Zbog uloge savladala turski jezik

Glumica Lidija Kordić priča o tome kako je dobila ulogu u filmu i seriji “Ataturk 1881-1919”

4360 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crnogorska glumica Lidija Kordić igra značajnu ulogu u filmu i seriji “Ataturk 1881-1919” režisera Mehmeta Ade Oztekina.

Mlada glumica dobila je zadatak da utjelotvori lik Bugarke Dimitrine Kočaeve, poznatije kao Miti koja je bila najveća Ataturkova ljubav.

“Zbog različitih vjera, njen otac to nije podržavao i na kraju nisu mogli biti zajedno. Miti je za Bugare vrlo posebna žena. Bila je prelijepa, vrlo obrazovana i bogata. Otac joj je bio general Stilijan Kovačev kojeg u filmu i seriji igra Darko Perić”, ispričala je Kordić za Klix.ba.

Kasting za ovo kinematografsko ostvarenje bio je zahtjevan, posebno zbog toga što mlada glumica nije znala jezik.

“Prvo sam snimila self-tape. Dakle, snimala sam samu sebe na aparatu. Poslali su mi scenu koja je zapravo bila monolog na turskom na kojem ne znam nijednu riječ. Imala sam tri dana da to naučim. Imala sam engleski prevod, ali sam morala govoriti na turskom. To sam poslala, ali nisam bila zadovoljna. Volim jezike, ali to mi je bio izazov”, ispričala je.

Njena agentkinja Anila Gajević joj je nakon nekoliko dana rekla da su oni zainteresovani za nju. Pozvali su je na kasting uživo, te je morala otputovati za Istanbul.

“Otišla sam tamo. Bila sam opuštena jer nisam znala nikoga. Nisam imala šta da izgubim. Uradila sam taj monolog, ovog puta na engleskom i rekli su mi da mi nisu vjerovali da ne znam ni riječ turskog kad su pogledali video koji sam snimila. Sastanak s njima je bio zanimljiv. Tad sam upoznala Mehmeta i nisam znala da će on biti režiser. Bio je super prema meni. Naši narodi i atmosfera su slični”, ispričala je.

Na kasting je došao i glavni glumac Aras Bulut Iynemli da upozna Lidiju. Njena opuštenost im se naročito dopala. Naravno, izuzetnu čast joj predstavlja prilika za rad na nečemu ovakvom.

“Mislim da to ne bi bilo fer porediti turske i naše produkcije. Istanbul ima oko 23 miliona stanovnika i mnogo više standarde s tim dolaze i veća ulaganja u kulturu. Da mi imamo bar dio toga, sigurna sam da bi mnogo više i radili, zato se nadam da će konačno početi da se ulaže i u našu kulturu jer nismo svjesni šta sve imamo”, nada se ona.

Dodala je da su oni stvarno jako organizovani i spremni na sve.

“Puno rade. Imaju serija koje se snimaju po pet godina. Jako su uvježbani. To ide mnogo brže kod njih, ali nismo ni mi toliko daleko. Ono što je bilo teško jeste komunikacija na engleskom jeziku, a vrlo malo ljudi tamo ga govori”, navela je.

Bonus video: