Preminuo komičar Džeri Luis

Luis je tokom života stekao nadimak "Kralj komedije", a osim glume bavio se i pisanjem - bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu
268 pregleda 2 komentar(a)
Džeri Luis, Foto: Wikimedia Commons
Džeri Luis, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 20.08.2017. 18:41h

Džeri Luis, legendarni komičar koji je publiku širom svijeta oduševljavao najprije zajedno sa Dinom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge tokom pedesetih godina prošlog vijeka, preminuo je u 92. godini u svojoj kući u Las Vegasu, javljaju svjetski mediji.

Luis je jutros umro prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice, rekao je publicista Kendi Kazau, prenosi AP.

Američka agencija Luisa opisuje kao "komičara s licem kao od gume" i režisera čije su dobrotvorne emisije "Teleton" postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi, prenosi Tanjug.

Luis je tokom života stekao nadimak "Kralj komedije", a osim glume bavio se i pisanjem - bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu.

Rođen je 1926. godine, a debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma" 1949. godine.

Svjetsku slavu stekao je četrdesetih i pedesetih i godina prošlog vijeka, a uspješno je sarađivao s Dinom Martinom, s kojim je glumio u mnogim filmskim ostvarenjima.

Luis je postao zvijezda nastupajući uz Martina i zabavljujući publiku u noćnim klubovima, na televiziji i u filmovima.

Nakon što se duo Luis-Martin raspao 1956, tumačio je glavne uloge i režirao niz filmskih hitova kao što je "Otkačeni profesor".

Pored "Otkačenog profesora", Luis je postao najplaćeniji glumac u Holivudu, zahvaljujući filmskim ostvarenjima poput "Potrčka" (The Bell Boy), i "Muške Pepeljuge" (Cinderfella).

Slavu je stekao i na Brodveju, gdje je 1995. godine u drami "Prokleti Jenkiji" (Damn Yankees) ponio titulu najplaćenije zvijezde ikada.

Novije generacije ga znaju prije svega kao neumornog voditelja emisije "Teleton" čija je svrha bila sakupljanje novca za žrtve mišićne distrofije.

Povukao se iz filmske režije 1995, ali se na film vratio kao zvijezda drame iz 2016. "Maks Rouz".

Tokom prethodne decenije, reputacija američkog komičara ugrožena je zbog termina kojim je uvrijedio pripadnike LGBT zajednice tokom teletona 2007. godine, ali i čestim rasističkim "šalama" i komentarima upućenima suprotnom polu, uz desničarske stavove koje nije prikrivao posljednjih godina života.

Bonus video: