nijednu riječ, Trip samo prevrće očima pred Šoom( Broderikom), i njegov odlučan i nepokolebljiv pogled govori mnogo. U konačnosti, jedna jedina suza sklizne iz njegovog desnog oka.

To je nevjerovatno snažna slika koju je nemoguće zaboraviti, i samo je jedan element izvedbe koja je tada 34-godišnjeg Vošingtona uspostavila kao moćnog glumca: ideja da Tripova leđa budu prekrivena užasnim ožiljcima potekla je od njega, nakon što je vidio staru fotografiju slično unakaženog roba. S pravom je osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca.

6) He Got Game (1998)

"Jedan od mnogih filmova Spajka Lija u toku karijere, "He Got Game", preokreće klasičnu ideju sportskog filma, lik mora pobijediti da bi se iskupio, tako što glumca postavlja u ulogu oca koji je već ocijenjen kao izgubljeni slučaj, ali koji treba sport kako bi spasio svog sina.

Džejk Šatlsvort je u zatvoru zbog nesrećne smrti svoje žene, ali guverner mu je dao nedjelju dana slobodnog izlaska kako bi pokušao nagovoriti svog sina košarkaša da igra za guvernerov stari koledž. Međutim, njegov sin nije baš srećan što vidi svog oca.

To je pažljivo tempiran i meditativan film, izgrađen oko uloge koja Vošingtonu pruža mnogo prostora za izražavanje, i on tumači lik Džejka sa suptilnošću i uzdržanošću."

5) Inside Man (2006)

U filmu, Vošington je detektiv Kit Frejzer, njujorški policajac koji pokušava da sustigne bandu lopova za koje se čini da su uvijek tri, četiri ili pet koraka ispred njega.

Preuzeli su kontrolu nad bankom na Menhetnu, a svi unutra su taoci. Čini se da sve što Frejzer pokušava ima suprotne rezultate; čini se da ga pljačkaši maltretiraju.

Ovo je vrhunski triler sa zaokretom koji preokreće moralne osnove.

4) Man On Fire (2004)

Dio onoga što Vošingtona čini tako gledljivim je to što bez obzira na to koliko su njegove pobjede u karakteru svojevoljne ili kompromitovane, uvijek imate osjećaj da negdje postoji duboko moralno središte koje je postalo zamračeno.

"Man On Fire" Tonija Skota je dobar primjer: bivši zaposlenik CIAe Džon Krizi sada je jadni plaćenik alkoholičar koji je potonuo na dno, ali pronalazi novu svrhu u čuvanju ćerke svog šefa, po imenu Pita, od otmičara. Međutim, ubrzo je zauzmu mračne sile i Krizi mora da vrati Pitu nazad.

Ovo je prilično ekstravagantno krvav film, posebno druga polovina, a Krizijeva odlučnost da zaštiti tinejdžerku postaje sve jača.

3) Malcolm X (1992)

Epski biografski film Spajka Lija o vođi pokreta za građanska prava bio je njegov prvi zajednički rad sa Vošingtonom, a do trenutka kada je izašao 1992. godine, trebalo je četvrtina vijeka da se stvori.

Džejms Boldvin je prvi put radio na scenariju krajem 60-ih; kasnije je rekao da bi "radije da ga išibaju kaišem" nego da to radi ponovo. Malcolm X pretvara se iz neozbiljnog tinejdžera u duhovnog vođu.

Al Paćino je osvojio Oskara za najboljeg glumca, na opšte iznenađenje. "Nisam jedini koji misli da je Denzel tada opljačkan", izjavio je Li kasnije.

2) Crimson Tide (1995)

Film Crimson Tide, koji je započeo plodnu saradnju Vošingtona i režisera Tonija Skota, šalje glumca na more (ili pod vodu) kao novopečenog višeg oficira nuklearne podmornice.

Ne može svaki izvođač da se uporedi licem u lice sa Džinom Hekmanom, ali Vašington je više nego uspio u ulozi uravnoteženog poručnika Rona Hantera, koji se ipak ljutito sukobljava sa kapetanom Frenklinom Remzijem kada ruski ultranacionalisti prijete da će lansirati rakete po SAD i Japanu. T

o je usporeni snimak govora Vošingtona, koji zadržava svoju prirodnu harizmu, omogućavajući joj da se manifestuje samo povremeno dok se dvojica muškaraca bore za komandu broda i rizikuju živote.

1) Training Day (2001)

Jedna od tema koja se ponavlja u filmovima Vošingtona su autoriteti koji su toliko spremni da pobijede negativce, da su spremni da idu toliko daleko izvan dozvoljenog.

Detektiv Alonso Heris je možda najekstremniji primjer: tokom prvih nekoliko minuta trejlera, natjerao je svog mlađeg partnera Džejka (Itana Houka) da puši travu na nišanu, a zatim je otkrio da mu je u stvari stavio disocijativnu drogu PCP.

U roku od 24 sata, Alonso i Džejk zaranjaju sve dublje i dublje u duboko korumpirani Los Anđeles, dok Alonso pokušava da izbjegne loše odluke iz svoje prošlosti.

Bonus video: