Najbolje serije koje smo gledali u 2023. godini

Spisak najboljih serija 2023. godine koji je sastavio "NME" magazin sadrži legendarne naučnofantastične epove, uzbudljive drame, klasične komedije i još mnogo toga zanimljivog

7247 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

Od nevjerojatnog i neočekivanog preokreta priče u seriji "Nasljednici" do srceparajuće tužnog momenta u "The Last Of Us", 2023. godina donijela nam je nezaboravne i legendarne televizijske scene. Zahvaljujući nešto manjem broju serija nego inače (hvala scenaristima) i nakon mnogo intenzivnih rasprava (i svađa) u kancelariji, "NME" magazin napravio je listu najboljih serija 2023. godine.

Spisak sadrži legendarne naučnofantastične epove, uzbudljive drame, klasične komedije i još mnogo toga. Zapravo, mogli biste već krenuti sa gledanjem!

10. "Jury Duty" (1. sezona)

Nikada prije nijesmo imali mogućnost da pogledamo nešta slično seriji "Jury Duty". Ova serija drski je spoj "The Truman Show-a" i "The Office-a". U dokumentarnom stilu prati priču neosumnjičenog civila Ronalda Gledena, okruženog ansamblom glumaca improvizacije koji formira porotu u sve apsurdnijem (i potpuno izmišljenom) sudskom slučaju. Gleden, izvođač solarnih panela iz San Dijega, bio je jedini koji nije znao da je slučaj stvaran. Bačen u niz čudnih situacija, kako u hotel porote tako i u samoj sudnici, on je nekako izašao pobjednikom velikog srca.

Čini se nevjerovatnim kako su producenti ove emisije održali sve u tajni u tako dugom vremenskom periodu, međutim sve se isplatilo s obzirom koliko je rezultat bio nevjerovatno smiješan. Prisutnost holivudske zvijezde Džejmsa Marsdena, s druge strane, samo je povećala sumnje da sva ta priča ne može biti realna. Trebate odgledati "Jury Duty" da sebi povjerovali.

Najbolja epizoda: "The Verdict"

9. "Barry" (4. sezona)

Od onih koji su se uključili u seriju "Barry" 2018. godine, privučeni veoma čudnim, ali i potpuno originalnim konceptom priče o stručnom ubici koji želi da postane amaterski glumac, malo ko bi mogao da predvidi emocionalni rolerkoster koji ih čeka.

Dok su ranije epizode serije bile postavljene kao uvrnuta komedija-drama, u svojem posljednjem poglavlju, "Barry" je postala serija koja odbija da se drži okvira. Likovi poput Henka (Entoni Karigan), prvobitno razvijeni kao olakšanje komedije, bez ikakvih napora počeli su da izvode najpotresnije scene, dok su nevinim promatračima poput učitelja glume Džina Kuzina (Henri Vinkler) otvorena vrata ka tamnijem putu, gdje su postali sposobni za isto nemilosrdno nasilje povezano sa glavnim likom. U epskoj finalnoj epizodi, više nije bilo jednostavno 'dobrih' ili jednostavno 'loših' likova, tako je priča došla do savršenog kraja.

Najbolja epizoda: "Wow"

8. "Colin From Accounts" (1. sezona)

Tokom proljeća, ova privlačna, lagano haotična australijska humoristična serija postala je svojevrsni tihi hit. Mjesecima je serija "Colin From Accounts" bila glavna tema razgovora među obožavaocima televizije na društvenim mrežama zahvaljujući prisutnoj ravnoteži između farse i patosa razmišljanja o napretku i ambicijama. Iznenadila je nježnost emisije: nesavršeni i smiješni Ešli i Gordon, koje tumače stvarni par Harijet Dajer i Patrik Bramal, pružili su gledaocima obilje smijeha tokom istraživanja njihove izazove cvjetajuće veze.

Dok su Ešli i Gordon regulisali svakodnevno nezadovoljstvo koje je pratilo njihov nekonvencionalni život, uključujući zajedničku brigu o povrijeđenom psu, emisija je dirljivo ilustrirala koliko može biti teško spustiti gard nakon što ste povrijeđeni u prethodnim vezama. Posle svakog oštrog vica uslijedio je emocionalni šamar. Zaista jedno potresno gledalačko iskustvo.

Najbolja epizoda: "Flash"

7. "Top Boy" (5. sezona)

Tokom 12 godina, serija "Top Boy" je pratila uspone i padove trgovaca drogom Dušana (Ešli Volters) i Silija (Kejn Robinson) koji su gradili svoje carstvo na istočnom dijelu Londona. Peta sezona nam je donijela pravi brutalni i gorkoslatki završetak. Nastavljajući događaje iz prethodne sezone, gdje se Sili osvećuje Džejmiju (Mišel Vord) i time spriječava Dušanove planove za penzionisanje, ova sezona bila je posvećena njihovom oštećenom bratstvu.

Dolazak nove bande iz Irske pružio je priliku za još eksplicitnog nasilja, ali "Top Boy" uvijek je bio nešto više od samo krvavih sukoba. Ansambl glumaca omogućava emisiji istraživanje tuge, zajednice, gentrifikacije i zavisnosti sa iznenađujućom nježnošću, dok je osnovna priča pete sezone o prekidanju ciklusa koji su pokretali priču više od decenije. Ovo je jedan slavan i ambiciozan kraj serije koja je uvijek imala veliki zamah.

Najbolja epizoda: "If We Are Not Monsters’"

6. "Boiling Point" (1. sezona)

Živopisni, visokoenergetski nasljednik istoimenog filma iz 2021. godine, "Boiling Point" kao da se pokreće strahom i paranojom. Radnja je smještena u novom, ultra-modernom restoranu na istočnom dijelu Londona Point North koji služi sjevernjački inspirisana jela. Četverodijelna serija nastavila je priču o glavnom kuvaru Endiju (Stiven Grejam) kako nakon srčanog udara stavlja svoju asistentkinju Karli (Vinet Robinson) na mjesto glavnog šefa.

Dok je film bio snimljen u jednom kadru, gdje je kamera kružila po kuhinje svaki put kada bi se pojavila nova drama, ova serija posjeduje razvijeniju energiju zbog brzih rezova između scena i lokacija. To je rezultiralo napetim i ponekad teškim gledanjem, dok su se svađe odvijale uz zvukove razbijanja čaša i tiganja obavijenim plamenom. Ono što je zaista izvanredno kod "Boiling Point" jeste to što su svi likovi zaista veoma humani, bez obzira na njihove mnogobrojne sukobe ega. Ko ne bi želio da navija za tim sa velikim željama i planovima?

Najbolja epizoda: "Menu Day"

5. "Poker Face" (1. sezona)

Ono što je izdvojilo seriju "Poker Face" u doba striminga jeste prihvatanje starinskog epizodičnog pripovijedanja. U genijalnom duhu Rajana Džonsona, scenariste "Knives Out", uvijek fascinantna Nataša Lion glumi ulogu Čarli Kejl, konobaricu koja može da detektuje laži, a prisiljena je da pobjegne kada njen mafijaški šef, vlasnik kazina, pokušava s razornim posljedicama da iskoristi njenu vještinu u prevari.

Svugdje gdje svraća, Nataša se uplijeće u potpuno novu misteriju, uključujući ogorčene ponovo ujedinjene bendove, trke auta, do osvetoljubivih bivših članova kulta staračkog doma. U seriji prisustvuju brojne gostujuće zvijezde, uključujući Elen Barkin, Nik Nolti i Kloe Sevinji, koji su uživali u svakom trenutku.

Najbolja epizoda: "Dead Man’s Hand"

4. "The Last Of Us" (1. sezona)

"The Super Mario Bros. Movie" možda je zaradio milijardu dolara ove godine, ali je serija "The Last Of Us" zaista postala presedan za sve ostale emisije prilagođene video igricama. Nju vrijedi odgledati čak i ako nikada niste uzeli kontroler u ruke.

Možda ova serija ima korijene klasičnog filma o zombijima, ali horor za odrasle Krejga Mazina ne djeluje kao nešta što je viđeno prije, jer se fokusira na žive ljude, umjesto na žive mrtvace, i posuđuje najbolje od već izvanredne priče za pametnu, elegantnu dramu apokalipse.

Pedro Paskal i Bela Remzi savršeno su odabrani za glavne uloge, a svako ko je igrao igricu zna već šta slijedi, međutim ni njima neće biti lako da gledaju ovu istoimenu seriju...

Najbolja epizoda: "Long, Long Time"

3. "Beef" (1. sezona)

Deni Čo (Stiven Jon) bio je ne baš bogati preduzetnik, koji je uvijek sanjao i pravio planove. Za razliku od njega, Ejmi Lau (Ali Vong) čini se da ima sve: dobar posao, prelijepu ćerku i ljubaznog (ali dosadnog) supruga. Međutim, čak taj savršen život sa njenom umjetničkom ekipom u predgrađu nije mogao da utiša glasove u njenoj glavi koji su joj vikali da nešto nedostaje.

Socijalno udaljeni, ali duhovno povezani u osjećaju da nikada nisu dovoljno dobri, sudbina je spojila Denija i Ejmi u neugodnom incidentu prije nego što je Deni krenuo za osvetom - velika greška. Ta navodno pristojna bogata gospođa nosila je sa sobom veliki bijes, seksualne represije i žeđ za krvlju. Jedan čin osvete nosio je za sobom sljedeći, dok su se dva protagonista još više uplijetala u tuđe živote i sumnjive radnje nesvjesno.

Najbolja epizoda: "Just Not All At The Same Time"

2. "Succession" (4. sezona)

Inicialno iznenađujuća odluka Džesija Armstronga da završi seriju "Succession" uzbudljivom četvrtom sezonom konačno se pokazala nadahnutom. U posljednjoj sezoni serije završava se život i karijera tajkuna Logana (Brajan Koks), prilično poetski, u kupatilu "PJ", te gledaoci prate priču njegove djece kako se bore da naslijede njegovu moć i uticaj prije nego što postanu previše toksični.

U najboljim trenucima, serija "Succession" nije uspjela da izazove saosjećanje publike prema članovima porodice Roj, to bi bilo veoma smiješno, već makar mrvicu tuge za ovim groznim multimilionerima. Scena u kojoj Logan govori svojoj djeci da nisu "ozbiljni ljudi" bila je potpuno razarajuća jer je bila i okrutna i zaslužena.

Ova bučna i uzbudljiva posljednja sezona takođe je pružila dobar podsjetnik da je i 0,1% ljudi jednako poremećen kao i ostatak nas. Samo se ponašaju još gore.

Najbolja epizoda: "With Open Eyes"

1. "The Bear" (2. sezona)

Genijalnost druge sezone "The Bear" pronađena je u tihim trenucima. Nijedna druga serija nije bolje prikazala neprekidan haos, kao što su to uradile ovih 10 savršenih haotičnih epizoda. Karmina porodica gurmana sada se priprema da ponovo otvori restoran fine kuhinje.

Dok se svaki lik polako ponovo definisao (Sidni pronalazeći svoje snage, Riči pronalazeći svoje slabosti, Markus pronalazeći zaista dobar dezert u Kopenhagenu...), emisija je počela da nas ubjeđuje da stvari zapravo mogu da uspiju za svakoga. Međutim, ovo je "The Bear", a Džeremi Alen Vajt je ipak previše dobar sa traumama da bi se Karmino vječno kuvanje prelilo u eksplozivnu završnu epizodu. Sve u svemu, ovo je prava serija sa tri Mišlenove zvjezdice.

Najbolja epizoda: "Fishes"

Bonus video: