Lažna uzbuna oko "Heroja Halijarda", film u bioskopima od 12. oktobra

Film "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića do sada nije javno prikazivan, a izazvao je brojne polemike nakon projekcije inserata na poslovnom forumu Sarajevo film festivala u avgustu, kada su pojedini ocijenili da je u pitanju film koji "promoviše četnički pokret".

6111 pregleda 23 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Instagram/heroji.halijarda
Foto: Instagram/heroji.halijarda

Projekcija filma "Heroji Halijarda" u Podgorici nije sinoć otkazana, film će biti na repertoaru bioskopa Cineplexx u Tržnom centru "Big Fashion" od 12. oktobra, kada je planiran i početak bioskopske distribucije.

Pojedini mediji iz Crne Gore, ali i Srbije juče su prenijeli informaciju da je projekcija otkazana, pozivajući se na objavu Radio-televizije Crne Gore u kojoj je navedeno da je više građana uputilo protest, jer se navodno radi o nacionalističkoj propagandi, pa je zbog toga otkazana projekcija.

Posle nekoliko sati RTCG je uklonila vijest bez ikakvog objašnjenja a iz uredništva javnog servisa nisu odgovorili na pitanje "Vijesti" o razlozima za objavljivanje, potom i povlačenje ove informacije.

RTCG, Heroji Halijarda
foto: RTCG/Screenshot

Ova vijest se vrlo brzo proširila društvenim mrežama uz najrazličitije komentare podrške i osude navodne zabrane prikazivanja filma.

Na upit Cineplexxu putem njihove zvanične Facebook stranice, rečeno je da će termini projekcija biti poznati od utorka, kada, po običaju, izlazi program za narednu sedmicu.

"Film je na redovnom repertoaru od 12.10. Termini će biti objavljeni u utorak kada izlazi novi repertoar", piše u odgovoru.

Film "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića do sada nije javno prikazivan, a izazvao je brojne polemike nakon projekcije inserata na poslovnom forumu Sarajevo film festivala u avgustu, kada su pojedini ocijenili da je u pitanju film koji "promoviše četnički pokret".

"U proljeće 1944, u trenutku završnice Drugog svjetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svjetskog vazduhoplovstva, poznata kao 'Operacija Halijard'. U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški nasljednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dvije strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji cijeli jedan narod odvode u sunovrat", piše u opisu na sajtu Cineplexxa.

Svečana premijera filma najavljena je za 10. oktobar u Beogradu, u MTS dvorani, a na konferenciji za novinare u bioskopu "Roda" petog oktobra je upriličena projekcija filma za novinare.

Scenario potpisuje reditelj Radoš Bajić, a koscenaristi su Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević. U filmu glume: Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Steven William Moore, Čubrilo Čupić, Nina Nešković i mnogi drugi...

Bonus video: