Emi nagrade: "Succession" najbolja dramska serija, šest priznanja dobio i "The Bear"

Serija "Succession" odnijela je i nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu u dramskoj seriji, kao i nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu

11724 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa serije "Succession", Foto: Reuters
Ekipa serije "Succession", Foto: Reuters

Dramska serija "Succession" proglašena je najboljom na dodjeli nagrada Emi u Los Anđelesu, uz trijumf njenih glumaca, a za najbolju komičnu seriju nagradu je dobio "The Bear".

Nakon četiri mjeseca odlaganja zbog štrajkova u Holivudu, elita američke televizije okupila se u Los Anđelesu na 75. dodjeli Emija.

Televizijski ekvivalent Oskara obično se održava u septembru, no organizatori su umjesto toga dogovorili susret u januaru, smatrajući – očito s pravom – da će se štrajkovi glumaca i scenarista do tada završiti i da će najveće zvijezde ponovo moći prošetati crvenim tepihom, piše Hina.

HBO-ova produkcija „Succession“, mračna i oštra hronika unutrašnjih razmirica bogate disfunkcionalne porodice na čelu velikog medijskog carstva, imala je 27 nominacija, a završila je s ukupno šest nagrada Emi, koliko je dobio i „The Bear“.

Ekipa serije 'The Bear'
Ekipa serije "The Bear"foto: Reuters

Serija "Succession" se završila prošle godine nakon četiri sezone. Ta serija, koja je Emi odnijela i 2020. i 2022. uspjela je pobijediti „The Last of Us“ i „The White Lotus“.

Odnijela je i nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu u dramskoj seriji – dobili su ih Kiran Kalkin i Sara Snuk. I nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu otišla je seriji „Succession“, a dobio ju je britanski glumac Metju Makfadien.

Mekfadien, Snuk i Kalkin
Mekfadien, Snuk i Kalkinfoto: Reuters

Čak trojica glumaca iz te serije – Brajan Koks, Kiran Kalkin i Džeremi Strong – bili su nominovani za najbolju glavnu mušku ulogu u dramskoj seriji.

Emi za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je Džeinfer Kulidž za satiru „The White Lotus“.

Dok je „Succession“ dominirao u kategorijama drame, „The Bear“ je osvojio šest nagrada u kategoriji komedije, a u kategoriji kratke serije dominirao je Netfliksov „Beef“.

„The Bear“ je – osim što je odnio nagradu za najbolju humorističnu seriju – dobio i tri glumačke nagrade: Džeremi Alen Vajt dobio je Emija za najboljeg glavnog glumca, a Ajo Edebiri i Ebon Mos-Bahrah za najbolju sporednu glumicu i najboljeg sporednog glumca.

Džeremi Alan Vajt
Džeremi Alan Vajtfoto: Reuters

Najbolja glumica u humorističnoj seriji je Kvinta Brunson („Abbott Elementary“).

Ser Elton Džon dobio je svoju prvu Emi nagradu, čime je postao „EGOT“ – dobitnik Emija, Gremija, Oskara i Tonija.

Bonus video: