Filmovi koji su trebali imati drugačiji kraj

Neki od kultnih filmova koji su i dan danas popularni dobili su alternativni završetak koji ih je spasio od propasti

1928 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz filma "Titanik", Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz filma "Titanik", Foto: Printscreen YouTube

Tokom godina svjedočili smo brojnim nezaboravnim završecima filmova, završecima kojih se mnogi od nas čak bolje sjećaju od samih filmova, te nekima koji su toliko poznati da ih znaju i oni koji nisu ni film odgledali. Međutim, neki od tih kultnih filmova imali su alternativne završetke koji su se drastično razlikovali od onoga što smo vidjeli. "Index" magazin je sastavio listu 10 filmova koji su se završili na potpuno drugačiji način od planiranog.

10. "Titanik" (1997.)

Svima nam je poznat završetak Titanika: Džek Doson (Leonardo Dikaprio) umire, Rouz Devit Bjuketr (Kejt Vinslet) preživljava nesreću i živi dug i ispunjen život. I dok se taj aspekat nije promijenio u alternativnom kraju filma, scena u kojoj današnja Rouz (Glorija Stjuart) ispušta `Srce okeana` u Atlantik odigrala se drugačije.

Umjesto originalnog kraja u kojem Rouz nikome ne govori da je kod nje dijamant i ispušta ga sama u Atlantik, u alternativi Brok Lovet (Bil Pakston) je trebao da dotakne ogrlicu prije nego što je starija žena ispusti u dubine okeana. Najvjerovatnije, ovakav kraj bi samo donio neuspjeh filmu zbog nategnutog kraja.

9. "Alien" (1979.)

Naučno-fantastični horor klasik Ridlija Skota "Alien" završava se sa Elen Ripli (Sigorni Viver) koja zauvijek pobjeđuje Ksenomorfa prije nego što uđe u krio-san. Međutim, režiser je otkrio u intervjuu za "EW" da se njegova izvorna verzija filma trebala završiti na mnogo tmurniji način. U njoj je, naime, vanzemaljsko stvorenje otkinulo glavu Ripli.

8. "Seven" (1995.)

Postoji li film sa nezaboravnijim završetkom od filma "Seven" i bolnog vriska Dejvida Milsa (Bred Pit): "Šta je u kutiji?" Pa, triler Dejvida Finčera iz 1995. godine mogao je otići u više smjerova, prema "Telegraphu". Naime, postojalo je čak sedam alternativnih završetaka, uključujući onaj u kojem Vilijam Samerset (Morgan Friman) ubija Džona Doa (Kevin Spejsi) te jedan u kojem Mils puca u Samerseta kako bi ga spriječio od ubijanja Doa, i jedan koji uključuje mrtvog psa u kutiji.

7. "28 Days Later" (2002.)

"28 Days Later" režisera Danijela Bojla jedan je od najtransformativnijih filmova o zombijima u 21. vijeku i jedan od najboljih filmova 2000-ih godina. Film se završava sugestijom da će Džim (Kilijan Marfi), Selena (Naomi Haris) i Hana (Megan Berns) biti spašeni nakon što su pobjegli iz utvrđene vile.

Međutim, alternativni završeci ovog filma su daleko sumorniji i pretjeraniji. Jedna verzija završetka filma je bila dvosmislena saobraćajna nesreća, druga smrt Džimija, a treća otkriće ubijanje virusa potpunom transfuzijom krvi.

6. "Terminator 2: Judgment Day" (1991.)

Jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena, "Terminator 2: Judgment Day" režisera Džejmsa Kemerona, završava se scenom u kojoj se T-800 (Arnold Švarceneger) žrtvuje kako bi spasio Saru (Linda Hamilton) i Džona Konora (Edvard Ferlong) koji se zatim voze niz autocestu. U alternativnom kraju filma starija Sara Konor govori o Džonu koji postaje senator umjesto vojnika u ratu između naroda i vlasti.

5. "Clerks" (1994.)

Gotovo 30 godina nakon izlaska filma "Clerks" režiser Kevin Smit je na Tviteru podijelio scenu iz originalnog scenarija, gdje je prikazan prvobitni planirani završetak filma. U ovom alternativnom kraju Dante Hiks (Brajan O'Haloran) bude ubijen, što se razlikuje od konačnog završetka gdje Hiks samo uzima slobodan dan.

4. "Blade Runner" (1982.)

"Blade Runner" režisera Ridlija Skota odavno je poznat po svojim različitim verzijama, od kojih svaka ima malo drugačiji kraj. Kinoverzija završava se tako što Dekard (Harison Ford) i Rejčel (Sin Jang) odlaze iz Los Anđelesa uz Dekardov govor u pozadini o tome kako Gafove riječi ("Šteta što ona neće živjeti. Ali opet, ko živi?") ne zvuče istinito jer Rejčel nema životni vijek ograničen na četiri godine poput ostalih replikanata.

Režiserska verzija završila se dosta ranije u priči i lišena je "srećnog kraja" koji je studio nametnuo Skotu. U ovoj verziji se film završava kada se vrata lifta zatvore, a Dekard i Rejčel odlaze.

3. "Pretty Woman" (1990.)

"Pretty Woman", jedna od najboljih romantičnih komedija svih vremena, završava se tako, što Vivijan Vard (Džulija Roberts) i Edvard Luis (Ričard Gir) žive srećno do kraja života. Međutim, izvorni kraj scenarija bio je puno mračniji, te se film trebalo završiti, prema riječima Džulije Roberts, "tako što Edvard izbaca Vivijan iz auta, baca novac na nju i odlazi, ostavivši je u nekoj prljavoj ulici".

2. "Dr. Strangelove" (1964.)

Crna komedija Stenlija Kubrika "Dr. Strangelove" završava se jednim od najslikovitijih kadrova u istoriji filma, no zamalo je završila na daleko gluplji i manje destruktivan način. Prema "SlashFilmu", film je prvobitno trebalo da se završi tučom kolačima, tačnije pitama.

U alternativnom završetku izbije borba pitama u ratnoj sobi nakon što ruski diplomata Aleksej de Sadeskij (Piter Bul) baci pitu sa kremom na Turgidsona, ali slučajno pogodi predsjednika. Ubrzo svaki političar i general u prostoriji počinje da se gađa pitama u haosu koji bude sličan osjećaju rata.

1. "E.T. the Extra-Terrestrial" (1982.)

"E.T. the Extra-Terrestrial" je trebalo da ima mnogo drugačiji završetak u kojem je Eliot (Henri Tomas) još uvijek u kontaktu sa svojim vanzemaljskim prijateljem, otkrio je za "Yahoo Robert MacNaughton" glumac koji je bio u ulozi starijeg brata Tejlora. Ipak, režiser Stiven Spilberg je odabrao emotivniji završetak.

Bonus video: