Rusi ekranizovali film o aneksiji Krima, biće prikazivan u samo dvije države

Dobar dio filma finansiran je od strane ruskog ministarstva odbrane. Navodno se cijela ideja projekta rodila u glavi ministra Sergeja Šojgua
531 pregleda 14 komentar(a)
film Krim, Foto: Screenshot (YouTube)
film Krim, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.08.2017. 07:18h

Rusi su potrošili milione eura za ekranizaciju dramatičnih događaja tokom aneksije Krima, ali je jedini problem u cijeloj priči što taj filmski spektakl mogu vidjeti samo stanovnici Rusije i Bjelorusije.

"Ovo je odluka koja se donosi jedanput u cijelom vijeku", dramatičnim glasom najavljuje se "Krim", filmski spektakl koji uključuje ruske vojnike, tenkove, vojne avione, ali i ljubavnu priču koju direktor filma opisuje kao "Romeo i Julija".

Od početka "Krima" se prati romantična priča između mlade Kijevljanke koja je učestvovala u protestims na Majdanu i jednog mladića iz Sevastopolja koji se priključio proruskim pobunjenicima, piše Gardijan.

"Ovaj film želim da posvetim svim ukrajinskim i ruskim oficirima koji su odbili da pucaju jedan na drugoga i tako izbjegli krvoproliće. To je suština cijelog filma, pokazati koliko se mi zapravo volimo", rekao je direktor Aleksej Pimanov koji je pomogao sopstvenoj porodici da pobjegne iz ratom obavijenog Luganska.

"Vidjeli ste svi što se tamo događalo. A sa druge strane, na Krimu nije ispaljen ni jedan metak. Ruska intervencija je najzaslužnija što nije bilo rata na Krimu".

Ukrajinska strana malo drugačije gleda na cijeli projekat. U Kijevu su uvjereni da se filmom "Krim" pokušava glorifikovati nezakonita aneksija poluostrva, prenosi Jutarnji.hr.

"Krvoproliće na istoku zemlje se dogodilo isključivo zbog uloge Rusije. Pa ko je pobunjenike snabdijevao sa oružjem?!"

Film u Ukrajini neće biti prikazan, a Pimanovu je posljednje tri godine zabranjen ulazak u zemlju.

Film zapravo nigdje neće biti prikazan osim u Rusiji i Bjelorusiji. Zbog filma "Krim" Ukrajina je uputila protestnu notu Minsku, pošto se u bioskopima širom Bjelorusije vrtio trailer "Krima".

Pimanova je takav rasplet događaja poprilično razočarao.

"Film nema nikakve veze sa propagandom. Uostalom, glavni ženski lik je simpatična osoba koja se svim srcem bori za proevropsku vladu u Kijevu", naveo je.

Pimanov je samo zaboravio da spomene da je dobar dio filma finansiran od strane ruskog ministarstva odbrane. Navodno se cijela ideja projekta rodila u glavi ministra Sergeja Šojgua, prenosi Jutarnji.hr.

Bonus video: