Deset najboljih izvedbi vikinga u filmovima i na TVu

Od zadivljujućih fjordova Skandinavije do očaravajuće svjetlosti bioskopa i televizije, uzbudljive priče o hrabrosti i avanturi Vikinga očarale su publiku širom svijeta

5736 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vikinzi iz legendi oduvjek su privlačili inspirisane fanove, bilo kroz njihovu eru u istoriji ili ekrane današnjice. Neukrotiv duh ovih bijesnih nordijskih ratnika ostavio je neizbrisiv trag kako na istoriju, tako i na popularnu kulturu. Od zadivljujućih fjordova Skandinavije do očaravajuće svjetlosti bioskopa i televizije, uzbudljive priče o hrabrosti i avanturi Vikinga očarale su publiku širom svijeta.

Putujte kroz vrijeme, u carstvo 10 izvanrednih prikaza Vikinga na ekranu, svaki ocijenjen zbog svog dubokog uticaja, istorijske autentičnosti i magnetnih izvođenja koja su oživjela ove legendarne likove. Otkrijte kako su ovi epski likovi zauvjek urezali sebe u srca i umove gledalaca, čuvajući duh Vikinga kroz vjekove, prenosi collider.com, koji je sastavio ovu listu.

10. Kjartan the Cruel -'The Last Kingdom' (2015 - 2022)

"The Last Kingdom" prati Uhtreda iz Bebanburga (Aleksander Drejmon), saksonskog plemića koji se nalazi u dilemi između svoje saksonske baštine i vaspitanja među Vikingima. U bogatom svijetu likova koji nastanjuju seriju, jedna figura se ističe - Kjartan (Aleks Beket). Kao nemilosrdni vikinški antagonista, Kjartanova prisutnost ubrizgava seriji intenzivan spoj napetosti i intrige, ostavljajući gledaoce na ivici svojih stolica.

Unutar sveta Poslednjeg kraljevstva, Kjartanova ličnost izranja kao moćna sila s kojom se treba suočiti. Sa lukavim ponašanjem, postaje protivnik Uhtredu i njegovim saputnicima, postavljajući izazove koji testiraju njihovu hrabrost na svakom koraku.

.
foto: Printscreen YouTube

9. Prince Einar -'The Vikings' (1958)

U nezaobilaznom filmu iz 1958. godine, 'The Vikings', Kirk Daglas pruža moćnu izvedbu kao vikinški princ Einar, koji je rastrgan između vjernosti prema svom ocu i želje za moći. Karakter Einara je uzbudljiva mješavina bijesnog ratnika i emocionalno ranjive osobe.

Kirk Daglasova interpretacija Einara je zanosno prikazivanje puta mladog Vikinga od impulzivne ambicije do zrelog vođstva. Njegovo prisustvo na ekranu zarobljava publiku, prikazujući Einarovu borbu da održi ravnotežu između dužnosti i lične ambicije. Kao jedan od najpamtljivijih likova u filmskoj istoriji, Einar postaje simbol ljudskog rasta i transformacije.

.
foto: Printscreen YouTube

8. Floki - 'Vikings' (2013 - 2020)

U epskoj seriji 'Vikings', Gustaf Šarsgard pruža zaista izvanrednu izvedbu kao tajanstveni i egzcentrični lik, Floki. On služi kao Ragnarov čovjek od poverenja i neupitno mu je vjeran.

Egzcentričnost Flokija postaje definirajuća osobina njegovog lika. Njegovi postupci ostaju nepredvidljivi dok ide uz zvuke svojih vlastitih bubnjeva. Njegov nekonvencionalni pristup životu privlači gledaoce bliže njegovoj tajanstvenoj prirodi, ostavljajući ih željnim da otkriju tajne koje leže ispod njegovog neobičnog spoljnog izgleda.

.
foto: Printscreen YouTube

7. Thors Snorresson - 'Vinland Saga' (2019 - )

"Ulazeći u fascinantni svijet animea, Vinland Saga nas upoznaje sa legendarnim vikinškim ratnikom, Torsom Snoresonom, čiji glas oživljava talentovani Naoja Učida. Pratite Torsa dok se razvija iz bijesnog i iskusnog ratnika u čovjeka koji traži utjehu u naručju mirnog porodičnog života. Njegova želja za svijetom slobodnim od nemilosrdnih čeljusti nasilja i rata postaje pokretačka sila koja ga izdvaja u ovoj epskoj priči velikih razmera.

Ipak, sudbina ima način da sustigne čak i najodlučnije duše, i Tors se suočava sa prošlošću koju je pokušao ostaviti iza sebe. Emocionalna dubina njegovog povratka u svijet vikinških ratnika je ništa manje nego impresivna. Dok se bori sa duhovima svoje prošlosti i sukobom svojih novih uvjerenja, Tors postaje oličenje konfliktnih emocija, pružajući gledaocima dirljiv prikaz unutrašnjih sukoba i kompleksnosti ljudske prirode.

