Ejsa Baterfild o napuštanju "Sex Education"

Britanski glumac Ejsa Baterfild razmišlja čime dalje da se bavi nakon završetka senzacione serije o seksualnom obrazovanju, prenosi "NME Magazine"

2405 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz trejlera "Sex Education", Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz trejlera "Sex Education", Foto: Screenshot/Youtube

Nakon što je glumio u četiri sezone svjetske senzacije "Sex Education", Ejsa Baterfild je uradio pred kamerom više nego većina 26-godišnjaka. Izgubio je svoju fikcijsku nevinost, glumio u sopstvenoj montaži masturbacije i glumio orgazam pred stvarnom i televizijskom majkama. No, sve do božićne komedije "Your Christmas Or Mine 2" nije nikada radio nešto rizično sa kozom, prenosi "NME Magazine".

Tu se sve promijenilo sa Klausom. Klaus je crna planinska koza koju lik Ejsa Baterfilda Džejms mora da prenese kroz otključanu kapiju nakon što mu telefon pada u WC šolju. Iako je životinja ponekad očigledno bila igračka u rukama ekipe iza kamera, trenuci kada je glumac hvatao kozu za rogove bili su veoma stvarni. "Klaus je bio smiješan", kaže Baterfild sjedeći u kafiću u Hakniju. "Da li je bio malo razmažen? Imao je svoje trenutke i kad nije želio da radi, dao je to do znanja."

Glumačka postava i ekipa radili su na strani snježne planine u Inzbruku, Austrija. Radije bi imali trojicu identičnih koza kako bi Klausovi mogli biti zamjenjivi u slučaju bilo kakvih kožnih tantruma. "Bili smo malo ograničeni sa izborom koza u Austriji", kaže Baterfild. Jedan Klaus je morao da radi, a nije imao nikakvog iskustva u kinematografiji. "On nije glumac na sceni. Nije obučen. Nije išao u glumačku školu."

S druge strane, ni Baterfild nije. Ovog popodneva, mlad momak plavih očiju, u trenirci i sa srebrnom minđušom, neobrijan je. Još kao dijete stekao je slavu, glumeći jednog od glavnih likova u filmu "Dječak u prugastoj pidžami" kada je imao samo 11 godina. Iako je bio član dramskog kluba u Londonu, gradu gdje je rođen i gdje i dalje živi, izbjegao je glumačku školu nastavljajući da glumi u velikim filmovima dok su njegovi prijatelji još uvijek učili kako da grade svoju karijeru. "Dadilja Makfi i veliki prasak" sa 12 godina. "Hugo" Martina Skorseza sa 14 godina.

"Moj život je postao puno intenzivniji nakon serije 'Sex Education'"

"Prve godine svoje glume nisam mislio da ću nastaviti time da se bavim", kaže Baterfild. "Nisam ni znao šta je gluma." Volio je da bude pred kamerom i uspio je da uskladi to sa školskim obavezama, uvijek dobijajući dobre ocjene zahvaljujući učiteljima na setu. Ali nije želio da to postane njegov život. Čak i nakon uspjeha filma "Dječak u prugastoj pidžami" rekao je svojoj mami da neće da nastavi time da se bavi. Želio je da iskopava dinosauruse.

Tek 2011. godine, u filmu "Hugo", Baterfild se zaljubio u glumu i filmsku produkciju. Nastavio je da dobija ponude za uloge u velikim filmovima: "Enderova igra", "Dom gospođice Peregrin za čudu djecu", "Kraj putovanja". Međutim, ništa se nije moglo uporediti sa monstrumom "Sex Education" koji je izašao na Netfliksu 2019. godine. Kao Otis Milbern, pomogao je seriji o studentu i njegovoj seksualnoj terapeutkinji majci da postane globalni fenomen.

"Stvarno mi je život postao puno intenzivniji", kaže Baterfild. Još uvijek se vozi u autobusu i vozu, međutim, već postaje nemoguće da se šeta sam ulicom. Četvrta sezona serije "Sex Education" bila je, kako je poznato, promovisana pomoću ogromnih plakata sa licima glavnih likova tokom njihovog orgazma. Ovaj manjak privatnosti biva nelagodan za glumce i ponekad može da pokvari Baterfildovo raspoloženje.

Svakako, Baterfild tvrdi da je svjestan svoje sreće. "‘Običan’ nije prava riječ za njega jer nema ništa obično u njegovom talentu kada ga vidite na ekranu", kaže Tom Peri, koji je napisao oba dijela filma "Your Christmas Or Mine". "On je najopuštenija i najrazdrganija zvijezda koju ćete ikada upoznati."

Šta Baterfild misli da ga čini dobrim filmskim glumcem?

"Mislim da je to samopouzdanje", ne toliko skroman da odbaci pitanje. "Osjećam se vrlo samopouzdano na setu i mislim da imam dobar instinkt za to šta funkcioniše, a šta ne, i slušam svoje instinkte. Mislim da imam dobar osjećaj za humor." Peri se slaže. "Tokom proba i na setu, Ejsa je vrlo dobar u prepoznavanju svega što ne zvuči stvarno ili je malo nelagodno."

U prvom dijelu "Your Christmas Or Mine", ugodna zamisao bila je da dečko i djevojka Džejms i Hejli (Kora Kirk) oboje odluče da iznenade jedno drugo tako da što se pojavljuju u porodičnoj kući za Božić. U drugom dijelu "Your Christmas or Mine 2", obje porodice, Džejmesov otac iz više klase i njegova nova američka djevojka sa Korinom rodbinom iz Maklsfilda, ovaj put provode cijeli Božić zajedno, sada na neutralnoj teritoriji austrijskog skijališta. Džejms ima nesporazum oko smještaja, a zatim slijedi niz komičnih nesporazuma i isprepletenih priča. Peri i Baterfild su se bolesno dobro zabavljali boraveći u luksuznom skijaškom odmaralištu tri nedjelje.

"Slobodne dane bismo provodili u sauni", kaže Baterfild, "i bila bi to sauna sa pogledom preko doline na planine." Kada smo došli tamo, hotel u kojem smo boravili postao je spa bez golotinje. Vjerojatno je pitanje ljudskosti. Međutim, kada odete u bilo koji austrijski spa u selu, oh da, slobodno, bude dosta golotinje." Da li se manje sramim zahvaljujući "Sex Education"? "Ne, još uvijek mi je nelagodno, vjerujte ili ne."

Što se tiče njegovih privatnih Božića, obično su to velika, bučna, porodična okupljanja, slična ovim filmovima. Možete takođe zamisliti da Baterfild igra sličnu ulogu: kako na ekranu, tako i van njega, smatra taj praznik prilično ozbiljnim, ne želi da se priređuju predstave. Ima braću i polubraću, a ovaj Božić je proveo u Jorkširu, odakle potiče njegova majčina porodica (njegovi roditelji su se razveli kada je bio mali). "Ne vidimo se previše, pa je stvarno lijepo imati nekoliko dana potpunog zajedničkog uživanja."

Baterfild je trenutno u zanimljivom periodu svoje karijere. Osjeća kao da je na početku novog poglavlja.

"Ne znam kamo će me odvesti sljedećih nekoliko godina sada kad je serija 'Sex Education' završena", tvrdi glumac, dodajući: "Posljednjih godina radio sam puno komedija i želim ponovno da radim nešto dramatičnije. Bilo bi dobro da izađem iz svoje zone komfora."

Jedna od stvari koje razmatra je i povratak na binu. Dugo vremena mu nije bilo privlačno jer se plašio. Nakon toliko vremena otvorenosti pred kamerama u "Sex Education", mogli biste pomisliti da Baterfild želi da nestane sa ekrana, međutim, on je spreman za novi izazov, u bilo kojem obliku.

Bonus video: