Film "Nedelja" od danas u bioskopima: Kad je stvarnost zanimljivija od fikcije

Scenarista filma “Nedelja” o Džeju Ramadanovskom, Stefan Bošković za Vijesti kaže da gledaoci mogu očekivati zanimljiv i dobar film

7013 pregleda 3 komentar(a)
Scena iz filma "Nedelja", Foto: Printscreen
Scena iz filma "Nedelja", Foto: Printscreen

Film “Nedelja” koji prati život Džeja Ramadanovskog, jednog od posebno autentičnih pjevača regiona, danas kreće u redovnu bioskopsku distribuciju i biće prikazan širom Crne Gore.

Po scenariju crnogorskog pisca Stefana Boškovića, i u režiji Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića “Nedelja” donosi priču o ranoj mladosti jednog od omiljenih pjevača narodne muzike i njegovom putu ka uspjehu, ali i duh Dorćola sedamdesetih i osamdesetih, kao i tranziciju u devedesete godine prošlog vijeka, navodi se, između ostalog, u najavi.

“Inspirisan istinitim događajima, donosi priču o Džeju iz najranije mladosti pa sve do velikog uspjeha koji je ostvario. Iako nije imao lako djetinjstvo, koje je proveo uglavnom na ulici ili u popravnom domu, Džej je uspio da zauzme svoje mjesto na muzičkoj sceni i kroz pjesme postane dio života mnogih”, piše u sinopsisu.

U glavnim ulogama su: Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Milica Janevski...

film Nedelja
foto: Promo

Stefan Bošković u razgovoru za Vijesti ističe da gledaoci mogu očekivati uzbudljiv film.

“Svaki biografski film manje-više nastaje kao određena kombinacija dokumenta i fikcije. Fikcija je uvijek zanimljivija, mada u slučaju ove priče, možda se i to ne bi moglo reći”, konstatuje Bošković.

Producent Vladan Anđelković ranije je otkrio da je ideja o snimanju filma o čuvenom Džeju došla sasvim spontano, kada se u kafani začula jedna njegova pjesma, a koja je između Anđelkovića i Boškovića otvorila novu temu u razgovoru, ali i ideju o filmskom projektu. Bošković dalje objašnjava kako je sve to evoluiralo u konačni scenario.

“Intenzivno sam se pripremao za ovaj scenario i cjelokupan rad na filmu. To su bile stotine razgovora s mnogo ljudi, i desetine sati snimljenog materijala koje sam opsesivno preslušavao, da bih iskoristio jedan mali dio. Onda je došao kasting i mnogo potencijalnih glumaca za te likove. Ja volim da znam u jednoj fazi ko igra kojeg lika i šta zajedničko imaju, da bih tekst usmjerevao prema tome”, otkriva scenarista.

film Nedelja
foto: Printscreen

Baš kao i Džejev život, o kojem će javnost ovim putem saznati mnogo više od onoga što je do sada predstavljeno, tako se i film gradio kroz spontane događaje i interesantne glumačke izbore. Bošković kaže da je u svemu tome odgovornost bila velika.

“Najizazovniji su bili zahvati na živim ljudima koji će se naći u filmu, i kako da ih pretvorim u filmske likove a da ne oštetim njihove intimne priče koje su mi dali. Pogotovo je bio bitan jezik kojim govore. Dramaturgija filma ima svoj unutrašnji sistem i tada nastupa fikcija koja stvara oblik djela, odnosno iskrivljuje realnost za potrebu umjetničkog djela. U ovoj priči i u ovom procesu to je baš bio izazov, jer sam imao veliku odgovornost i datu riječ”, priča Bošković.

Stefan Bošković
Stefan Boškovićfoto: Duško Miljanić

Odrastanje, sazrijevanje, ulica, (sitni ili ne) kriminal, porodica ili popravni dom, život Roma, prijateljstvo, ali i muzika i uspjeh, samo su neki od elemenata “Nedelje” kroz koje se prožimaju akcija i drama... Svemu tome posebnu atmosferu pružaju slika i emocija koji su prisutni kroz mjesto i vrijeme radnje... Tako, pored toga što donosi priču o Džeju, privatno i profesionalno, već u trejleru je nagoviješteno da film predstavlja i svojevrsno svjedočanstvo vremena, načina života, ali i određenog sloja društva...

“Gdje, kad i zašto se nešto događa... To su jedine bitne tačke, odnosno kontekst. Uživao sam da istražujem donji Dorćol osamdesetih, pogotovo iz ugla ljudi s ulice”, kaže Bošković i dodaje da je u svemu prisutna i melanholija za nekim prošlim vremenom i njegovim pečatom u popularnom, starom dijelu Beograda.

film Nedelja
foto: Printscreen

“’Nekad Dorćol’ se u beogradskom govoru često odnosi na nostalgiju za starijim danima kada je kvart imao možda drugačiji karakter, atmosferu i izgled”, konstatuje Bošković.

Film je još u ranoj fazi zainteresovao javnost, a čak i prije premijere postao popularan, pa su samim tim postavljena i očekivanja. No, Bošković ističe da je njemu najznačajnije to što je realizovan dobar film.

film Nedelja
foto: Printscreen

“Odzvonilo jeste, ali nikad ne ulažem mnogo u očekivanja. Važno je da smo napravili dobar film. Vjerujem da jesmo”, zaključuje on.

To su bile stotine razgovora s mnogo ljudi, i desetine sati snimljenog materijala koje sam opsesivno preslušavao, da bih iskoristio jedan mali dio. Onda je došao kasting i mnogo potencijalnih glumaca za te likove. Ja volim da znam u jednoj fazi ko igra kojeg lika i šta zajedničko imaju, da bih tekst usmjeravao prema tome", priča Bošković

Bonus video: