Deset najboljih akcionih filmskih zvijezda iz 90-ih

Ono što je činilo ovu deceniju toliko važnom za akcione filmove bili su jednako kultni i zabavni glavni glumci koji su privukli publiku u bioskope. Ovi nezaboravni glumci postali su zaštitni znak decenije i konstantno se citiraju i jednako su prepoznatljivi kao filmovi u kojima su igrali

5845 pregleda 4 komentar(a)
Pirs Brosnan, Foto: Printscreen YouTube
Pirs Brosnan, Foto: Printscreen YouTube

Ni jedna decenija nije bilo toliko revolucionarna za žanr akcije kao devedesete. S takvim monstruoznim hitovima kao što su Terminator 2: Judgment Day i The Matrix, akcioni filmovi postali su sve više prepoznatljivi kao filmska dostignuća visoke kvalitete umjesto besmislenog zabavljanja. Ova decenija je vidjela mnogo uspjeha na blagajnama i kod kritičara koji su jednako vjerovali da će osvojiti Oskara koliko privuče publiku u bioskope.

Ono što je činilo ovu deceniju toliko važnom za akcione filmove bili su jednako kultni i zabavni glavni glumci koji su privukli publiku u bioskope. Ovi nezaboravni glumci postali su zaštitni znak decenije i konstantno se citiraju i jednako su prepoznatljivi kao filmovi u kojima su igrali. Iako se kvalitet nekih njihovih filmova razlikuje, ne može se poreći uticaj koji su ovi zvijezde ostavile kako bi devedesete godine postale neke od najboljih godina za žanr akcije, prenosi collider.com, koji je sastavio ovu listu.

10. Stiven Sigal

Nisu mnogi glumci poput Stivena Sigala mogli jedinstveno da iznesu besprekornu zahtjevnu ulogu akcionog junaka. Uvijek igrajući tvrdoglavog policajca ili vojnika, Sigalovi filmovi devedesetih bili su puni avantura i puni akcije. Njegovi likovi obično su djelovali kao jedan čovjek koji se suočava sa nepremostivim brojem negativaca.

Svojim brzim potezima i prepoznatljivom punđom, Sigal je tokom godina stekao mnogo pratilaca zbog svojih zabavnih, iako često besmislenih, akcionih filmova.

Stiven Sigal
foto: Printscreen YouTube

9. Žan Klod van Dam

Žan Klod van Dam, belgijski majstor borilačkih vještina, ima dugačak spisak veoma zabavnih akcionih filmova koji prikazuju njegove impresivne akrobatske i borilačke vještine. Obično igrajući neustrašive borce ili kompetentne borce, njegovi likovi uvijek pobjeđuju kriminalce ili zločince bez ikakvog napora.

Nakon što se već proslavio filmom "Kickboxer" iz 1989. godine, njegova karijera u Holivudu zaista je procvjetala početkom devedesetih godina sa filmovima poput "Universal Soldier" i "Hard Target". Iako su neki od njegovih filmova tokom tog vremena bili uspješni, a neki manje, svi su i dalje šarmantni ali zabavni filmovi koji ne bi bili isti ili se ne bi pamtili danas bez van Damove kul ličnosti.

Žan Klod van Dam
foto: Printscreen YouTube

8. Tom Kruz

Nedavno nakon uspjeha svojih hitova iz osamdesetih poput "Top Gun" i "Rain Man", Tom Kruz je dominirao devedesetih godina svojim vodećim ulogama u nekim od najupečatljivijih filmova decenije. Međutim, prvi dio serijala "Mission Impossible" pretvorio ga je u ikonu u franšizi koja i danas snažno traje.

Žanr akcije i špijunaže doživio je veliki uspjeh i popularnost u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući Kruzu i njegovoj sposobnosti da unese kul vajb i samopouzdanje u ulogu agenta IMFa Itana Hanta. Gledaoci 1996. godine bili su počašćeni ovom uzbudljivom i kultnom izvedbom koja je pomogla da se Kruz svrsta među najpoznatije filmske zvijezde i popularnost koja i danas raste u modernoj filmskoj eri.

Tom Kruz
foto: Printscreen YouTube

7. Linda Hamilton

"Terminator 2: Judgment Day " predstavio je Lindu Hamilton u ulozi koja je definisala njenu karijeru, kao snažnu i sposobnu 'survivalisticu', Saru Konor. Njena uloga i lik bili su od suštinskog značaja za promjenu percepcije uloga žena u žanru akcije i pokazali su potencijal za buduće filmove akcije koje predvode žene.

Režiser Džejms Kameron je dokazao da može da stvori uvjerljive ženske protagonistkinje u svojim pričama, kao što su " Aliens" i "Avatar". Sa njenom pomoći, njih dvoje su stvorili jedan od najikončnijih i najtvrđih ženskih likova u istoriji kinematografije.

Linda Hamilton
foto: Printscreen YouTube

6. Džeki Čen

Sa svojom dugogodišnjom karijerom kao talentovani borac i kaskader, Džeki Čen postao je izuzetno popularna i prepoznatljiva figura u žanru borilačkih vještina. Sa svojim brzim borbenim vještinama i šarmom koji osvaja, on je odgovoran za neke od najzabavnijih i najsmješnijih akcionih filmova koje su devedesete godine imale da ponude.

Iako je snimio mnoge sjajne filmove osamdesetih poput " Police Story" i " Armour of God", devedesete su ga lansirale u zvijezde sa filmovima kao što su " The Legend of Drunken Master" i "Rush Hour".

Džeki Čen
foto: Printscreen YouTube

5. Pirs Brosnan

Nakon filma "Licence to Kill" iz 1989. godine, popularni serijal o Džejmsu Bondu doživio je dugu pauzu bez jasnog pravca u kojem će se franšiza razvijati u budućnosti. Srećom, kultni britanski špijun nije dugo ostao neaktivan, jer je dobio punokrvni povratak pun akcije s filmom "GoldenEye" iz 1995. godine, u kojem je Pirs Brosnan bez problema preuzeo ulogu agenta 007.

Brosnan će se pojaviti u još četiri nastavka serijala, postajući jedan od najboljih glumaca koji su tumačili ovu ulogu. Njegova brza i energična izvedba Bonda donijela je osvježenje ovom liku i učinila ga relevantnim tokom decenije.

Pirs Brosnan
foto: Printscreen YouTube

4. Vil Smit

Vil Smit je zaista bio na vrhuncu svojih moći tokom devedesetih godina. Sa uspješnom karijerom repera i nezaboravnom ulogom u NBCovoj seriji "The Fresh Prince of Bel-Air", dokazao je da može preuzeti odgovornost vodećeg glumca i zablistati u velikim holivudskim blokbasterima.

"Independence Day" i "Man In Black" postali su najprofitabilniji filmovi svojih godina, dokazavši da je Smit pravi izbor za ulogu simpatičnog akcionog junaka.

Vil Smit
foto: Reuters

3. Nikolas Kejdž

Nikolas Kejdž savršeno je utjelovio duh akcionog žanra devedesetih godina, sa svim njegovim zabavnim i sjajnim osobinama. Sa nizom ogromnih hitova i čak jednim Oskarom za najboljeg glumca, Kejdžova karijera postala je nezaustavljiva, potvrđujući njegov status zvijezde.

Sa svojim jedinstvenim šarmom i sklonostima da se potpuno posveti svojim izvedbama, publika je znala da je pred njom izuzetno zabavna vožnja kada god bi Kejdž stao pred kameru. Filmovi poput "Face/Off", "The Rock" i "Con Air" pokazali su Kejdža u njegovom elementu.

Nikolas Kejdž
foto: Shutterstock

2. Kijanu Rivs

Kijanu Rivs stekao je reputaciju svojim ranim uspjesima u žanru, kao što su uzbudljive glavne uloge u filmovima "Point Break" i "Speed". Međutim, uloga koja je promijenila tok njegove karijere stigla je s početkom novog vijeka, kada je igrao kulrnu ulogu herojskog izabranika, Nea, u trilogiji "The Matrix" rediteljskog dvojca Vačovski.

Ova uloga učinila je da Rivs postane poznat širom svijeta i dovela je do mnogih drugih uloga vodećeg glumca tokom 2000-ih. Kasnije, 2010-ih godina došlo je do obnove njegovog statusa akcijske zvezde s filmom "John Wick" iz 2014. godine, što je samo učvrstilo njegovu popularnost.

Kijanu Rivs
foto: Shutterstock

1. Arnold Švarceneger

Nema sumnje u monumentalni uticaj Arnolda Švarcenegera na žanr akcije i popularnu kulturu. Sa karijerom koja se proteže decenijama, "Governator" je bio u punoj snazi tokom devedesetih godina, kada su njegovi filmovi postali neki od najprofitabilnijih filmova decenije.

Švarceneger je već obezbijedio svoju slavu ulogama u filmovima "The Terminator", "Conan The Barbarian" i "Predator" tokom osamdesetih godina, ali mnogi bi se složili da su devedesete bile vrhunac njegove dominacije na blagajnama. Filmovi kao što su " Kindergarten Cop", "True Lies" i posebno "Terminator 2: Judgment Day" podigli su njegov status, čineći ga jednim od najplaćenijih glumaca i traženom slavnom osobom koja nije mogla da ne zabavi publiku.

Arnold Švarceneger
foto: Shutterstock

Bonus video: