Dodijeljeni evropski "oskari", najbolji film "Anatomija pada"

Evropske filmske nagrade smatraju se jednim od najprestižnijih priznanja u filmskoj industriji. Oko 4.600 članova Evropske filmske akademije glasalo je za pobjednike u nizu kategorija, poput dodjele Oskara u SAD-u

3339 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici nagrada, Foto: europeanfilmacademy.org
Dobitnici nagrada, Foto: europeanfilmacademy.org

Sudska drama "Anatomija pada" francuske rediteljke Žistin Trie osvojila je nagradu za najbolji evropski film godine, objavila je Evropska filmska akademija na svečanosti u subotu u Berlinu.

Film govori o uspješnoj spisateljici, koja pokušava dokazati svoju nevinost nakon što je optužena za ubistvo supruga.

"Anatomija pada" je ranije osvojila nagradu za najbolji scenario i nagradu za najbolju montažu. Trie je osvojila nagradu za najbolju režiju, a glavna glumica Sandra Hiler za najbolju glumicu 2023. Film je osvojio i Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu.

Danski glumac Mads Mikelsen je proglašen najboljim glumcem za svoju ulogu u filmu “Obećana zemlja” (Bastarden).

Njemački glumac Kristijan Fridl, koji je glumio zapovjednika Aušvica Rudolfa Hößa u filmu “Zona interesa“, bio je među nominovanima u ovoj kategoriji.

Akademija je takođe nagradila britansku glumicu Vanesu Redgrejv za životno djelo.

Mađarski filmski redatelj Bela Tar („Sátántangó“) dobio je počasnu nagradu predsjednika Akademije i Upravnog odbora, prenosi N1.

Evropske filmske nagrade smatraju se jednim od najprestižnijih priznanja u filmskoj industriji. Oko 4.600 članova Evropske filmske akademije glasalo je za pobjednike u nizu kategorija, poput dodjele Oskara u SAD-u.

Evropske filmske nagrade obično se dodjeljuju naizmjenično u Berlinu i drugim evropskim gradovima.

Prošle godine nagradu za najbolji film dobila je satira "Trougao tuge".

Bonus video: