Deset najboljih filmova Meril Strip

Iako Oskari nisu uvijek sve, takođe je vrijedno istaći njen ogroman uspjeh na dodjeli Oskara, jer je jedna od rijetkih glumaca koji imaju tri Oskara za glumu. Sa ukupno 21 nominacijom, ona ima najviše glumačkih nominacija u istoriji Oskara

11323 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Meril Strip. To bi moglo poslužiti kao uvod, jer je ona jedna od rijetkih glumica kojoj možda i ne treba uvod. Široko je prihvaćeno mišljenje da je ona bila i ostala jedna od najvećih filmskih zvijezda svih vremena, i gledajući je kako glumi, vidimo da zaista opravdava sve hvalospjeve. Iako nije svaki film u kojem je glumila (a glumila je u mnogim) bio odličan, ona sama nikada nije pružila razočaravajuću ili neangažovanu izvedbu.

Iako Oskari nisu uvijek sve, takođe je vrijedno istaći njen ogroman uspjeh na dodjeli Oskara, jer je jedna od rijetkih glumaca koji imaju tri Oskara za glumu. Sa ukupno 21 nominacijom, ona ima najviše glumačkih nominacija u istoriji Oskara, poručuje collider.com, koji je sastavio ovu listu.

10. 'The Devil Wears Prada' (2006)

Pored "Mamma Mia!", "Đavo nosi Pradu" je nesumnjivo jedan od najslavnijih i najpopularnijih filmova Meril Strip u 21. vijeku. Ona igra glavnu ulogu u filmu zajedno s En Hatavej, pri čemu ona želi da se probije u modnu industriju, a Meril igra njenu zahtjevnu i često surovu šeficu čija težnja ka perfekcionizmu izaziva napetost i konflikte.

Radnja filma se odvija kao neka vrsta "dramedije", priča se ponekad komično prikazuje, a ponekad ozbiljnije. Možda nije imao veliki odaziv onih koji nisu pretjerano zainteresovani za modu, ali posvećenost filma svojoj temi na kraju se isplatila, jer je bio dobro prihvaćen kod kritičara i pokazao se kao veoma uspješan finansijski.

9. 'The Bridges of Madison County' (1995)

Film "Mostovi okruga Madison," koji je režirao Klint Istvud, svakako se ističe u odnosu na njegove očekivane kriminalne filmove, trilere i vesternove. Ovo je neskriveno emotivan ljubavni film. Radi se o ljubavnoj aferi koja se razvija između frustrirane domaćice (Strip) i fotografa (Istvud), pri čemu se njih dvoje srijeću i trenutno zaljubljuju jedno u drugo šezdesetih godina.

Interesantno je vidjeti Istvuda kako pravi film sa ovakvim zapletom i u žanru ljubavne romansije, i on zaista radi iznenađujuće dobar posao. Njegova gluma je solidna, ali Strip daje izvanrednu izvedbu između njih dvoje i ima i zanimljiviju ulogu za igru, što joj donosi još jednu nominaciju za Oskara.

8. 'Death Becomes Her' (1992)

"Smrt joj sreću nosi" je fantastična komedija koja se takođe može opisati kao veoma blagi horor film. Ovo je prilično zabavan film i jedan od najsmješnijih filmova Strip. Prati dvije žene koje imaju rivalitet koji se na kraju pretvara u nasilje, a zatim postaje još komplikovaniji činjenicom da se uvode čarobni napici s katastrofalnim sporednim efektima.

Strip i Goldi Hon igraju rivalke, uz solidne izvedbe Brusa Vilisa i Izabele Roselini. Prilično je mračan, što se tiče širokih komedija, ali njegova spremnost da bude uznemirujući i zlonamjeran završava kao jedan od ključnih razloga zašto ostaje upamćen (osim ukupno dobre glume, naravno).

7. 'Doubt' (2008)

Sa naslovom tako direktnim kao "Sumnja", prilično je lako zaključiti na šta će ovaj film navoditi, samo da bi se na kraju sve precizno objasnilo u bolno direktnoj završnoj sceni, iako je sve prije toga vrlo dobro. I nema sumnje u to: gluma u "Sumnji" je fenomenalna.

Iako nije nominovan za najbolji film na Oskarima, četiri člana njegove glumačke ekipe su bila nominovana za Oskara (Meril Strip, Filip Hofman, Ejmi Adams i Viola Dejvis). Takođe priča koju film pripovijeda, o dramatičnoj optužbi koja stavlja dvije osobe čvrsto u svojim vjerovanjima u konflikt, takođe je prilično zanimljiva, ali su zapravo izvedbe koje se nude ovde ono što čini "Sumnju" vrijednom gledanja.

6. 'Kramer vs. Kramer' (1979)

Kao jedan od najupečatljivijih i najuspješnijih drama filmova svih vremena, "Kramer protiv Kramera" je osvojio Oskara za najbolji film i dao Meril jednu od njenih prvih zapaženih uloga. Iako je imala značajnu ulogu, osvojila je Oskara za najbolju sporednu glumicu, dok je njen kolega Dastin Hofman dobio Oskara za najboljeg glavnog glumca.

Film prati težak proces razvoda između para, sa konfliktima koji nastaju oko njihovog djeteta, koje radoholični otac mora da zbrine. Nije lak za gledanje, ali glavne izvedbe koje se nude su impresivne, a iskrenost filma o tome šta se može dogoditi kada brak propadne osigurava da i dalje ostaje emotivno snažno iskustvo gledanja.

5. 'Out of Africa' (1985)

Govoreći o filmovima koji su osvojili Oskara za najbolji film, a u kojima igra Strip, "Out of Africa" je još jedan takav film i izašao je šest godina nakon "Kramer vs. Kramer". Radi se o nečemu što se može smatrati epskim, ili bar blizu tome, što je bilo rjeđe u 1980-ima nego u drugim decenijama blizu sredine 20. vijeka.

Ovo je istinita priča zasnovana na autobiografiji Karen Bliksen, koju Strip igra u filmskoj adaptaciji. Film prati njenu selidbu u Afriku početkom 1900-ih u potrazi za novim početkom, a veći dio filma detaljno prikazuje romansu koja se razvija između nje i Deniza Finča Hatona, kojeg tumači Robert Redford. Ovo je dug, ali nagrađujući film, sa dvije zvezde na vrhuncu svoje karijere, obiljem sjajnih vizualnih efekata i fantastičnom muzičkom podlogom autora Džona Berija.

4. 'Adaptation' (2002)

Premisu filma "Adaptation" je malo teže sažeti, ali evo pokušaja: To je film u kojem Nikolas Kejdž igra blizance. Jedan od njih nosi ime pisca filma, Čarli Kaufman, iako Kaufman u stvarnom životu nema blizanca. Ipak, fiktivni blizanac je takođe naveden kao autor scenarija za "Adaptation". Ovo znači da je izmišljena osoba nominovana za Oskara za najbolji scenario.

To je osnovna postavka filma, pri čemu je glavna radnja tehnički usmjerena prema piscu koji pati od kreativne blokade, ali zapravo je mnogo složenija i divlja nego što biste očekivali da bude film o procesu stvaranja. To je divlji i namjerno nepraktičan film, donekle, ali je prilično uzbudljivo zalutati u njega. Kejdž je fantastičan u svojim ulogama, a Strip takođe pruža (kao i uvijek) odličnu izvedbu, igrajući stvarnu spisateljicu Suzan Orlin.

3. 'Silkwood' (1983)

Od mnogobrojnih filmova na kojima su Meril Strip i Majk Nikols sarađivali, može se reći da je "Silkwood" možda njihov najbolji zajednički projekat. Radi se o potresnom i veoma teškom filmu koji priča potresnu istinitu priču, detaljno opisujući strašne stvari koje su se dogodile radnici koja je pokušala suprotstaviti se svom poslodavcu i objelodaniti određene povrede bezbjednosti za koje su bili odgovorni.

Ovo je svakako "ljut" i strastven film, ali takođe je saosjećajan prema ženi koja je u njegovom središtu: Karen Silkvud. Strip je dobila veoma zahtjevnu ulogu i besprekorno je odigrala, pri čemu je njena gluma ključni razlog zbog kojeg će film ostaviti neizbrisiv utisak na one koji se usude da ga pogledaju.

2. 'The Deer Hunter' (1978)

Iako je "Kramer vs. Kramer" bio rana uloga Strip, to nije bio prvi film dobitnik Oskara za najbolji film u kojem se pojavila. To priznanje pripada filmu "The Deer Hunter" koji je izašao 1978. godine i jednostavno je bio previše potresan za glasače Akademije da bi ga zanemarili. Bio je izuzetno radikalan prema standardima 1978. godine jer je obradio Vijetnamski rat na izrazito mračan, realističan i potpuno antimilitaristički način.

To je jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena, prateći grupu muškaraca prije, tokom i nakon njihove službe tokom Vijetnamskog rata. Film istražuje psihičke posljedice rata za one koji ga prežive, kontrastirajući srećniji život prije borbe sa apsolutnom bijedom koju osjećaju oni koji su živi nakon završetka borbi. Strip je zaradila svoju prvu nominaciju za Oskara za svoju ulogu Linde, žene koja se vjerila za Nika (Kristofer Volken) prije nego što je otišao u Vijetnam, te se emocionalno borila kada se on nije uspio vratiti u američki život nakon završetka svoje vojne službe.

1. 'Sophie's Choice' (1982)

Čak i ako biste tvrdili da "Sophie's Choice" tehnički nije najbolji film Meril Strip, mnogo je teže osporiti da nije njena najbolja gluma. To je jedna od najvećih glumačkih izvedbi u istoriji filma, sa Meril koja je prisiljena da se suoči sa toliko toga i prođe kroz toliko različitih emocija tokom često mučnih 2,5 sata trajanja filma.

Iz scene u scenu, nevjerovatno je gledati Strip kako igra na vrhuncu svojih sposobnosti, pružajući izvedbu koja bi mogla biti jedna od najboljih svih vremena. Mnogo toga u priči je takođe izuzetno snažno i emotivno, a uz to Kevin Klajn takođe daje jednu od svojih najboljih izvedbi. Možda bi "Sophie's Choice" bio solidan film i bez Strip, ali ona je zaista ključni razlog za gledanje ovog filma, predstavljajući filmsku glumu u njenom najboljem izdanju u žestokoj i posvećenoj izvedbi koja stoji kao potencijalni vrhunac njenog izvanrednog filmskog opusa.

Bonus video: