Mirjana Karanović u programu Berlinala

Filmski projekat “Narodna drama” selektovan je za učešće na Koprodukcionom marketu prestižnog filmskog festivala

3518 pregleda 1 komentar(a)
Mirjana Karanović, Foto: Promo
Mirjana Karanović, Foto: Promo

Projekat za film “Narodna drama” u režiji Mirjane Karanović učestvovaće na 21. izdanju Koprodukcionog marketa prestižnog filmskog festivala u Berlinu (The Berlinale Co-Production Market), saopštili su ranije iz producentske kuće “This and That Productions”.

Jedan od najznačajnijih koprodukcionih događaja u svijetu biće održan od 17. do 21. februara u okviru 74. Filmskog festivala u Berlinu koji se održava od 15. do 25. februara. Događaju prisustvuju i međunarodni producenti, agenti prodaje i predstavnici fondova. Filmski projekat “Narodna drama” renomirane glumice i rediteljke Mirjane Karanović selektovan je među 34 projekta od ukupno 318 prijavljenih, iz 27 zemalja, među kojima nema drugih zemalja regiona...

Projekat “Narodna drama”, baziran na istoimenoj drami Olge Dimitrijević, a nastaje u adaptaciji scenariste Bojana Vuletića. Donosi priču o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu.

“U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pjevačice u koju se zaljubljuje”, navodi se u kratkom opisu, a na zvaničnom sajtu Berlinala ističe se da je ovo jedan od filmskih projekata za koji vjeruju da će izazvati veliko interesovanje...

“Veliki je uspjeh biti odabran kao jedan od 34 projekata iz cijelog svijeta na tako prestižnom filmskom marketu u Berlinu. To je značajno ne samo za naš projekat nego i za srpsku kinematografiju koja je prepoznata kao značajna na svjetskoj sceni. Mi nemamo svake godine predstavnika u filmskom programu ili filmskoj industriji na festivalu A kategorije kao što je Berlinale, što daje još veći značaj selektovanju ‘Narodne drame’ koja je još u fazi finansiranja. U Berlinu ćemo imati priliku da filmski projekat ‘Narodna drama’ prezentujemo relevantnim filmskim profesionalcima, koproducentima i distributerima iz svijeta i ostvarimo značajne filmske kontakte”, kazala je producentkinja filma Snežana van Hauvelingen.

Projekat je do sada dobio podršku Filmskog centra Srbije, francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike, kao i podršku za razvoj Media potprograma Kreativne Evrope. Francuski producent je produkcija Elzevir Films.

“Učešće na ovom marketu u Berlinu naš projekat stavlja u fokus kao jedan od najkvalitetnijih projekata ovogodišnjeg izdanja i nadamo se da će nam pomoći da što prije zatvorimo finansiranje. S obzirom da smo mi zemlja sa ograničenim finansijskim mogućnostima, bliske su nam međunarodne koprodukcije i uključivanje različitih kultura i iskustava, što je za temu našeg projekta izuzetno važno i može da doprinese da ovaj film postane istinsko slavlje slobode i prihvatanja”, rekla je Van Hauvelingen.

Bonus video: