Crnogorski filmski projekti u Novom Sadu

Filmovi u fazi razvoja “15 i po”, Miša Obradovića, “Plod”, Maše Šarović i “Po meni se ništa neće zvati”, Đorđa Vojvodića, sa ostalima u programu “Best Pitch”, takmičiće se za nagradu od oko 8.500 eura

3262 pregleda 1 komentar(a)
Iz filma "15 i po" Miša Obradović, Foto: Giggling Goat Production
Iz filma "15 i po" Miša Obradović, Foto: Giggling Goat Production

Tri crnogorska filmska projekta u razvoju našla su se među osam selektovanih u takmičarskom programu “Best Pitch” Novi Sad film festivala koji se održava od 21. do 24. septembra. Odabrani su: debitantski igrani film “15 i po”, Milivoja Miša Obradovića, ”Po meni se ništa neće zvati”, Đorđa Vojvodića i “Plod”, Maše Šarović.

Pored njih, projekti koji su prošli u uži krug i koji se takmiče za glavnu nagradu u iznosu od milion dinara (8.500 eura) su: “Levant” Une Radić, ”Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom” koji potpisuje Sabolč Tolnai, ”Sunce, nikad više”, Davida Jovanovića, “Vetre, pričaj sa mnom”, Stefana Đorđevića, “78 dana”, Emilije Gašić.

Žiri koji će “vijećati” o odlukama čine holivudski glumac Džon Sevidž koji je i predsjednik, i članice - direktorka fotografije Maja Radošević i filmska producentkinja Ida Vajs.

Obradović u oktobru kreće sa snimanjem debitantskog igranog filma

Debitantski igrani film, u režiji i po scenariju crnogorskog glumca Miša Obradovića nastaje u produkciji kompanije Giggling Goat Production iz Crne Gore, producenta Marka Jaćimovića. Snimaće se u dva bloka, navodi se u saopštenju, a prvi je već početkom oktobra na lokacijama na Adi Bojani, dok je drugi planiran za proljeće naredne godine u Podgorici.

Glavne uloge u “15 i po” tumače: Emir Ćatović, Kristina Obradović, Lara Dragović, Petar Burić, Ivona Čović Jaćimović i drugi.

“Ideja za film je nastala je prije par godina kao potreba da se o određenim fenomenima i pojavama u društvu progovori iz ličnog ugla, na filmski način. Za polazište scenarija, čiji je autor takođe Obradović, uzete su dokumentarne osnove, ali su zapleti i odnosi fikcija, nastali na osnovu “prerađenog” iskustva života”, navode producenti u saopštenju.

Žanrovski, “15 i po” je u osnovi film stanja (Slice of life film) sa elementima egzistencijalističke drame, objasnili su i ukratko predstavili radnju:

“Glavni junak Niko je veoma uspješan glumac koji, zasićen rutinom svakodnevice, želi promjenu. Ona se ogleda u ideji da postane filmski autor. Zbog toga, u potrazi za autentičnom filmskom temom, kamerom svakodnevno snima i bilježi slike iz života ljudi koji ga okružuju, njegove vjerenice, roditelja, kolega iz pozorišta, prijatelja. Vremenom shvata da jedina “filmska” tema kojom suštinski ima smisla da se bavi je on sam. Zbog toga će kameru okrenuti prema sebi i postati glavnim junakom svog filma-života. U tom ‘filmu’ čiji će objektiv zaroniti u njegove unutrašnje pejzaže, suočiće se sa velikim izazovima koji će pred njega postaviti ključnu dilemu: krenuti u susret novim horizontima ili se vratiti kući”, piše u opisu.

O majčinstvu, porodičnim patologijama i alfa-mužjacima

Dugometražni igrani film “Plod” rediteljke Maše Šarović, nastaje prema scenariju Sare Đurović, producentske kuće “Kino”, a ekipu filma čine i direktor fotografije Igor Lazić i producentkinje Marija Perović i Jelena Šoškić.

U razgovoru za “Vijesti” mlada crnogorska scenaristkinja Đurović, kazala je da “Plod” govori o majčinstvu, porodičnim patologijama, životarenju kao odgovoru na nemogućnost da se sa tim patologijama adekvatno izbori. Film preispituje društveno prihvatljive modele sreće, bavi se patrijarhatom...

“Inicijalna misao pri pisanju ovog scenarija bilo je obračunavanje sa majčinstvom kao mitom. Čini mi se da je ozbiljna mitomanija ne preispitivati majčinstvo i majčinski instinkt, da banalizujem, polazeći od ideje da je svaka žena rođena majka”, kazala je, između ostalog, Đurovićeva.

Ona je otkrila i da je glavni lik “Ploda” žena u procesu emancipacije, ali i da će u filmu biti zastupljeni ženski antagonistični likovi, a iz Filmskog centra Crne Gore ranije su kazali i da se bavi generacijskim razlikama.

“’Plod’ obrađuje teme depresije, čedomorstva i transgeneracijskih razlika, kritički osmatra teme destruktivnog patrijarhalnog narativa u kojem stasavaju današnje generacije”.

Crnogorski filmski projekat “Po meni se ništa neće zvati”, reditelja Đorđa Vojvodića, prema scenariju Maje Todorović, nastaje u produkciji Bitter Frames iz Podgorice producenta Miljana Vučelića. Ranije je navedeno da je u pitanju film “uspješne dekonstrukcije arhetipova alfa-mužjaka izvjesne generacije i njegovog nasljeđa u malom društvu”.

Sva tri projekta koja su selektovana za Novi Sad film festival u segmentu “Best pitch” ranije su podržana na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekata Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: