Za uspjeh Stivena Sigala nije zaslužna opklada

Razotkrivanje mita o karijeri čuvenog aikido majstora i aktera mnogih akcionih filmova

3566 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoji nešto vrlo neobično u vezi Stivena Sigala. Bez sumnje, on nosi status ikone o kakvom mnoge njegove kolege mogu samo da sanjaju, iako njegovoj filmografiji izričito nedostaje kvaliteta. Tako se može reći barem iz perspektive onih kojima se ne sviđaju njegovi jeftini akcijski filmovi.

Međutim, tu neobičnost takođe vidimo kod Sigalovog karaktera. Sigal je dobro poznat po svom ogromnom samopouzdanju koje često dolazi iz zablude. U kombinaciji sa tom nepokolebljivom vjerom u sebe ima i znanje borilačkih vještina i glume, te je najvjerovatnije zbog toga siguran da mu je predodređen ogromni uspjeh.

Međutim, zanimljiva je jedna anegdota o tome kako se glumac probio u holivudskoj industriji odmah nakon izlaska filma “Above the Law” 1988.godine.

Mnogo vjeruju da je Sigal ostvario svoju uspješnu karijeru zahvaljujući najneobičnijoj opkladi holivudskog agenta-velikana Majkl Ovica. Opklada je bila da je Ovic imao takvu uticajnu moć u svijetu zabave, da je od svakoga mogao napraviti zvijezdu, bez obzira na njegov talenat ili harizmu. Priča se da je ovom prilikom Sigal imao najmanje predispozicija da uspije u svijetu Holivuda… jer je u to vrijeme bio samo Ovicov trener aikidoa.

U suštini, većini Sigalovih uloga u filmovima nedostaje stvarni glumački talenat, iako je njegovo znanje borilačkih vještina u njima više nego fascinirajuće. Međutim, dok je toliko Sigalovih kasnijih radova često presnimljeno, a nekad i sa dublerima, neki od njegovih ranih pokušaja glume su još uvijek dobri, posebno njegova debitantska uloga.

Autlou Vern, stručnjak koji se bavi Sigalovom karijerom, jednom je o ovim glasinama napisao u svojoj knjizi “Sigalogija: Studija borilačkih filmova Stivena Sigala” sljedeće:

“Godinama kasnije, kada su Sigala ismijavali zbog gojenja i snimanja glupavih filmova, neki bi tvrdili da ono nije bila prava opklada, i da on nikada zapravo nije bio dobar borac, već da je dospio u filmove samo zbog svoje veze sa Ovicom”.

Vern je nastavio, objašnjavajući zašto je ova tvrdnja najvjerovatnije netačna:

“Ali sama uvodna špica filma ‘Above the Law’ poriče to. Već nakon dvije minute filma, on prevrće momke, maše rukama nevjerovatnom brzinom i diči se znanjem japanskog jezika”.

Sigurno se može reći da su mnogi bili impresionirani Sigalovom debitantskom ulogom, posebno Rodžer Ebert koji je rekao da je glumac znao da “igra nježno i pametno”, te da je imao “snažnu i posebnu prisutnost na platnu”, tako da ideja da Sigal duguje svoju karijeru jednoj opkladi Ovica je više zabavna, nego vjerovatna.

Istina je da je Sigalova karijera uspješna zahvaljujući njegovim jedinstvenim vještinama; bio je stručnjak za borilačke vještine i instruktor aikidoa, što mu je dalo značajan napredak u žanru akcionih filmova. Njegove veze u Holivudu su mu zasigurno pomogle na početku. Ipak, Sigalov uspjeh može se pripisati samo njegovom talentu, čak i ako je on prilično zbunjujuća figura.

M. ERAKOVIĆ

Istina je da je Sigalova karijera uspješna zahvaljujući njegovim jedinstvenim vještinama; bio je stručnjak za borilačke vještine i instruktor aikidoa, što mu je dalo značajan napredak u žanru akcionih filmova

Bonus video: