Oppenheimer obilježio 2023. godinu

Objavljena IMDb lista najboljih ostvarenja u protekloj godini, na samom vrhu film Kristofera Nolana

7018 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz filma "Oppenheimer", Foto: UNIVERSAL PICTURES
Detalj iz filma "Oppenheimer", Foto: UNIVERSAL PICTURES

Krajem godine često se objavljuju liste filmova i serija koje su obilježile godinu, a IMDb je na društvenim mrežama objavio svoju onih ostvarenja koja su bila najbolja u 2023. godini. Rezultati su izvedeni na osnovu pregleda na stranici koja mjesečno ima 230 miliona pregleda.

1. Oppenheimer

U pitanju je film reditelja Kristofera Nolana koji se bazira na Pulicerom nagrađenoj knjizi “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” iz 2005. godine čiji su autori Kai Berd i Martin Šervin. Radnja filma prati fizičara iz stvarnog života Juliusa Roberta Oppenheimera koji radi na izradi prve atomske bombe. Knjiga, kao i film, detaljno opisuje život ovog naučnika, projekat Menhetn i, naravno, eksploziju koja je promijenila tok istorije.

2. Barbie

Film “Barbie” u kojoj se pojavljuje Margot Robi u ulozi legendarne lutke dominirao je kinima protekle godine. Deset dana nakon premijere film Barbie zaradio je nevjerovatnih 775 miliona dolara, a sa 1,38 milijardi dolara na računu, službeno je najuspješniji film ove godine. Barbie je ujedno postao najuspješniji film koji je Margot Robi snimila u karijeri.

“Barbi” je film koje uspješno prenosi šarm i duh originalne lutke, ali istovremeno postaje savremen i relevantan za današnje vrijeme.

3. Guardians of the Galaxy Vol. 3

Filmovi o superjunacima veoma su popularni posljednjih godina. Radnja filma se vrti oko Roketa Rakuna (glas Bradlija Kupera) kojeg tokom borbe teško povijedi Adam Varlok (Vil Polter). Kako bi mu spasili život, njegovi prijatelji moraju prvo otključati poseban genetički kod koji je u Roketa postavio ludi naučnik.

4. The Little Mermaid

U pitanju je fantastični mjuzikl režisera Roba Maršala. Ovo je adaptacija istoimenog animiranog filma iz 1989. godine koji se temelji na istoimenoj bajci Hansa Kristijana Andersena. Mjuzikl je dobio posebne pohvale za ručno rađenu animaciju, usklađenu muziku Hovarda Ašmana i Alana Menkena i igru glumaca. Pored toga, najviše pažnje je privukla glumica Afroamerikanka Hale Bejli koja igra glavnu ulogu Arijel.

5. John Wick: Chapter 4

Četvrti dio američkog neonoar akcionog triler filma iz 2023. godine režisirao je Čad Stahelski prema scenariju Šeja Hatena i Majkla Finča. Ovo je prvi film u serijalu koji nije napisao kreator franšize Derek Kolstad. Ovaj dio je dobio ogromne pohvale kod kritičara, te je zaradio preko 432 miliona dolara širom svijeta, tako je postao najuspješniji film franšize.

Radnja prati priču o Džonu Viku (Kijanu Rivs) koji se suočava sa svojim najsmrtonosnijim protivnicima do sad. Cijena za njegovu glavu raste i Džon Vik vodi svoju borbu protiv Visokog Stola na globalnom nivou. U potrazi za najmoćnijim igračima kriminalnog podzemnog svijeta, film vodi gledaoce u Njujork, Pariz, Osaku i Berlin.

6. The Super Mario Bros. Movie

Dok video-igre održavaju svoju popularnost, američki računarsko-animirani avanturistički film koji se temelji na franšizi Nintendo-vih video-igara “Mario” postaje sve aktuelniji. Prikazijvanje ovog avanturističkog animiranog filma u bioskopima je počelo u aprilu ove godine, dok će od decembra iste godine biti objavljen i na Netfliksovim platformama. Film je zaradio 1,36 milijardi širom svijeta, zbog čega je postao najprodavaniji film zasnovan na video-igrici, drugi najprodavaniji film 2023. godine i treći najprodavaniji animirani film.

7. Five Nights at Freddy’s

Fenomen zastrašujuće igrice pretvoren je u bioskopski doživljaj koji ledi krv u žilama i “Pet noći kod Fredija” prenosi nam na veliko platno. Majk Šmit (Džoš Hačerson), problematični čuvar, počinje noćni posao u Fredi Fazberovoj piceriji, gdje otkriva da četiri mašine, nazvane Fredi, Boni, Čika i Foksi, ubijaju svakoga ko se nalazi u piceriji poslije ponoći.

8. Spider-Man: Across the Spider-Verse

Ovaj animirani film je već sad viđen da će postati kultni klasik žanra, što po kvalitetu i uzbudljivosti. Ovaj animirani film donosi priču o Afroameričkom dječaku koji u pubertetu dobija i ujed radioaktivnog pauka i postaje Spajdermen.

9. Killers of the Flower Moon

Film Martina Skorsezea impresionirao je u svom debiju na kino blagajnama, zaradivši 23 miliona dolara tokom prvog vikenda. To je najbolji start za Skorsezea od “Shutter Islanda” iz 2010. i treći najbolji u njegovoj karijeri nakon “The Departed” iz 2006. Iako glavne zvijedze filma Leonardo Dikaprio i Robert de Niro nijesu uspjeli da promovišu ovo ostvarenje zbog štrajka u Holivudu, “Killers of the Flower Moon” je ipak za gledaoce bio senzacija.

10. The Flash

Ovaj DC-jev blokbaster nije izazvao zanimanje publike kakvo se očekivalo, naprotiv, osvojio je titulu filma o superjunacima s najlošijom zaradom na kino blagajnama. Film je zaradio 261.1 milion dolara. Snimanje filma The Flash koštalo je Warner Bros oko 200 miliona dolara, a s troškovima oglašavanja i marketinga taj iznos se penje na oko 450 miliona dolara.

Bonus video: