KOLIKO OPASNO MOŽE BITI NA SNIMANJU FILMOVA

Najbizarnije smrti na setovima

Na setu “Deadpool 2” poginula je kaskaderka, dok se Tom Kruz povrijedio snimajući nastavak “Nemoguće misije”
249 pregleda 2 komentar(a)
Top Gun, Tom Kruz, Foto: Twitter
Top Gun, Tom Kruz, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.02.2019. 01:02h

Protekla nedjelja za učesnike akcionih filmova nije bila najsjanija. 

Naime, kaskaderka je u ponedjeljak izgubila kontrolu nad motociklom i zabila se u staklo studija koji se nalazi u centru Vankuvera. Iako je prije toga isti manevar uspješno izvela četiri puta, zadnji put je probila staklo i poginula. Cijela ekipa filma “Deadpool 2” u kojem su glavne zvijezde Rajan Rejnolds i Džoš Brolin ostala je u šoku. 

Svega nekoliko sati ranije na snimanju šestog nastavaka “Nemoguće misije” teško je povrijeđen glavni glumac Tom Kruz. Dok je skakao sa zgrade na zgradu krivo je procijenio i promašio zgradu te se zabio u zid. Cijelo je vrijeme visio na sajlama što mu je spasilo život, ali ipak je polomio nekoliko kostiju u nozi, zbog čega će snimanje filma biti odloženo barem nekoliko mjeseci. 

Ove posljednje nesreće samo su podsjetile koliko opasno može biti na snimanju filmova. Glumci, statisti i članovi filmskih ekipa ginuli su na najbizarnije načine. 

ZONA SUMRAKA (1983)

Glavnog glumca i dvoje djece ubila je elisa helikoptera. Ranih osamdesetih četvorica tadašnjih velikih rediteljskih zvijezda Steven Spielberg, Džo Dante, Džordž Miler i Džon Landis snimali su omnibus posvećen legendarnoj horor seriji Roda Serlinga. Svaki reditelj bio je zadužen za jednu priču. Zvijezda prve priče 'Time out' bio je Vik Morou koji je glumio rasistu koji za sve neuspjehe u životu krivi pripadnike drugih rasa. Dok su snimali prizore vijetnamskog užasa, helikopter korišćen na snimanju počeo je da pada. Elisa helikoptera odrubila je glavu Moriu, a poginuli su i dječji glumci sedmogodišnji Muca Din Li i godinu mlađi Rene Šin-Ji Čen. Nakon tragedije i višegodišnje sudske tužbe američka filmska industrija postrožila je pravilnike o sigurnosti na snimanjima filmova.

VRANA (1993) 

U pištolju iz kojeg su pucali na Brendona Lija zabunom je ostalo zrno koje ga je ubilo.

Vrana je trebala biti prvi veliki hit Brendona Lija, sina legendarnog majstora borilačkih vještina Brusa Lija. No glumac je, poput oca, umro u bizarnim okolnostima. Dok su snimali jednu scenu u Brendona je kolega glumac Majkl Masi trebao ispaliti metak. U pištolju su se trebali nalaziti ćorci, no budući da su u pređašnjim scenama ostali bez lažnih metaka, rekviziteri su odlučili da sami od pravih metaka naprave lažne bez zrna. No, nisu dobro prekontrolirali cijev u kojoj je ostalo zaglavljeno zrno od ranije runde lažnih metaka. Pucanj iz ćorka pogurao je zaglavljeno zrno koje se s udaljenosti od nekoliko metara zabilo u Lijev stomak. Operisali su ga, ali je ubrzo umro. Film je dovršen, ali ga Masi, koji je ispalio kobni hitac, nikad nije htio da pogleda. Godinama kasnije imao je noćne more i sebe je krivio za Brendonovu smrt. Umro je prošle godine.

SHARK! (1969)  

Kaskadera je pojeo pravi morski pas. I prije Spilbergovih “Ralja” morski psi izazivali su strah kod filmske publike. Davne 1969. godine jedan od najšokantnijih američkih reditelja Semjuel Fuler snimao je u Meksiku film o napadu morskog psa s Burtom Rejnoldsom u glavnoj ulozi. Od početka snimanja Fuler se svađao s producentima i oko filma je bila neka loša atmosfera. Sve se pretvorilo u pravi horor nakon što je kaskader ušao u more kako bi snimio scenu s morskim psom koji je trebao biti uspavan. No životinja se otela kontroli, napala kaskadera i izgrizla ga do smrti. Film je, nakon privremenog prekida, ipak dovršen, a producenti su čak u reklamnoj kampanji koristili tragediju za promociju. Zato je Fuler tražio da se njegovo ime makne sa špice.

TOP GAN (1986) 

Na snimanju filma je poginuo pravi pilot. Dok se svi ljubitelji filma uvijek rastuže na prizor u kojem gine Maverikov prijatelj i kopilot Gous, ne znaju kakva se stvarna tragedija dogodila na snimanju akrobatskih scena. Art Škol bio je ugledni akrobatski pilot kojeg su angažovali da izvodi vratolomije na setu Top Gana. Artov avion je misteriozno pao u Pacifik dok je izvodio akrobacije koje je dotad u životu napravio hiljadu puta. Ni avion ni Artovo tijelo nikad nisu pronađeni. Filmska ekipa je “Top Gan” posvetila Artovom životu i radu. 

POVRATAK MUSKETARA (1989) 

Jedan od glumaca ovog filma je pao sa konja i na smrt iskrvario. Glumac Roj Kiner teško se povrijedio na snimanju nastavka popularne sage o mušketirima koje su glumili Majkl Jork, Ričard Čemberlen, Oliver Rid i Frenk Finli. Pao je s konja i slomio zdjeličnu kost. iako se na prvi pogled činilo kako nije riječ o tako strašnom prelomu, glumac je hitno sa simptomima unutrašnjeg krvarenja prevezen u bolnicu u Madridu gdje je i umro.