.
foto: Printscreen YouTube

6.Bjorn Ironside - 'Vikings' (2013 - 2020)

Najstariji sin Ragnara Lotbroka, Bjorn Ajronsajd (Aleksander Ludvig) je moćan lik u seriji Vikinga. Dokazuje se kao dostojan nasljednik očeve baštine. Malo ko može da se nada da će se izjednačiti s njegovom borbom i avanturističkim duhom.

Bjornov lik istražuje neistražene teritorije, vodi svoj narod na hrabre ekspedicije i pokušava da prevaziđe gubitke i izdaju dok se priprema za borbu u nekim od najtežih bitaka u svom životu.

.
foto: Printscreen YouTube

5. Hiccup Horrendous Haddock III - 'How to Train Your Dragon' (2010)

Fiktivni animirani lik iz malog fiktivnog vikinškog grada postao je osnivač franšize koju danas obožava hiljade fanova. Hikap (glasom Džej Barušel) je počeo kao neugodni tinejdžer koji je želio ništa više nego da ga njegova zajednica prepozna kao saputnika u lovu na zmajeve. Međutim, kada sretne Noćnog Furija i ima priliku da ga ubije, jednostavno ne može – to je bio početak predivnog prijateljstva.

Daleko od toga da je bio mladi nesigurni tinejdžer kakav je nekad bio, fanovi su ga gledali kako postaje hrabar odrasli čovjek sposoban da vodi svoj narod u bitku.

.
foto: Printscreen YouTube

4. Lagertha - 'Vikings' (2013 - 2020)

Kada se istražuje svijet izvanrednih Vikinga, ne može se zanemariti neukrotiva Lagerta, čiji je lik odigrala talentovana Ketrin Vinik u seriji Vikinga, ništa manje nego impresivno. Kao supruga Ragnara Lotbroka, Lagerta stoji visoko, oslobađajući se društvenih normi i prkoseći tradicionalnim rodnim ulogama. S nepokolebljivim duhom i srcem ratnice, postaje simbol snage za gledaoce širom svijeta.

Priča Lagerte u seriji Vikinga svjedoči o njenoj nepokolebljivoj odlučnosti i čvrstoj posvećenosti svom putu. U Lagerti, publika pronalazi zanimljiv lik čiji se nasljeđe proteže daleko izvan okvira ekrana.

Lagerta
foto: Printscreen YouTube

3. Buliwyf - 'The 13th Warrior' (1999)

'The 13th Warrior' prati priču o Bulivifu (Vladimir Kulić), formidabilnom vođi Vikinga i liku legendarne slave. Sa strategijskim genijem i stoičkim držanjem, Bulivif komanduje poštovanjem i divljenjem svojih saputnika ratnika. Njegovo vođstvo inspiriše nepokolebljivu lojalnost, čime čvrsto utemeljuje svoje mjesto među najvećim vikinškim likovima u filmskoj istoriji.

Dok se epska saga odvija, publika se uvlači u priču o avanturi, zajedništvu i herojstvu, svjedočeći Bulivifovoj nepokolebljivoj hrabrosti dok bespogovorno vodi svoje ljude kroz opasne izazove.

.
foto: Printscreen YouTube

2. Amleth - 'The Northman' (2022)

Glumac neuporedivog fizičkog prisustva i zadivljujuće, kamaleonske vještine, dobitnik Emija, Aleksander Skarsgard, pružio je jednu od svojih najboljih izvedbi u filmu 'Northman', kao moćni vikinški princ koji traži osvetu za ubistvo svog oca.

Nakon izuzetno uspješnih horor filmova 'Vještica' i 'Svetionik', Robert Egers je prenio svoju karakterističnu pažnju na detalje u ovu relativno više budžetnu produkciju koja je na blagajni ostvarila samo solidan uspjeh, ali će vjerovatno razviti kultni status zahvaljujući dubokim istorijskim detaljima, odličnim akcijama i snažnim izvedbama.

.
foto: Printscreen YouTube

1. Ragnar Lothbrok - 'Vikings' (2013 - 2020)

Nesumnjivo, najkultniji vikinški lik koji je zasijenio televizijske ekrane je Ragnar Lotbrok (Trevis Fimel), u popularnoj TV seriji Vikinzi. Njegova evolucija od farmera do strašnog vođe i legendarnog junaka je fascinantna. On je glavni protagonist serije.

Fimelova interpretacija legendarnog vikinškog poglavice je zanosna kombinacija lukave strategije, neumorne ambicije i kompleksnih emocija. Često ga hvale obožavaoci koji dijele opšte mišljenje da nije bilo nikog prikladnijeg da igra ovu ulogu.

.
foto: Printscreen YouTube

Bonus video: