Filmovi koji donose miris Božića

Bez sniježne idile, svježeg mirisa zime i lica, prekrivenog šalom, veoma je lako zaboraviti da je Nova godina već počela, a Božić već kuca na vratima. U tom slučaju, napraviti prazničnu atmosferu kod kuće pomažu nam filmovi

6169 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Detalj iz filma "Kako je Grinč ukrao Božić", Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz filma "Kako je Grinč ukrao Božić", Foto: Printscreen YouTube

Danas, u vrijeme globalnog zagrijavanja, snijeg možemo vidjeti samo u planinama. Tako bez sniježne idile, svježeg mirisa zime i lica, prekrivenog šalom, veoma je lako zaboraviti da je Nova godina već počela, a Božić već kuca na vratima.

Međutim, nije samo vrijeme nešto što nam donosi miris novogodišnjih i božićnih praznika, to mogu biti i miris jabuke i cimeta i tople čokolade, porodično okupljanje uz čaj pored jelke, ispijanje kuvanog vina sa društvom i, naravno, uživanje uz filmove kao što su “Sam u kući”, “Sam u kući 2”, “Sam u kući 3” i td. Koje još novogodišnje i božićne filmove volite da gledate? U ovom članku pružićemo vam par ideja šta da gledate uoči Božića, kada to nije lepršanje snijega u prozoru.

"Umri muški" (1988)

Počećemo spisak od jednog ne veoma klasičnog filma za božićne praznike, akcije koja ima svoje obožavaoce širom svijeta. Detektiv Maklejn (Brus Vilis) želi da se pomiri sa ženom na božićni praznik. Uprkos tome, njemački terorista Hans Gruber (Alan Rikman) staje na njegovom putu kada Maklejn treba prvo da završi posao sa njim kako bi stigao kući na praznik. Film je postao autentični znak Božića zbog dekoracija, muzičke pozadine i cjelokupne priče. Pravo iznenađenje je kada policajac pjeva kultnu božićnu pjesmu "Let It Snow" kada nečije tijelo pada na njegov auto.

“Čudo u 34. ulici” (1994)

“Čudo u 34. ulici” američka je obrada istoimenog filma iz 1947. godine režisera Lesa Mejfilda. Nije toliko smiješan i zabavan kao "Sam u kući", ali jedan je od starih klasika koji zasigurno daje osjećaj Božića. Uz gledanje ovog filma osjetićete se ponovo djetetom koje vjeruje u Deda Mraza i božićnu idilu.

"Dok si ti spavao" (1995)

Ova američka romantična komedija Džona Terteltauba postigla je kritički i komercijalni uspjeh. Film prati priču o Lusi (Sandra Bulok) koja u toku svog dosadnog posla spašava život prelijepom Piteru (Piter Galager) koji upada u komu kada cijela njegova porodica prihvata nju kao njegovu vjerenicu. Međutim, ona se zaljubljuje u njegovog brata Džeka (Bil Pulman). Zabavna, porodična, ljubavna priča uoči božićnih praznika.

"Kako je Grinč ukrao Božić" (1966, 2000)

“Kako je Grinč ukrao Božić” animirani je višegodišnji omiljeni film mnogih. Adaptacija iz 2000. godine zasebna je priča koju je režisirao Ron Hovard po istoimenoj knjizi iz 1957. godine Doktora Susa. U ovom filmu saznaćete koje je pravo značenje Božića.

Naraciju vodi Entoni Hopkins, lik glavnog karaktera igra Džim Keri koji pokušava da sabotira praznik koji mrzi iz dna duše. Ako volite crni humor i Džima Kerija- ovaj film je sigurno za vas.

"Vilenjak" (2003)

Ova američka božićna komedija još jedan je obavezan film za pogledati koji odgovara svim uzrastima. Dječak koji odrasta sa vilenjacima saznaje da nije jedan od njih. Kasnije odlučuje se da krene na put do Njujorka da pronađe svoju porodicu. "Velika jabuka" (Njujork) je izazovno mjesto za naivnog i neiskvarenog "vilenjaka".

"Polarni Ekspres" (2004)

"Polarni Ekspres" animirana je američka fantastika koja će probuditi vaše uspomene iz djetinjstva i nostalgiju za istim. Film prati priču o malom dječaku koji gubi vjeru u Deda Mraza kada se pored njegove kuće zaustavlja voz Polarni Ekspres koji ga vodi do radionice Deda Mraza.

"Porodica Stoun" (2005)

Svako ko provodi praznike sa svojom disfunkcionalnom porodicom može se poistovjetiti sa glavnim likovima ovog filma. Film je pozicioniran u izmišljenom gradu Tejer i prati priču Evereta Stouna (Dermot Malruni) koji dovodi svoju stidljivu djevojku Meredit (Sara Džesika Parker) kod svoje grube i bučne porodice kako bi zajedno proslavili božićne i novogodišnje praznike. U filmu ima brojne porodične prepirke i intimne momente smijanja, plakanja i zajedničke zabave. Sve u svemu, ima sve što je potrebno za jednu porodičnu božićnu proslavu.

"Posljednji provod" (2006)

"Last Holiday" američka je komedija drama Vejna Vonga. Kvin Latifa igra glavnu ulogu Džordžije, obične kancelarijske radnice, koja saznaje da ima bolest od koje će uskoro napustiti ovaj svijet. Ona ne posustaje, odlučuje da se kvalitetno zabavi u Evropi tokom svog posljednjeg praznika. Preuzmite od Džordžije par ideja za dobar provod.

"Pet legendi"/ "Rise of the Guardians" (2012)

Ako volite nešto nestandartno, ovaj animirani film je pravi za odgledati tokom tokom božićnih praznika. Deda Mraz, Zubić vila, Uskršnji zeka i Pješčani čovjek okupljaju se protiv Bugimena kako bi zaštitili djecu i njihove snove od njega i njegove tame. Glasove su pozajmili Kris Pajn, Ajla Fišer, Džud Lo i Alek Boldvin sa ruskim hrapavim akcentom Deda Mraza.

"Najsrećnije doba godine" (2020)

Američki je ljubavno-dramski film, režiserke Kli Duval. Film prati priču đevojke pripadnice LGBTQ+ zajednice koja strahuje da se autuje svojoj porodici dok ih posjećuje tokom božićnih praznika sa svojom đevojkom koju naziva svojom drugaricom. Duvalova je izjavila da je ovo poluautobiografski prikaz njenog sopstvenog iskustva sa porodicom. Ovaj film je nesumnjivo nešto nestandartno i novo što odražava današnjicu.

Bonus video: