Dvadeset i pet filmova za gledanje u 2024. godini

Ostvarenja koja nas očekuju u godini pred nama

13207 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nikolas Barber i Karin Džejms koji se bave filmskom kritikom, u sklopu "BBC Culture", predstavljaju i predlažu filmove koji nas očekuju u novoj godini.

1. The Taste of Things

Ovo je jedan od onih filmova posvećenih svima koji vole kuhinju. Radi se o djelu francusko-vijetnamskog režisera i scenariste Trana Ana Hunga.

"The Taste of Things" je istorijska drama koja se dešava 1885. godine u "idiličnoj ruralnoj kuhinji Dodina Bufanta", piše BBC, "takozvanog 'Napoleona' kulinarske umjetnosti".

2. Bob Marley: One Love

Jedan film i za ljubitelje biografskih filmova.

Oni su uvijek izazov za režisere, ali i čitavu filmsku ekipu, jer je potrebna posebna doza opreznosti i perfekcionizma kako bi se prenijeli dostojno i na pravi način lik i djelo značajne ličnosti ili grupe njih.

Može se reći da je sve važno: od poštovanja detalja životne priče do umijeća glumca ili glumice da prenese ne samo mimiku i pokrete osobe, već i da svojom glumom dočara srž ličnosti onog koga predstavljaju - a to su posebna dužnost i izazov.

"One Love" govori o čuvenom Bobu Marliju, a akcenat je stavljen ipak na godine 1976. i 1977, kada je Bob Marli bio politički aktivan pokušavajući da ujedini podijeljene frakcije na Jamajci, i preživio pokušaj ubistva, sve dok se pripremao za svoj veliki Koncert jedne ljubavi i mira 1978. godine.

3. Perfect Days

Ovaj film nema mnogo radnje, ali njegova ljepota leži u jednostavnosti. Radi se o srednjovječnom čovjeku koji čisti toalete u Tokiju, koji svoj život provodi "bavljenjem svojim biljkama ili slušanjem svoje cijenjene kolekcije klasičnih rok kaseta".

4. Dune: Part 2

Stiže i novi dio filma snimljenog na osnovu vrlo obimnog štiva naučne fantastike "Dune", autora Franka Herberta.

Nastavljaju se "epske bitke na planeti Arakis koje će trajati na filmskom platnu i do 166 minuta", a kako kažu Barber i Džejms da ako to nekome i dalje nije dovoljno, da Vilenueve planira da pretovori filmove u trilogiju, koristeći drugi roman "Dune" kao osnovu za Dune: 3. dio.

5. Mickey 17

Radi se o novom filmu režisera filma "Parasite" nagrađenog Oskarom koji je prvi film na jeziku koji nije engleski a koji je osvojio nagradu za najbolju sliku na dodjeli Oskara.

Kako navodi BBC, radi se o adaptaciji romana Edvarda Aštona, i u pitanju je mračni, politički, naučno-fantastični triler.

Imaćemo priliku da vidimo Roberta Patinsona u glavnoj ulozi, koji glumi Mikija, kloniranog radnika na svemirskom brodu koji ide ka udaljenoj ledenoj planeti.

6. Back to Black

Film nosi naziv pjesme Ejmi Vajnhaus "Back to black". Biografski filmovi su vrlo zahtjevni, a to naročito može da važi za ovaj film koji obrađuje težak životni put neponovljive džez dive Vajnhaus koja je svojom muzikom izvršila jak uticaj.

7. Challengers

U ovom filmu radi se o teniskom ljubavnom trouglu sa likovima koje tumače Zendeja, Džoš O'Konor i Majk Fejst.

Radi se o Taši, bivšoj šampionki u tenisu koja sada trenira svog muža Arta (...) koji se sprema da uđe u meč sa niskim ulozima sa Patrikom, njenim bivšim dečkom i njegovim drugom iz djetinjstva.

Film, kažu, vraća momente iz prošlosti, kada se vrše određeni odabiri koji oblikuju našu budućnost.

8. Civil War

Civil War je distopijski film i akcioni triler koji je smješten u bliskoj budućnosti. U Americi se, kako i sam naziv ukazuje, dešava građanski rat, nakon što se 19 saveznih država otcijepilo.

Kirsten Danst glumi fotoreporterku koja odlazi da izvještava, gdje njen kolega koga igra Stiven Mekinli Henderson upozorava da u Kapitolu "pucaju novinare na licu mesta".

Barber i Džejms smatraju da režiserka filma mora imati objašnjenje za izmišljene 'Zapadne Sile' koje imaju stvarne političke suprotnosti.

Kažu da će se o ovoj fikciji sigurno govoriti kao o upozorenju ili proročanstvu.

9. The Fall Guy

Ovaj film je inspirisan televizijskim serijama osamdesetih.

Glavni lik je kaskader kog bivša djevojka poziva da učestvuje u novom filmu koji režira.

"Kada egomanijakalna zvijezda ovog fikcionog filma, Tom Rajder nestane, Koltu je dodijeljeno da pronađe glumca kom je nekad bio 'dabler'".

Režiser "The Fall Guya", Dejvid Lejč, je svojevremeno bio dabler glumcima poput Breda Pita i Meta Dejmona, navode Barber i Džejms, pa da tako ovo ostvaranje predstavlja i jedan omaž, dok, kako kažu, filmska glumačka ekipa svakako obećava dominaciju komedije.

10. If

Ovaj film se okreće dječjoj navici stvaranja imaginarnih prijatelja. U ovom filmu se o tome i radi.

Djevojčica Bea, ima moć da vidi "IFs", izmišljene prijatelje djece koja su odrasla, a taj talenat dijeli sa jednim komšijom. Njihov zadatak je da usamljenim izmišljenim prijateljima dodjele novu djecu-prijatelje, ali ipak, to možda ograničava maštu djece.

11. Furiosa: A Mad Max Saga

"Mad Max: Fury Road nije samo proglašen za najbolji u serijalu, već i kao jedan od najvećih akcionih filmova ikada snimljenih", kažu Barber i Džejms. Sada imamo film o onome što je bilo prije.

I dalje je to "postapokaliptična australijska pustoš" i trka, koju će svojim ulogama upotpuniti Anju Tajlor-Džoj i Kris Hemsvort, a kako BBC piše, koliko su upućeni sami Mad Max će neće pojavljivati u ovom novom dijelu.

12. Kingdom of the Planet of the Apes

Četvrti dio "Planet of the Apes" franšize počinje 300 godina nakon događaja iz "War for the Planet of the Apes" iz 2017. godine.

Dok Barber i Džejms opisuju da u ovom filmu šimpanze mirno dominiraju ljudima, pitajući se da li smo možda to i tražili, dodajući da o pojavi "zlog, i moći gladnog vladara koji sebe naziva Proximusom Caesarom".

13. Inside Out 2

Nastavlja se priča simpatičnog filma o ljudskim emocijama, i njihovom životu i radu u našoj glavi i tome kako oblikuju stvarnost kroz svoje dogodovštine.

Ponovo se vraćamo djevojčici Rajli. Ona je, opisuju, sada tinejdžerka i ima sasvim nov set emocija: anksioznost, i druge za koje se priča da se pojavljuju u "Inside Outu 2", kao na primjer sramota i zavist.

Barber i Džejms misle da je malo uznemirujuće što ljudi u Pixaru vjeruju da su naše negativne emocije mnogo brojnije od pozitivnih (...).

14. Horizon: An American Saga Chapter 1

Divlji Zapad, epski dvodjelni film, vrijeme prije i poslije građanskog rata - to je "Horizon: An American Saga Chapter 1".

"U trejleru, ogroman pejzaž izgleda spektakularno, ali je nejasan u detaljima priče: Kostner se vozi preko otvorenog poligona, okreće se i uperi pištolj u nevidljivog neprijatelja. Ali jednom je navodno rekao da film razotkriva mitove o Zapadu, tako da eto ga i očigledno se ne žuri, jer su ovi filmovi prvi od četiri projektovana u sagi", dodaju Barber i Džejms u svojoj analizi.

15. A Quiet Place: Day One

"A Quiet Place: Day One" je "spin-of", odnosno predstava početka invazije u ovoj horor franšizi o vanzemaljcima-čudovištima sa super-čulom koji i na najmanji šum ubijaju ljude.

Lupita Njongo je glavna junakinja, koja se nalazi u Njujorku kada krene invazija. Zanimljivo je spomenuti da, kako pišu, u ovom filmu će se pronaći i Aleks Vulf, Denis O'Here, Džozef Kvin, i Djimon Hounsou.

16. Deadpool 3

Ukratko - Dedpul upoznaje Vulverina - kažu Barber i Džejms.

Film još nema naslov, ali u suštini o tom susretu se radi, koji je, kao i neki od prethodnih filmova, smješten u događajima koji su se prethodno desili u odnosu na već objavljene filmove.

BBC prenosi zanimljivu izjavu Hjua Džekmena koji tumači ulogu Vulverina i kaže: "On je brzopletan i glasan, a moj lik samo želi da ga udari šakom u glavu".

17. Alien: Romulus

Još jedna franšiza, a ovaj put nastavlja se i nakon osam "Alien" filmova. Barber i Džejms misle da Ridli Skot svojim najskorijim ostvarenjima "Prometheus" i "Alien: Covenant" nije uspio da povrati originalnu magiju.

Pitaju se: Može li Fede Alvarez, novi režiser, odraditi bolji posao?

18. Beetlejuice 2

Tim Burton je poznat po svojoj originalnosti i neobičnim likovima, kako po izgledu tako i ponašanju. On unosi novi duh filmskoj umjetnosti.

Prvi put je predstavio "Beetlejuica" 1988. godine. koji je "ljigavi, nemrtvi, bio-egzorcista, kojeg zapošljavaju dva duha da uplaši nove vlasnike njihove kuće".

Mnogi glumci će reprizirati svoje uloge, kao što su Majkl Kiton, Vinona Rajder i Ketrin O'Hara.

19. Joker: Folie à Deux

Barber i Džejms tačno podsjećaju da je bilo "beskrajno mnogo megabudžetnih blokbastera o DC-jevim superherojima tokom protekle decenije", ali ipak, kao što i sami primjećuju, najveći uspjeh je ostvario Džoker, koji je bio inspirisan filmovima "Taxi Driver" i "The King of Comedy".

Ono što će zvučati nevjerovatno, "Joker: Folie à Deux" će biti mjuzikl.

20. Paddington in Peru

"Film 'Paddington 2' je rijedak fenomen: nastavak koji je superiorniji od filma prije njega", kažu Barber i Džejms.

Pitaju se da li je moguće da treći film u ovoj seriji dostigne još viši standard, ali misle da bi svakako trebalo da bude zabavno vidjeti Padingtona kako posjećuje svoju tetku Lusi u Domu za penzionisane medvjede u Peruu, dok porodica Braun istražuje amazonsku prašumu sa vodičem kojeg igra Antonio Banderas.

21. Alto Knights

"Alto Knights" bi mogao biti poslastica za ljubitelje krimi filmova. Ova priča je smještena u pedesetim godinama dvadesetog vijeka, i predstavlja hroniku rivaliteta između gangstera Franka Kostela i Vita Đenovezea.

Džejms i Barber nam otkrivaju da je trik u tome što Robert de Niro igra oba lika, kao i da se naslov odnosi na njujorški društveni klub koji je bio okupljalište mafije, kao i da je radni naslov je bio "The Wise Guys", što, kako BBC navodi, zvuči poznato s dobrim razlogom.

22. Gladiator 2

Radnja nastavka blokbaster ostvarenja Ridlija Skota se odvija 15 godina nakon događaja predstavljenih prvim dijelom, a zabavna je činjenica da je, kako nam otkrivaju Barber i Džejms, Nik Kejv jenapisao scenario u kome rimski bogovi vraćaju Maksimusa iz mrtvih, koji, kako dodaju, potom nastavlja da se bori u svakom ratu u narednih čak dvije hiljade godina.

"Na razočaranje, kreatori Gladijatora 2 izabrali su razumniji pristup".

U ovom novom dijelu ispostaviće se da je Maksimus imao tajnog sina, kog će glumiti Pol Meskal.

23. Wicked Part 1

Kako naslov sugeriše, adaptacija će biti objavljena u dva dijela, i uključivaće pjesme sa Brodveja uz nove pjesme istog kompozitora, "koji je nagovijestio da se prvi dio završava tamo gdje se završava prvi čin na Brodveju, tako što Elfaba pjeva 'Defying Gravity', pjesmu za koju kaže da je posebno napisana da spusti zavjesu“, prenosi BBC.

24. Mufasa: The Lion King

Još jednom ćemo se podsjetiti ljepote "storytellinga", koja pruža jednom izmišljenom univerzumu bezbroj novih perspektiva i priča, te kad se jedno poglavlje završi - ko zna, možda nas čeka još?

"Mufasa: The Lion King" je mjuzikl, i opisuje put Mufase i to kako je on postao veliki kralj Zemlje ponosa, odnosno ovo je saga koju prepričavaju Rafiki, Timon i Pumba Simbinoj djeci.

25. Nosferatu

Ovo ostvarenje može se pohvaliti vrlo specifičnim obilježjima koja su spojena zajedno u jednu cjelinu.

Najprije, treba reći da je tihi horor film, "Nosferatu" iz 1922. godine bio prvi veliki film o Drakuli, kao i dosta vjerna adaptacija knjige, "Dracula", Brema Stokera - iako se sam Drakula u tom filmu ne pojavljuje, kažu Barber i Džejms i dodaju da je tu i verzija Vernera Herzoga iz 1979. godine sa Klausom Kinskim.

"Sada, ponovo adaptiran, od Roberta Egersa, režisera filmova 'The Witch', 'The Lighthouse' i 'The Northman'. Bill Skarsgard, koji je igrao demonskog klovna u 'It'-u, glumi Orloka. Nikolas Hoult glumi filmskog ekvivalenta Džonatana Harkera, samo godinu dana nakon što je igrao Drakulinog pomoćnika u Renfildu. A zamjenu za Van Helsinga igra Vilijem Dafo, koji je jednom bio u filmu o stvaranju originalnog Nosferatua, 'Shadow of the Vampire' ", zaključuju BBC-jevi kritičari.

Bonus video: