Filmovi koji su uništili karijere brojnih glumaca

Holivudski svijet je nepostojano mjesto; jednog dana možete biti najprivlačnija figura industrije, a već sjutra Vas svi zaobilaze

15754 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: REUTERS
ilustracija, Foto: REUTERS

Skoro svako bi danas volio da bude dio Holivuda, ali ta industrija nije puki sjaj, šljokice i žurke. Svijet glume je žestok za one koji žele nešto da postignu u njemu. Zaista, oni kao što su Leonardo Dikaprio, Vil Smit, Robert de Niro, Meri Strip i Dženifer Lorens stekli su svoji slavu, zahvaljujući pažljivo isklesanoj javnoj figuri, te pažljivom i preciznom biranju uloga.

Međutim, Holivudski svijet je nepostojano mjesto; jednog dana možete biti najprivlačnija figura industrije, a već sjutra Vas svi zaobilaze, jer treba osloboditi prostor za sljedeću novu perspektivnu osobu. S druge strane, imamo brojne zvijezde koje su spasile svoje karijere samo jednim filmom, kao što su Metju Mekonahi i Robert Dauni Mlađi koji su preko noći postali filmski heroji.

U svom članku “Faroutmagazine” nabrojao je deset glumaca koji su ubili svoju karijeru ulogom samo u jednom filmu. Glavni razlozi su ili veoma katastrofalan film, ili dživotno povezivanje glumca samo sa tom jednom neuspješnom ulogom.

10. Elizabet Berkli- “Showgirls” (Pol Verhoven, 1995)

Možda mislite da gluma u novom filmu nizozemskog provokatora i izvanrednog filmskog režisera Pola Verhovena mora biti dobar potez u karijeri jedne glumice. Nažalost za Elizabet Berkli to jednostavno nije bio slučaj. Osim toga što je sam film bio u potpunosti iskrivljen, ismijan, kontroverzan, te previše amaterski ili jednostavno loš, Berklijina izvedba je takođe bila užasna.

Glumeći skitnicu-plesačicu Nomi Malon, Berkli je bila ta koja je ponijela svu težinu erotskog trilera na svojim leđima. Nažalost, većina kritičara se složila da je njena gluma bila užasna. Iako smo je kasnije vidjeli u nekoliko manjih sporednih uloga, ništa se ne može uporediti sa glavnom ulogom u ovom dugometražnom filmu popularnog režisera.

9. Linda Bler- “The Exorcist” (Vilijam Fridkin, 1973)

Film “The Exorcist” je priznan jednim od najboljih horor filmova svih vremena, te je donio veliku slavu režiseru Vilijamu Fridkinu i glumcima kao što su Elen Berstin i Maks fon Sidou. Međutim, glumica Linda Bler, koja je imala tešku ulogu djevojčice koju je obuzeo duh, nije imala toliko sreće. Publika ju je prozvala “demonskom djevojčicom iz “The Exorcist”.

Iako je dobila zlatni glubus za najbolju sporednu ulogu u ovom filmu, nakon njega dugo nije imala novih uloga, a posebno uspješnih, te je odlučila da napušti glumačku industriju.

8. Sofija Kopola- “The Godfather: Part III” (Frensis Copola, 1990)

Danas, Sofija Kopola je najviše poznata po svojoj režiserskoj karijeri, posebno u filmovima “The Virgin Suicides”, “Lost in Translation” i “Priscilla”. Međutim, na početku njene karijere, ljudi su je poznavali samo kao ćerku poznatog Frensisa Kopole. 80-ih i 90-ih godina, Sofija je uživala u glumačkim ulogama u filmovima svog oca, kao što su “Rumble Fish” i “Godfather: Part III”.

Ipak, posljednji dio Kopolove kultne trilogije “Kum” nije prošao toliko dobro kao prethodna dva dijela, a mnogi krive Sofiju za loš kvalitet filma. Kasnije je cijelo iskustvo u trećem dijelu Kuma Sofija opisala kao nelagodno, zbog čega je ostavila karijeru ispred kamere i prešla u režiserstvo. Njen debitantski film u karijeri režiserke bio je “The Virgin Suicides” 1999. godine.

7. Tejlor Kič- “John Carter” (Endrju Stenton, 2012)

U jednom trenutku krajem 2000-ih godina, američki glumac Tejlor Kič uživao je u životu na samom vrhu holivudske industrije i čak se družio sa osobama poput Olivera Stouna i Blejk Lajvli. Iste godine njegova karijera se raspala. 2012. godine izašao je Diznijev akcijski naučno-fantastični film “John Carter,” pravi haos od filma koji je kasnije uzdrmao i cijelu filmsku industriju.

Ovaj film je prošao toliko katastrofalno komercijalno i kritički loše da je postao poznat kao najveća filmska bomba svih vremena. Stoga, Kič jednostavno nije mogao da se spasi od posljedica uticaja filma na njega i njegovu karijeru. Od tada je glumio u različitim filmovima i TV serijama, ali nikada više nije uspio da obezbijedi sebi solidnu karijeru.

6. Džejk Lojd- “Star Wars Episode I: The Phantom Menace” (Džordž Lukas, 1999)

Kada je 1977. godine izašla naučno-fantastička franšiza “Star Wars”, Holivud je oživio. Cijelu deceniju “Star Wars” je bio jedna od najpopularnijih franšiza kinematografije, ali kada je bilo objavljeno da će sljedeće dijelove režisirati Džordž Lukas, cijeli filmski svijet se pomamio.

Koncentrišući se na uspjeh Darta Vadera, od njegovih skromnih početaka od Anakina Skajvokera do Lorda Sita, Lukas je odlučio da nađe mladog glumca koji bi igrao glavnu ulogu. Glumac kojeg je odabrao bio je Džejk Lojd, dječak čiju su ulogu obožavatelji i kritičari uveliko osudili. Nakon toga, Lojd je odlučio da potpuno napusti industriju filmova.

5. Demi Mur- “G.I. Jane” (Ridli Skot, 1997)

U svojoj autobiografiji “Inside Out”, glumica Demi Mur je nazvala svoju ulogu u ovoj ratnoj drami Ridlija Skota “ponosom njene profesionalne karijere”. Ovo je dobar stav za nekoga ko se drži svojih odluka, jer je “G.I. Jane” doživio fijasko u komercijalnom i kritičkom smislu, te je sama Mur dobila nagradu sa najgoru glumicu za ulogu u njemu.

Odmah nakon izlaska Skotovog filma, Mur je nestala sa naših ekrana kako bi se fokusirala na porodici. Uprkos tome što je dobila par pohvala za glumu u “Margin Call” and “The Unbearable Weight of Massive Talent”, većina njenih narednih uloga je ostalo zasijenjeno u filmskoj industriji.

4. Majk Majers- “The Love Guru” (Marko Šnabel, 2008)

Do sredine 2000-ih godina, kanadski komičar Majk Majers je bio na vrhuncu svoje karijere. Njegova poznata i hvaljena uloga u franšizi “Austin Powers” završila se 2002.godine. 2007.godine, preuzeo je škotski akcenat i odglumio u “Shrek the Third”. Uprkos tome, vjerovatno zaslijepljen samopouzdanjem ili pohlepom, odglumio je u “The Love Guru”.

U ovom filmu, ismijava se karakter Majersa, amerikanac koji je odrastao u Indiji. Za ulogu u ovom filmu Majers je dobio par nagrada ozloglašenog Razzie-ja, te ga više nijesmo gledali u glavnim ulogama. Iako se glasno vratio na naše ekrane u netfliksovoj seriji “The Pentaverate”, čini se da je njegova filmska karijera odavno počela da tone.

3. Brendon Rut- “Superman Returns” (Brajan Singer, 2006)

Kada je Brendon Rut dobio ulogu sljedećeg čovjeka od čelika u Singerovom filmu “Superman Returns”, svi su se šokirali koliko zapravo liči Kristoferu Rivu. Singer se nije fokusirao na prepravljanje originalnog karaktera kao što je u “Batman Begins”, te je Rutova verzija Supermena počast originalnoj verziji 1970-ih.

Nažalost, Rutova simulacija Riva je bila neoprezna, te se osjećaj originalnosti izgubio. Godinu dana nakon toga, imao je ulogu u filmu “Fling”, a kasnije se više nije ni pojavljivao u glavnim ulogama.

2. Džejden Smit- “After Earth” (M. Najt Šjamalan, 2013)

Ovaj naučno-fantastični triler M. Najta Šjamalana drugi je po redu film koji je zabilježio duo Vila Smita i njegovog sina Džejdena, nakon “The Pursuit of Happyness” koji je dosta inferiorniji. Iako odgovornost za neuspjeh nije Džejdenova koji je tad imao svega 15 godina, film je svakako ostavio trag na njegovoj karijeri.

Iako se nakon tri godine snimio u Baz Larmanovom filmu “The Get Down”, jasno je da je ova distopijska priča Šjamalana katastrofalno uticala na Džejdenovu karijeru. Kao što je Vil napisao u svojim memoarima, “film je bio kutija bez dna koja je doživjela neuspjeh, a što je najgore od svega, sada Džejden najviše ispašta zbog toga.”

1. Džon Travolta- “Battlefield Earth” (Rodžer Kristijan, 2000)

Karijera američke filmske ikone Džona Travolte pravi je rolerkoster. Nevjerovatnom brzinom je stekao popularnost nakon Brajan de Palmovog filma 70-ih “Carrie”, a već sljedeće decenije njegova karijera je krenula ka dnu nakon izlaska filma “Blow out” 1981.godine.

Niko drugi osim Kventin Tarantina ne bi mogao da mu vrati uspješnu karijeru. Travolta se snimio u njegovom kultnom filmu “Pulp Fiction” 1994.godine, kada je opet stekao filmski uspjeh i kritičarske pohvale. Međutim, njegova uloga u “Battlefield Earth” opet ga je zakopala kao glumca.

Bonus video: